Hiroshima och Nagasaki

24 röster
27005 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

”… Ett förödande ljussken syntes på himlen. Jag kastades till marken och världen föll samman omkring mig...Jag såg ingenting. Det var helt mörkt…När jag till slut lyckades komma loss kände jag en fruktansvärd lukt och jag torkade munnen med en handduk jag hade runt midjan. All min hud lossnade från ansiktet, och sedan trillade huden på mina armar och händer av. Himlen var svart som på natten och jag sprang hemåt, mot bron över Tsurumifloden. Hundratals människor fläktade med armarna i floden.” (R.G. Grant)[1]

En av många hemska berättelser från andra världskriget som fångade min uppmärksamhet och intresse.
Varför fälldes atombomberna över Japan? Varför just Hiroshima och Nagasaki?
När under krigsåren fälldes de och hur många var det? Var och utav vem?

Jag undrade också över vad en atombomb är och hur den skiljer sig från en vanlig bomb.
Vilka konsekvenser fick det, både på de platser där bombningarna skedde och för de som trots allt överlevde? Vilka skador fick de överlevande och varför?

Jag ville också veta om man kan se spår av bombningarna än idag och om det har haft någon genetisk påverkan på de barn som föds i vår tid.


Bomben över Hiroshima

Den 6 augusti 1945 fällde USA en bomb över Aioibron i Hiroshima.
Staden ligger på Japans största ö vid sydkusten.

Anledningen till varför USA och de allierade bombade Japan var att man ville få ett slut på kriget, som nu pågått i mer än 3 år. Varför man valde att bomba just Hiroshima var för att det var en viktig hamnstad. Staden hade inte utsatts för bombningar tidigare, vilket gjorde att effekten blev mer förödande och tydlig än om man hade valt en stad som redan var i ruiner
.
Staden låg dessutom på ett platt område, vilket gjorde att det inte fanns något som stod i vägen för den enorma tryckvåg som skulle komma efter att man släppt bomben.

Citatet i inledningen var från en japansk kvinna som var med när bomben fälldes [1].
Många av de överlevande kan berätta liknande upplevelser. En pojke som bara var 5 år när bomberna fälldes, minns samma fasor:
”Människor kom springande från gator i närheten. Man kände knappt igen dem. Huden var bortbränd på vissa av dem och hängde från deras händer och hakor, ansiktena och händerna var röda och så svullna att man knappt kunde se var ögonen och munnen satt”[1].

I Hiroshima, denna fina, vindstilla och varma sommarmorgon, befann sig drygt 320 000 människor, när bomben fälldes. Gatorna var fyllda med folk. Av dessa människor dog ca 80 000. Stadsstyrelsen menar att det i slutet av 1945 fanns 140 000 döda.

President Harry S Truman beordrade bombningarna. Besättningen ombord på planet visste inte exakt var det var för uppdrag de utförde, bara att det var ett mycket viktigt. Den enda som kände till det var Paul Tibbet, som förde befälet ombord på planet. Man ville inte oroa dem i onödan eller avslöja några hemligheter. En timma innan bomben fälldes berättade Tibbet att man hade världens första atombomb ombord.

För att kunna berätta till eftervärlden vad de såg spelades deras reaktioner in på band.
Så här beskriver en besättningsman ombord på planet händelsen:
”Bränder bryter ut överallt, som lågor som slår upp ur en väldig kolbädd. Svampen breder ut sig. Den kanske är 2 eller 3 km bred och en km hög. Staden måste finnas under molnet. Eldslågorna väller fram och kastas iväg mot kullarna”[1].


Japanerna vägrar att kapitulera

Trots att en atombomb fällts över Hiroshima vägrade Japan fortfarande att kapitulera. Det var bättre att begå självmord än att kapitulera, ansåg de.
Man diskuterade om det fanns någon annan lösning istället för att fälla en till bomb.
Man bestämde sig för att ge japanerna en s.k. Potsdamdeklaration, vilket innebar att de försökte få japanerna att kapitulera genom att ge dem olika hot och löften.
Denna deklaration var för oklar för att göra någon nytta. De gav heller inget löfte om japans kejsare, Hirohito, fick sitta kvar eller inte. De nämnde heller ingenting om att de skulle fälla ännu en atombomb.
Så här lyder avslutningen på Potsdamdeklarationen:
”Vi vädjar till japans regering att nu beordra alla japanska styrkor att kapitulera villkorslöst… Alternativet för Japan är att omedelbart utplånas fullständigt” .
Därför valde nu USA att fälla ännu en bomb, denna gång över Nagasaki.


Bomben över Nagasaki

Den 9 augusti fälldes en bomb över Nagasaki.
Bomben som fälldes över Hiroshima bestod av fyra små uranbitar. När man tillverkade atombomb nummer två valde man istället plutonium.

Nagasaki var inte deras egentliga mål. Meningen var att de skulle fälla en bomb över Kokura. På grund av det dåliga vädret såg piloterna inte var de skulle släppa den.
Man hade ont om bensin och hade att välja mellan att släppa den i havet eller över land.
Istället blev det då över Nagasaki. Detta gav inte lika stor effekt som om man skulle fällt den över Kokura.

Som tur var misslyckades alltså detta försök och dödssiffran minskade därför kraftigt. Dödssiffran blev väldigt hög, dock inte lika hög som vid bombningen av Hiroshima. Man tror att omkring 35 000 människor dödades, men en del menar att antalet döda var dubbelt så många.


Strålningssjukan

Många av de som överlevde atombomberna drabbades av en ny mardröm, strålningssjukan. Detta innebar att människorna, efter omkring 10 till 15 dagar, började tappa håret. Efter det fick de feber och diarré. Många fick också öppna sår. Den gammastrålning som frigjordes vid explosionerna, förstörde de vita blodkropparna i kroppen. Detta ledde det till immunförsvaret försämrades.



Atombomben

Den som kom på själva idén med atombomb var Professor Albert Einstein. Han gav idén till amerikanerna då han inte ville att Tyskland och Hitler skulle vara de första som kom på atombomben. För vem vet vad Hitler skulle vara kapabel till då?

Det var ett hemligt projekt som kostade flera miljoner dollar. Man kan undra över vad själva idén gick ut på. Einstein hade idén om att man skulle klyva atomkärnorna och på så sätt frigöra den energi som finns inuti atomkärnan och på så sätt orsaka en jättelik explosion.

Det är en stor skillnad mellan en vanlig bomb och en atombomb. Den vanliga bomben förstör det område som den fälls på. En atombomb förstör inte bara det område som den landar på utan också den förödelse den skapar tack vare den enorma tryckvåg som bildas.
En annan konsekvens av atombomben är den strålning som bildas vid kärnexplosionen.

Den lila svampen

Man visste inte helt säkert om atombomben skulle fungera eller ej. Många var skeptiska till idén. Man bestämde sig därför för att testa bomben innan man fällde den.
Den första atombomben testades i Alamogordo i New Mexicos öken den 16 juli 1945.
På plats fanns omkring 400 vetenskapsmän och tekniker som bara hade sololja och mörka glasögon på sig som skydd. Man fällde bomben strax för gryningen. Då lystes himlen upp av en blixt starkare än något annat ljus på jorden. Sedan bildades en jättestor lila svamp som sträckte sig flera tusentals kilometer upp i luften. Många forskare blev imponerade av explosionen, man trodde inte att den skulle vara så kraftig.
Många blev också rädda för vad denna upptäckt kunde leda till. En del grät, en del applåderade.



Missbildningar

Barnen som föddes efter det att bomberna fälldes, fick missbildningar p.g.a. den strålning som mamman utsattes för när hon var gravid. Man trodde och var orolig för att det var en stor mängd strålning som hade bildats, som skulle få effekter på flera generationer framöver. Så var det dock inte, då generationen efter inte föddes med några missbildningar.



Hiroshima-domen

Nu 60 år efter bomben är nästan alla byggnader uppbyggda. Bl.a. har man bevarat en byggnad som kallas Hiroshima- domen. Den står kvar som ett slags monument. Det finns även vissa andra platser, minnesmärken, som man byggt upp för att hedra offren.



Sammanfattning

1941 bestämde sig president Roosevelt och den brittiske premiärministern Winston Churchill att föröka få stopp på Japans erövringar. Eftersom Japan var helt beroende av den importerade oljan för att kunna fortsätta kriget, stoppade man denna tillförsel. Den japanska militären bestämde sig då för att inleda krig och anföll Pearl Harbor i Hawaii. Dagen efter förklarade USA och Storbritannien krig mot Japan, ett krig som skulle pågå i drygt tre år. Den officiella förklaringen till atombombningen var att man ville få ett slut på kriget. Det var dock inte den enda.
Tyskland var i allians med Italien och krigade mot USA, Storbritannien och Sovjetunionen. USA, Storbritannien och medlemmar i det brittiska samväldet stred mot Japan. Sovjetunionen gick inte med förrän vid slutet av kriget mot Japan. Ju mer ingående man läser texten förstår man att USA fällde bomberna för att i första hand egentligen imponera på Stalin. Många menar dock att denna teori är felaktig.
Man kan ju undra om det fanns nånting som kunde ha hindrat att man fällde atombomberna.
Antingen kunde Japan ha kapitulerat innan bomberna fälldes, eller så kunde president Truman gett order om att inte fälla bomben.
USA hade även andra val. De kunde t.ex. ha besegrat japanerna med vanliga bomber ute till havs. Eller så kunde man avvaktat och se om Sovjetunionen kunde få slut på kriget.
Det diskuterades innan om man borde förvarna och evakuera civilbefolkningen eller om man skulle fälla bomberna på en öde ö. Då skulle man ändå få visa upp sina kunskaper och vilka effekter dessa kunde få. Tyvärr blev det aldrig så.
Det enda positiva var att atombomb nummer två inte fälldes där det var tänkt, utan på en plats omgiven av höga berg, som förhindrade tryckvågen att fortplanta sig.
I juli 1945 var Japan nära att kapitulera. Kejsare Hirohito ville förhandla med Sovjetunionen men de allierade hade bestämt sig för en villkorslös kapitulation. Detta innebar att ”det japanska folket skulle utplånas eller bli slavar”. Om kejsaren hade fått sitta kvar skulle kanske japanerna ha kapitulerat. USA såg p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hiroshima och Nagasaki

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-11

    Mycket bra skrivet, rikligt me

  • Inactive member 2007-08-25

    Väl skrivit. Men det finns en

  • Inactive member 2008-05-14

    fick tårar i ögonen

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Hiroshima och Nagasaki
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5154 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×