Kvalitetssäkring av byggnadsprocessen i de tidiga skedena

1280 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Initiativet till detta projekt togs av Tekniska förvaltningen eftersom de kände att det fanns oklarheter med gränsdragningarna och anvisningarna i de tidiga skedena av byggnadsprocessen. På grund av detta har man upplevt svårigheter att säkerställa kvaliteten i byggnadsprocessen. Rapporten belyser tre viktiga punkter för att uppnå rätt kvalitet, nämligen:
· Påbörja på rätt sätt
· Skapa bättre förutsättningar
· Kontrollera resultatet mot kraven Huvudsyftet med rapporten är att beskriva hur Tekniska förvaltningen, genom ett utförligt förstudiearbete och ett välgenomarbetat programskede kan säkerställa kvaliteten i hela byggnadsprocessen. Dessutom belyser rapporten var man ska göra sin kvalitetssäkring och varför man ska göra det i detta skede. Målet med examensarbetet är att identifiera de problem som organisationen har i det nuvarande arbete samt att undersöka hur andra aktörer arbetar i byggnadsprocessen. Projektet resulterade i ett underlag till ett Web- baserat anvisningsprogram och ett underlag för dokumentet "Kvalitetssäkring i byggnadsprocessens tidiga skeden" som ska produceras åt kommunen, främst tekniska förvaltningens kunder. I examensarbetet presenteras byggnadsprocessen i fem skeden: Förstudiearbetet, Programskedet, Projekteringsskedet, Produktionsskedet, Erfarenhetsskedet och till slut Förvaltningsskedet. Alltså har tankesättet som föreligger den cykliska byggnadsprocessen anammats. Avgränsningen gjordes till att beröra förstudiearbetet och programskedet. Resultatet i rapporten var ungefär det TF själva hade förutsett, det fanns ingen tydlig ansvarsfördelning om vem som har ansvaret för förstudiearbetet och var gränsen mellan förstudiearbetet och programarbetet gick. Dessutom hade man inga klara direktiv om vad som skulle produceras eller tas fram. I jämförelsen mellan olika aktörer fann vi att det var stora skillnader mellan offentliga aktörer och privata. I de privata företagen var man tvungen att arbeta mer med förstudien, då följderna av ett misslyckande har betydligt större konsekvenser. Vi fann även att tjänstemännen i de offentliga verksamheterna försökte arbeta mer långsiktigt, kunde man inte säkerställa projekten mer än till vart fjärde år. Däremot ansåg vi att försvarsmakten, tillsammans med fortifikationsverket hade kommit längst med sitt arbete i de tidiga skedena. Slutsatsen av våra studier är att vi anser att kommunen, för att lyckas kvalitetssäkra byggnadsprocessen, skall tillsätta lokalutredare som är väl insatta i byggnadsprocessen. Detta för att få en klarare dialog mellan Tekniska förvaltningen och deras kunder....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvalitetssäkring av byggnadsprocessen i de tidiga skedena

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Kvalitetssäkring av byggnadsprocessen i de tidiga skedena
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=51788 [2024-05-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×