Kvalitetsarbete vid kontinuerligt enstycksflöde hos Ferruform

1073 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ferruform i Luleå är ett verkstadsföretag som idag bland annat tillverkar bakaxelbryggor till Scania. Som ett led i att både minimera slöseri och erhålla efterfrågestyrd produktion, vill Ferruform i en framtid gå över till ett kontinuerligt enstycksflöde. Syftet med studien har varit att kartlägga vad som krävs av Ferruform för att kvaliteten vid kontinuerligt enstycksflöde ska kunna säkerställas, samt presentera och rekommendera metoder för att möta dessa krav. Studien har avgränsats till avdelningen för skärande bearbetning, och har i huvudsak baserats på litteraturstudier och intervjuer. Filosofier från till exempel Toyota och reella kontrollverktyg som koordinatmätmaskiner, kontrollfixturer, probning, manuella mätverktyg och optiska system har studerats. Även övervakande datasystem och möjligheterna till statistisk processtyrning har granskats. Ferruform bör basera sin kvalitetskontroll och processtyrning på den faktiska användningen av verktygen. Analys av verktygen, skären som används och den typ av bearbetning som gäller utförs för att fastslå lämpliga intervall, eller med andra ord hur länge ett verktyg får vara under ingrepp innan kontroll bör utföras. Denna information, eller i praktiken uppmaningen att kontrollera ett visst mått, vidareförmedlas till operatören via en dataskärm vid maskinens utbana och mätresultaten behandlas i ett dataprogram för statistisk processtyrning, förslagsvis Lighthouse Systems Shopfloor-Online. Antal mätningar per operatör och skift minskar relativt det nuvarande systemet med artikelbaserad kontroll, och framförallt mäter man rätt saker vid rätt tillfälle och i en jämn takt. Systemet medför att varje detalj ses som en egen individ vilket underlättar spårbarhet och planering. Mått som är kritiska eller svåra att mäta bör kontrolleras med probe i tillverkningsmaskinen. Detta skulle förvisso medföra att vissa cykeltider ökar men fokus bör vara på ledtiden, och eftersom omarbete och kassationer undviks, bör den totala ledtiden minska med metoden. Den detalj- och processkontroll som idag utförs i koordinatmätmaskin bör utföras även i framtiden, för att parallelliteter och symmetrier ska kunna övervakas. Ferruform bör dessutom:
  • införa standardiserade arbetssätt för alla arbetsuppgifter och ge operatörerna möjlighet att producera i arbetarkontrollerade situationer
  • prioritera kvalitet, precis som Scanias produktionssystem föreskriver, högre än leveranssäkerhet
  • arbeta målinriktat med processförbättring vid problemens källor, med poka-yoke, genom utv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvalitetsarbete vid kontinuerligt enstycksflöde hos Ferruform

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Kvalitetsarbete vid kontinuerligt enstycksflöde hos Ferruform
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=51240 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×