Barnförsäkring

4246 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållförtecknig

Sida 1: Grundtanken med försäkringar?

Sida 2: ”Barnförsäkring, ökad trygghet” Behöver man en barnförsäkring?
Sida 3: Räcker inte kommunens barnförsäkring? Vad är det för skydd barnförsäkringen ska innehålla? Skillnaden mellan medicinisk och ekonomisk invaliditet? Individuell barnförsäkring?
Sida 4: Får ingen barnförsäkring? Vilken är den bästa?

Sida 5: Egna reflektioner

Sida 6: Egna reflektioner

Sida 7: Källförteckning


Försäkringar
Grundtanken med försäkringar?

Tanken med försäkringar är mycket enkel:
Vi människor som äger någonting riskerar alltid att bli av med det. Ens egendom kan stjälas och ens hus kan brinna ner. Varje dag tas risker sådana risker. Människor runt om i världen har i alla tider därför gått ihop att hjälpa varandra när någons egendom brunnit upp eller någon blivit bestulen. De pengar du betalar på försäkringen kallas försäkringspremie eller premie.

Men det finns inte bara försäkringar på om man går miste om bilar, hus, soffor och sådana saker. Utan en försäkring kan man lika väl teckna som ser till att du får pengar för de merkostnader du får om du blir skadad. Om man säger så här, skulle en bilolycka leda till att du blir handikappad eller tvingas sitta i rullstol får du ersättning för det.

Du kan också skaffa dig en s.k. pensionsförsäkring och med en sådan innebär det att du sparar pengar i ett försäkringsbolag tills du vid 65års åldern går i pension. Varje månad efter du gått i pension betalar försäkringsbolaget ut pengar till dig, så länge du lever. Har pengarna tagit slut på försäkringsbolaget fortsätter de att betala dig, men det ändra kravet är att du ska hålla dig vid liv. Dör du så går pengarna tillbaka som du sparat ihop till de som har sina pensionsförsäkringar i ditt bolag. En pensionsförsäkring fungerar inte alltid så här utan man kan ordna så att sin familj får de sparade pengarna eller kan man få pengarna utbetalade under fem eller tio år. Det är upp till dig vilken av dessa pensionsförsäkringar du vill teckna.

Allting underlättar med försäkring och du får oftast alltid ut mer pengar än du betalt för din försäkring. Du kan med få ut en miljon kronor för ditt nerbrunna hus eller om du cyklat omkull och blivit handikappad pga. det kan du få ut flera hundra tusen kronor.

Men jag har valt att fördjupa mig mer om barnförsäkringar för att jag tycker att det är rätt intressant att ta reda på vad en barnförsäkring innebär och varför man behöver den.


















Barnförsäkring
”Barnförsäkring, ökad trygghet”

De offentliga försäkringarna ger även barn ett grundskydd vid eventuell sjukdom eller om någon skulle drabbas av en olycka. De ersätter de pengar som måste betalas vid exempelvis sjukdom eller olycka.

Att ge ditt barn en försäkring utifrån den försäkringen som samhället erbjuder bör vara en självklarhet för alla. Man kan teckna en barnförsäkring på två sätt: individuellt eller gruppförsäkring. De föräldrar som har en gruppförsäkring via facket eller arbetsgivaren har möjlighet att medförsäkra barnen.

Begränsad med födande sjukdomar innehåller i alla barnförsäkringar. Men man kan dock i vissa bolag teckna innan barnet blir sex månader en tilläggsförsäkring som ger ett extra skydd för medfödda sjukdomar.


Invaliditetsersättning: När du ska välja försäkring är det viktigt att du väljer en försäkring som innehåller medicinisk samt ekonomisk invaliditet. För att om en skada skulle leda till ekonomisk och medicinisk invaliditet betalas endast det högsta av dessa belopp ut.

Vårdkostnadsersättning: Vid långvarig sjukdom eller skada ska denna ersättning täcka vård- och tillsynskostnader till barnet fyllt 16, 18 eller 19 år (beroende på bolag). Barnet kan därefter få en s k sjukersättning vid långvarig arbetsoförmåga till dess försäkringen upphör eller ekonomisk invaliditet kan fastställas.

Behöver man en barnförsäkring?

Ja, det behöver man. Samhällets skydd räcker inte. Alla barn som är handikappade och på så sätt inte kommer ut i samhället får en låg ersättning från samhället.

Om en långvarig sjukdom skulle inträffa kan en förälder i värsta fall vara tvungen att sluta jobba och genom en barnförsäkring kan då föräldrarna få en årlig vårdkostnadsersättning.

Här kommer några exempel på ersättningar som kan betalas vid långvarigt vårdbehov:
• 0-19 år: Försäkringskassan kan besluta om: Helt vårdbidrag, 8 188 kr/mån (98 250 kr/år) som är skattepliktigt. Kan betalas upp till dess barnet är 19 år.
• Därutöver kan t ex bostadsbidrag (inkomstprövat), handikappersättning (max 2 260 kr/mån) betalas ut.
• 19-29 år: aktivitetsersättning, 6 755 kr/mån - 7 559 kr/mån. (Beloppet stiger ju äldre barnet blir).
• 30 år – 65 år: Sjukersättning, (både ”tidsbegränsad sjukersättning” och ”sjukersättning”) - 7 720 kr/mån som är skattepliktigt.


Räcker inte kommunens barnförsäkring?
Alla barn som går på dagis eller skola har en försäkringar som bara täcker skador vid olycksfall dvs. inte sjukdomar. En statistik visar att det är fler barn som får bestående skador av en sjukdom än en skada så därför uppmanar vi att välja en privat barnförsäkring för att ge ditt barn extra trygghet. Därför räcker inte kommunens barnförsäkring för att oftast är den endast tecknad under verksamhetstiden dvs. inte på fritiden.
Vad är det för skydd barnförsäkringen ska innehålla?
Det viktigaste som ingår i barnförsäkringen är invaliditetsersättningen och vårdkostnads- och sjukersättningen.
• Invaliditetsersättningen är den som mest varierar beroende på vilket försäkringsbelopp du väljer. Ofta kan man välja på 10, 20, 30, 40 eller 50 prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för år 2005 är satt till 39 400 kronor. Om man har flera försäkringar kan invaliditetsbelopp betalas ut från många försäkringar för samma skada.

Man brukar skilja på medicinisk och ekonomisk invaliditet:
Vad menas med medicinisk invaliditet?
Om barnet får bestående invaliditet kan medicinisk invaliditet betalas ut men bara av en ersättnings bar händelse. Alla bolag har ett gemensamt tabellverk som det kollar utifrån, t ex blindhet ger 68 procents invaliditet och amputation av ett ben från knäet ger 12 procents invaliditet och så vidare.
Vad menas då med ekonomisk invaliditet?
Jo, om barnet får en bestående invaliditet av en sjukdom eller ett olycksfall betalas en ekonomisk invaliditet ut. Men endast om den skadade eller sjuke inte kommer ut till de normala arbetsliven igen eller om de endast kan jobba halvtid på grund av sitt handikapp. Det kan då utbetalas mellan 50 - 100 procent ekonomisk invaliditet.
Om man ska söka en individuell barnförsäkring, vad ska man tänka på då?
Det som krävs när man ska ansöka om en individuell barnförsäkring är att man ska fylla i en hälsoförklarning för barnet, utförligt. Blanketten består av detaljerade frågor kring barnet. Det är mycket viktigt att man är ärlig under påskriften av blanketten för stämmer inte uppgifterna kan det i värsta fall hända att om du och ditt barn kräver ersättning kan bolaget ta in gamla journaler. I de gamla journalerna står det detaljerat när ditt barn varit sjuk eller skadat tidigare och på grund av osanna uppgifter kan det hända att försäkringen inte gäller och då kan ingen ersättning utbetalas. Det är därför viktigt att ta med dig alla sjukhusbesök som du och ditt barn gjort tidigare om bolaget frågar.


Vad gör jag om mitt barn inte får en barnförsäkring?
Alla barn får oftast en försäkring om inte erbjuder oftast bolagen om en försäkring med undantag för vissa sjukdomar eller en högre premie, bolaget tycker därför att barnet tillhör en grupp som bildar en högre risk.
Men det finns ändå speciella undantag, ca 7 procent av alla som ansöker får inte en barnförsäkring. Men lugn, det finns möjlighet att ansöka när barnet blivit äldre. De som nekas är oftast de som kanske har ett barn som är undernärd vid födelse, eller om barnet är förtidigt fött men man kan ibland även neka adoptivbarn. Men eftersom att utvecklingen ständigt blir bättre med var år som går så ökar möjligheten att alla någon dag ska få möjlighet till en barnförsäkring. Men du ska inte glömma bort att om du blivit nekad hos ett bolag kan du söka hos ett annat eftersom att det inte alltid gör samma riskbedömning.
Men har man möjlighet att söka en gruppförsäkring kan det också vara ett bra alternativ. Det som är så bra när man söker en gruppförsäkring behövs oftast ingen hälsoförklarning. Men man ska uppmärksamma att försäkringen inte täcker händelser som inträffar innan försäkringen börjat gälla dvs. att man kan aldrig får ersättning för sjukdomar eller skador som inträffat innan gruppförsäkringen ansöktes.


Men vilken barnförsäkring är då den bästa?
Den frågan finns det egentligen inget direkt svar till ändå är det bland den vanligaste frågan på försäkringsbyrån. Alla väljer olika lösningar och vi väljer utifrån våra egna behov och pengar. Men det som är viktigast är invaliditetsersättning och vårdkostnadsersättning.
Oron är oftast störst för att barnet aldrig ska komma ut till det normala arbetslivet igen på grund av sitt handikapp och just därför är den ekonomiska ersättningen viktig att ha koll på.
Men om vi sammanfattar det så här så är de här fyra punkterna viktigast att tänka på.
• se till att försäkringen gäller för både sjukdom och olycksfall.
• fyll i hälsodeklarationen noga och fullständigt.
• är dina barn fullt friska så kan du mycket väl byta barnförsäkring, men har de haft återkommande problem av något slag så tänk dig för.
• gruppförsäkrings kan vara ett bra alternativ!





Mina egna reflektioner kring barnförsäkringar
Barnen är i överlag dåligt skyddade i samhället när det gäller försäkringar tycker jag. För att de allra minsta barnen som är hemma har oftast ingen försäkring alls. Men barnen som går i skolan är försäkrade genom den kommunala försäkringen och det mycket viktigt. För skulle något hända under resan till, under eller från skolan är det skolan ansvarighet att ersätta summan som kanske blir aktuell.
Men jag vill poängtera att denna försäkring bara gäller skador, inte sjukdomar. Och eftersom att det är fler barn som blir invalidiserade av sjukdom än pga. Olycksfall tycker jag att alla föräldrar ska teckna en privat sjuk- och olycksfallsförsäkring för barnet så tidigt som möjligt, helst redan när barnet ligger i magen eller är nyfött. För det kan hända att om man väntar några år kan små sjukdomar som exem vara ett litet bidrag till att försäkringsbolagen nekar dig att teckna en försäkring.
Men för mig är det obegripligt att ett bolag kan neka till en barnförsäkring. Men det är som allt annat här i samhället, det handlar om pengar och ett bolag förlorar att teckna en barnförsäkring med ett barn som har svårigheter eller sjukdomar.
Jag tycker på ett sätt att det är sjukt att det kostar pengar att teckna en barnförsäkring eftersom att i dagens samhälle finns det många nyblivna föräldrar som helt enkelt inte har råd att teckna en barnförsäkring. Är det meningen att de ska leva under ständig oro över sitt barn och inte få den hjälp och trygghet som andra människor får som har pengar? Det är hemskt att allting styrs av ekonomin. Har du inte pengar till en försäkring kan du åka på stora förluster. Jag blir rädd när jag tänker att allt här i världen verkligen styrs av pengar. Men som det ser ut idag i samhället med världens högsta skattetryck bör vi egentligen vara försäkrade tills man går ut skolan. Eftersom att vi betalar så hemskt mycket skatt för allting och då tycker inte jag att det är för mycket begärt att slippa betala för försäkringar i olika slag. Men är som sagt en politisk fråga och vi kan inte mer än följa reglerna.
Men tänk alla stackars invandrare som bor här i Sverige och som har varit tvungen att fly från sitt land på grund av olika anledningar. Är det lika självklart för dem att teckna en försäkring och får de samma stöd av bolagen som vi svenska medborgare får?
Jag tror att det är en väldigt vanlig fråga i samhället eftersom att Sverige är rikt på invandrare. Många kommer hit till Sverige för att söka trygghet och bygga upp ett meningsfullt liv och de förväntar nog inte sig så mycket när det kommer.
Men dagens samhälle präglas av fördomar och vi dömer oftast invandrare innan vi ens lärt känna dem, både personligt och kulturellt. Så jag tror definitivt inte att det är lika självklart för en invandrare att teckna en försäkring som det är för oss att göra det. De får nog inte samma information och stöd från alla bolag som vi fått. Jag tror därför att de mest litar på den kommunala barnförsäkringen.
Men frågan är, har de ens råd med en barnförsäkring? Själv tror jag att det är som vanligt, vi är olika i samhället och vi har olika inkomst löner. En tendens är att vi dömer ut deras kunskaper innan de fått visa upp dem och det kan därför hända i arbetslivet att man väljer en svensk medborgare med sämre kunskaper än en invandrare med bättre kunskaper. Men vi människor har svårt att lita på andra ”raser” och väljer därför den svenska medborgaren till arbetet. Men det är bara en av få problem som dyker upp i samhället och jag tog bara ett exempel.
Om världens någonsin ska minskas med fördomar måste varenda människa hjälpa till. Vi måste sluta döma människor innan vi vet deras bakgrund samt personlighet. Det är egentligen sjukt hur vi behandlar varandra efter samhällsgrupper. Det är en bidragande orsak till att jag inte tror att en invandrare har råd med en barnförsäkring och jag tror inte att det är i samma behov av det heller. Eller i och för sig, i behov är dem alltid eftersom att alla familjen egentligen är behov av en barnförsäkring men eftersom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barnförsäkring

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Barnförsäkring
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5165 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×