Arbetslösheten i Sverige

34 röster
74937 visningar
uppladdat: 2001-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

3.1 Inledande diskussion: ”Jag har valt att göra en skriftlig fördjupning om varför arbetslösheten är så stor i Sverige för att det är ett av våra största och viktigaste samhälls-problem. Jag ville även ta reda på varför vi har så stor arbetslöshet, vad som är de främsta anledningarna om det t ex är p.g.a. dåligt arbete av regeringen eller liknande och vad man skulle kunna göra åt det och förbättra inför framtiden. Det är också intressant att se vad olika partier har för sätt att motarbeta arbetslösheten och vad de anser vara anledningen till att den är så stor, om de beskyller varandras partier för att ha försatt Sverige i denna sitts eller om det inte är några speciellas fel. Det är verkligen intressant att skriva en fördjupning i något som verkligen berör alla människor som bor i Sverige, som kan komma till nytta i framtiden då man kan dela med sig den kunskap man fått.”

Kort historik: ”Man kan säga att lite av orsaken till att den svenska arbetslösheten är så stor är att söka i något som hände för ganska länge sedan. På 1960-talet, då det svenska skatte-trycket började höjas i snabbare takt än i jämförbara länder. Till att börja med fick detta inte några allvarligare konsekvenser och Sverige kunde skryta med att det gick att kombinera ett högt skattetryck och en dyr välfärd med god tillväxt och hög sysselsättning. Men det var en politik som inte höll i längden, något som fick hela landet att lida.

Under 1980-talet fortsatte höjningen av skattetrycket och den offentliga expansionen. Detta ledde till ökade kostnader för den produktiva sektorn, som dock gick att hantera så länge1980-talets internationella högkonjunktur (den s.k. Reaganboomen) bestod. Men när denna sedan avtog i slutet av 1980-talet, hamnade den svenska industrin i ett omöjligt läge. Svenska varor var helt enkelt för dyra för att kunna konkurrera med någon framgång på den internationella marknaden. Sedan lite längre fram i så rasade allt.”
Mer utförligt senare i uppsatsen.


3.2 Syfte och frågeställning: ”Syftet med uppsatsen var att jag vill se varför Sverige har så stor arbetslöshet och vad gör man för att motarbeta den. Det var också för att ta reda på vad arbetslöshet leder till, vilka konsekvenser den får. Det är även för att ta reda på hur det svenska folket blir påverkade och vilka anledningar man kan bli arbetslös av.

1. Varför är arbetslösheten så stor?
2. Vad gör/kan man göra för att få ner arbetslösheten?
3. Vad leder arbetslöshet till, vilka konsekvenser får den och hur påverkar arbetslösheten svenska folket?
4. Av vilka olika anledningar kan man bli arbetslös av?


3.3 Precisering: ”Eftersom arbetslöshet finns över hela världen och är inte bara i Sverige ett samhällsproblem så har jag valt att inrikta mig endast på Sverige vilket jag tycker att jag har visat klart och tydligt i min huvudrubrik/titel. Skulle jag arbeta om flera länder eller till och med om hela världen så skulle det bli ett arbete som inte går att begränsa. Alla länder har kanske inte samma orsaker till dessa problem. Anledningen till att jag väljer Sverige är förstås för att vi bor här och jag vet ingenting om andra länders arbetslöshet. Jag har bestämt mig för att utgå från dessa frågor (syfte &frågeställning) för att inte arbetet ska bli för stort. Det finns säkert mycket mer man kan skriva om men jag anser att det här är de viktigaste frågorna.
Jag har också bestämt mig för att bara arbeta om nutidens arbetslöshet men då går jag även tillbaka till 60-talet för att jag anser att det finns grunder därifrån varför arbetslösheten är så stor.”


3.4 Tillvägagångssätt: Jag tänkte från början att jag skulle skriva om ”Dödsstraff i Sverige” först men en annan person i klassen hade också valt det ämnet. Jag kom då och tänka på att göra ett arbete om arbetslöshet för att vi pratade om det under samhällslektionen. Jag ville inte jobba med andra länder i världen för jag trodde det skulle bli väldigt svårt att hitta fakta, så jag valde Sverige. Jag beslutade mig för en huvudfråga, ”Varför är arbetslösheten så stor i Sverige” och började leta fakta främst på Internet där jag fann mycket intressanta sidor. Jag mailade också socialdemokraterna och moderaterna (experter på sådana frågor enligt mig) min huvudfråga för att få höra vad de hade för åsikter om min fråga. När jag fått svar ifrån dem och efter ett misslyckat biblioteksbesök (läs mer vid källkritik) så började jag arbeta. Jag gjorde även upp underrubriker som kom till användning vid frågeställningen. Vi fick tips om att vi skulle göra våran skriftliga fördjupning efter en mall av en analysmodell med exempel, och den fanns på hemsidan. Arbetet skulle innehålla en titelsida, innehållsförteckning, inledning, sammanställning, slutsatser, sammanfattning och en källförteckning. Jag fick även arbeta med den under högstadiet så jag brukar alltid försöka följa den, vi skulle även utgå från den vid hemtentan så jag visste ganska mycket vad det innebar och satte i gång att skriva.


3.5 Källkritik: Jag har använt mig av lite olika källor som har gett mig bra och intressant fakta men man kan inte alltid lita på den i alla fall när man tittar vilka källor jag har använt mig av. Det kanske är sann fakta men man kan vrida och vända på saker och ting så att det framstår på ett helt annat sätt.

När jag sökte på de två största partierna i Sverige så märkte jag att man inte ska ta in så mycket av vad de säger för att de vill att deras parti ska bli framställt som det bästa. Det är kanske bra fakta men det har men de kan förvrida set så man ska inte ta in ordagrant. När jag gick in på Socialdemokraternas och moderaternas hemsidor så hittade jag ingen speciell text om just varför arbetslösheten är så stor i Sverige så jag mailade frågan till dem. Jag fick svar från båda och allting började väldigt intressant med bra fakta. Ju längre in i texten jag kom så märkte jag att de använde varandra som syndabockar i många fall, vad det andra partiet hade för brister o.s.v. De försökte helt enkelt manipulera mig med texten men det kanske inte är så konstigt för de är faktiskt de två partier som alltid är med i sluttampen av alla val.

Socialdemokraterna kom till exempel fram till att det var när moderaterna fick makten 1991 som allt började, med en kraftig arbetslöshetsökning. Moderaterna däremot sa att när de kom till makten så var allt redan på nergång p.g.a. att man höjde skattetrycket på 60-talet och framåt. Man kunde inte kombinera dyr välfärd och högt skattetryck därför började allting dala. Om man ser vilka som satt i regeringen då så ser man ju att det var socialdemokraterna så man förstod då att det var ett dolt angrepp mot dem. Jag tror att båda dessa källor är äkta för ingen av dem ska komma med falska uppgifter vilket gör dem mindre populära till nästa val. Dessa källor är inte oberoende för det är deras sätt att få följeslagare, det är bara partierna själva som drar nytta av det. Källorna är färska eftersom jag har fått personliga mail skrivna nyligen.

Jag tog hjälp av Replik också men även där finns det nackdelar och det är främst att det står ej något detaljerat eller fördjupat. Man får veta grunderna men inte mer men borde vara den källa man kan lita bäst på eftersom det är en lärobok och ska ge fakta som inte gynnar några speciella. Källan är helt klart äkta eftersom det är en lärobok för skolan och då ser man på saker från alla synvinklar. Boken är väldigt ny (-98) jämfört med andra skolböcker som brukar vara upp till tio år gamla.

Jag sökte på AltaVista - arbetslöshet - Svenska där jag fann några webbplatser med bra fakta men även där var det nackdelar. Det var väldigt svårt att hitta de bästa sajterna men det man fann var hur man kunde förhindra arbetslöshet, i alla fall minska den. Det var ändå min bästa källa jag fick information ifrån. Källorna skulle kunna vara falska men man kan i ofta se om det är en förlitlig person, kanske med någon politisk bakgrund, som är författaren då är det ganska säkert äkta vara. Den som drar mest nytta av detta inslag är författaren själv med sättet att propagera vad han tror är det bästa sättet att motarbeta arbetslösheten. Tiden i denna källa är okänd förutom att man ser senaste uppdateringen på sidan men de fakta som finns kan vara hur gamla som helst. Det gör i och för sig inget eftersom motarbetningssätten finns fortfarande, det är bara att de kan ha kommit på nya sätt.

Min motivation för valet av källor är följande: ”Jag valde två partier som källor för det är politikerna som är de styrande i landet, det är de som tar hand om frågan och ska förbättra situationen i Sverige. Varför jag valde just de partierna var p.g.a. att det är de mest uppmärksammade och största partierna. Boken Replik valde jag för att det är vår lärobok och är den fakta man kan lita bäst på eftersom den inte är vinklad till någons fördel, men tyvärr stod det inte mycket om arbetslösheten där. På Altavista – arbetslöshet sökte jag bara för att få fakta och jag valde dessa webbsidor för att jag tyckte de verkade pålitliga, det stod också mycket text vilket jag behövde.

Jag vill även kritisera Stockholmsstatsbibliotek för att man inte får den hjälp man vill ha och de tog mig inte på allvar. När jag gick dit så började jag med att leta själv men hade svårt att hitta något som handlade just om min fråga. Jag frågade en bibliotekarie och den enda hjälp jag fick var en visning till böcker som handlade om arbetslöshet och sen fick jag klara mig själv. Jag kunde inte hitta något så jag gick därifrån och började leta nya och bättre källor.


Sammanställning

4.1 Varför är arbetslösheten så stor i Sverige?
Arbetslösheten är så stor i Sverige för att i början på 60-talet så började man höja skatte-trycket, det var utan några som helst biverkningar för det svenska samhället. Detta var inget som kunde hålla i tiden, samtidigt så skröt lilla Sverige med att man kunde kombinera ett högt skattetryck med en hög välfärd. Under 1980-talet fortsatte höjningen av skattetrycket och den offentliga expansionen). Detta ledde till ökade kostnader för den produktiva sektorn, som gick att hantera så länge1980-talets internationella högkonjunktur (den s.k. Reaganboomen) bestod. Men när denna sedan avtog i slutet av 1980-talet, hamnade den svenska industrin i ett omöjligt läge. Svenska varor var helt enkelt för dyra för att kunna konkurrera med någon framgång på den internationella marknaden. Företag som köpt svensk tillverkade varor upptäckte då andra marknader ute i världen. T ex den svenska textilindustrin som var av bra kvalitet till ett visst pris, nu hittade man den asiatiska marknaden. Taiwan och liknande länder hade arbetare som var skickliga och producerade varor med samma kvalitet som svenskarna men de var mycket billigare. Detta innebar att många svenskar, mest kvinnor som var de mest aktiva i textilrörelsen förlorade jobbet. De flesta av dem kunde inget annat än textilen och var då tvungna att omskolas för att få nytt arbete.

I samband med det höga skattetrycket så blev svenska kronan dyrare och därför inte lika eftertraktad på arbetsmarknaden. Det fanns inte heller några intressenter som ville köpa svenska kronan p.g.a. av den fasta växelkursen (som vi hade till –92), vilket gjorde att kronan inte var så intressant. Den blev varken billigare eller dyrare, utan den stod kvar på samma värde hela tiden.

I början på 90-talet blev inte problemen bättre utan tvärtom. Många företag gick i konkurs, arbetslösheten ökade dramatiskt och den ekonomiska tillväxten existerade inte. Samtidigt var möjligheterna att föra traditionell konjunkturpolitik av ”Keynes teorier” var mycket begrän-sade och den ekonomiska statsskulden ökade. Om köpkraften sänks så måste även priset sänkas annars blir efterfrågan på varorna mindre och då förlorar företagen tillslut på det i alla fall. Enligt många arbetsgivare är huvudanledningen till den stora arbetslösheten för höga löner, därför vill men inte anställa mer folk än vad som behövs. De vill därför sänka lönerna för de tror att det är den bästa lösningen mot arbetslöshet.

Det var inte bara p.g.a. detta som det blev stora problem med arbetslösheten utan det berodde också mycket på teknisk utveckling som ersatte många tjänster. Den nya tekniska utveckl-ingen blev bättre i längden då nya arbetsuppgifter kom och ersatte de gamla.


Invandringen har också påverkat arbetslösheten, som på 50-60 talet kom mycket arbetskraft från utlandet till Sverige för att arbeta. Då fanns det mycket arbeten i Sverige och befolkningen ökade. När det senare försvann arbeten så började arbetslösheten växa och vid det tillfället kunde man önska att det inte hade kommit så många invandrare.
Det är fortfarande stor invandring i Sverige och när det inte finns arbeten till dem så blir det ännu mer bidrag att betala.


4.2 Vad gör/kan man göra för att få ner arbetslösheten?
Man kan sänka arbetslösheten genom att sänka skattetrycket, då skapar man bättre villkor för företagen, som då får bättre möjligheter att sälja sina varor och tjänster på den svenska och den internationella marknaden. De blir mer globala och större därför kan de behöva en bredare uppsättning av personal och man anställer flera.

Ett annat sätt är att följa ”Keynes teorier” om otillräcklig efterfrågan. ”Arbetslöshet berodde på otillräcklig efterfrågan, eftersom det är efterfrågan som skapar arbete. Man skulle inte pressa tillbaka lönerna, för att företagens inkomst minskar om hushållens inkomst minskar men lägre löner påverkar också hushållens efterfrågan på varor. Om lönerna sänks, sänks även köpkraften.” Keynes lösningar ”Att föra en offensiv ekonomisk politik. Man skulle sänka skatterna och öka offentliga utgifter i form av offentlig produktion och konsumtion. Då skulle efterfrågan på arbetskraft stiga och nya jobb skapas”

Jämvikt mellan utbud och efterfrågan, om tillverkarna gör lika många varor som det finns människor som vill ha dem och då får man ett en jämvikt där de möts och det ska vara det perfekta priset. Det är när utbud och efterfrågan balanserar varandra. Om folket får sänkta löner så kan inte priserna på varor vara så höga därför blir jämviktspriset lägre.


I det svenska samhället har man många sysslolösa men då har man ordnat en del erbjudanden så att de inte bara går arbetslösa och får bidrag utan även gör något. För att få ner arbetslösheten ibland de sysslolösa så förbereder man dem med dessa arbetsuppgifter:

 Arbetsförmedlingen (där man kan söka jobb och sätta upp sig på väntelista)
 Inskolningsplatser (arbete där man kan skola sig)
 Rekryteringsstöd
 Beredskapsarbete
 Flyttningsbidrag (finns det ett lämpligt arbete i t ex en annan stad så kan man få ett flyttningsbidrag)
 Arbetsmarknadsutbildning
Om dessa inte passar för en arbetslös så delas ett kontant understöd, antingen en ersättning från arbetslöshetsförsäkringen eller ett kontant arbetsmarknadsstöd.

Ett annat sätt enligt vissa att få ner arbetslösheten skulle vara att ta bort all övertids jobb och minska en arbetsdag till sex timmar. Till dem som gör det ger man en skattereduktion (man behöver inte betala lika mycket i skatt) som motsvarar de minskade kostnader för arbetslös-heten.
Medan andra tycker att förslaget, genom lagstiftning eller genom påtryckningar på arbetsmarknadens parter, skulle minska arbetstiden, för att fler på så sätt skulle få dela på de jobb som finns, ser de som rena vansinne. De anser att det bara skulle leda till att ännu fler arbeten försvinner.


4.3 Vad leder arbetslöshet till, vilka konsekvenser får den och hur påverkar arbetslösheten svenska folket?
Hela svenska folket får lida p.g.a. att arbetslösheten är stor för att arbetslösheten leder till högre skatter för att det finns många som behöver olika slags bidrag eftersom de inte har någon löneinkomst (t.ex. socialbidrag, A-kassa = pengar från försäkringskassan, bostadsbidrag). Man kan i vissa lägen tycka att det är orättvist att hårt arbetande människor måste betala för de som inte arbetar. Det är inte alltid de arbetslösa vill arbeta, vissa tycker att det är bättre att gå hemma, för att de får ändå pengar utav att göra ingenting. Därför borde man, när den tiden det finns arbete så det räcker till alla, sänka bidragen med undantag till sjuka, äldre, och ensamstående föräldrar etc. För hela Sverige och den svenska staten innebär även arbetslösheten dåliga nyheter. Folket i landet blir mer skeptiska och alla kan inte känna sig inte trygga. Arbetslösheten kan leda till kriminalitet ibland folket . Manfår inte tillräckligt med pengar så man klarar sig i månaden, folk börjar göra brott. Mer svartarbete påbörjas eftersom då behövs inte den höga skatten betalas.

Arbetslösheten kan leda till problem för barn, de på verkas ju hela tiden av föräldrarna och hur de uppför sig, hur deras hälsa är. Det är också viktigt vad de har för inkomst för att göra det så bra för barnet som möjligt med mat så barnen får i sig alla näringsämnen m.m.

Det kan också leda till psykiska problem, t ex om någon får sparken och har inte samma inkomst då den kanske bryter ihop, får nervsammanbrott eller liknande. Arbetslösheten kan förstöra hälsan och krossa ett helt lands folk.
Arbetslösheten! Sveriges största och viktigaste samhällsproblem, eller?


4.4 Av vilka olika anledningar kan man bli arbetslös?
Det finns en mängd olika anledningar man kan bli arbetslös av även om man inte missköter sig, om man inte klarar av arbetet psykiskt och fysiskt, eller om man själv inte vill arbeta just på det arbetet av olika skäl. Det finns ju också såna som blir avskedade på grund av sitt utseende med klädstil, hårstil o.s.v.

Ett företag kan sätta högre krav på utbildning och de som då har för dålig utbildning får då lämna sitt arbete och kanske gå tillbaka till skolbänken. Om ett företag flyttar så finns det alltid arbetare som inte vill följa med av personliga skäl och blir på så sätt arbetslösa.

Arbeten som konkurreras ut av t ex utländska företag som gör samma saker med samma kvalitet fast säljer det billigare eller om företaget flyttar någonstans. Det gör så att arbetena försvinner och de arbetare som blivit arbetslösa måste omskolas eller få flytthjälp eller liknande. Det kan gå dåligt för ett företag, med mycket dåliga tider. Ekonomin är långt ifrån bra och företaget kanske är nära konkurs och blir tvungna att börja avskeda arbetare.

Man kan också bli avskedad på grund av en teknisk förnyelse men det brukar oftast finnas något de personerna kan göra istället, t ex kontrollera den nya teniska utvecklingen.


Slutsatser

Jag har kommit fram till att ”varför arbetslösheten är så stor i Sverige” är på grund av flera saker dels att under 60-talet så kunde man ha varit smartare och sett långsiktigt innan man höjde skattetrycket. Något jag undrar är om de inte kunde se vad som skulle hända, om de verkligen trodde att det kunde hålla och skulle fungera. Det gjorde det inte heller men det var bra så länge det varade med hög välfärd, sysselsättning o.s.v.

Den riktiga arbetslöshetskrisen kom i början på 90-talet och Sverige fick väldiga problem. Man har lyckats förbättra detta samhällsproblem men många lider fortfarande av det eftersom den fortfarande finns men den är lite lindrigare.

Jag har också kommit fram till att teknisk utveckling kan vara till skada, för att många förlorar sina arbeten men långsiktigt så vinner man fler arbetstillfällen av det. En ny teknik kan skapa nya förutsättningar för nya idéer till t ex produktion och igenom det skapar fler arbeten. Ny och mer avancerad teknik är bra för framtiden och skapar tillfällen.

Tack vare att Sverige har en väldigt hög invandring i Sverige gör inte att det blir speciellt många nya arbeten. Sverige har inte jobb så det räcker men tar ändå in mycket invandrare och det gör att man får flera arbetslösa människor. Eftersom Sverige är en så bra demokrati och ett jämställt land så ska det är en självklarhet att vi ska hjälpa invandrare som har det svårt men det förbättrar inte, eller ger mer arbeten.

Jag har kommit fram till att hur man ska göra för att få ner arbetslösheten så kan man sänka lönerna och skatten så att det blir ungefärliga siffror i slutänden då de kompenserar varandra. Varför man ska göra på detta sätt är för att de flesta arbetsgivarna anställer inte mer än nödvändigt för att det är för hög lön att betala ut. Om man istället sänker lönerna så kan företagen anställa mer folk. Om man också sänker skattetrycket så kan företag sänka priser på t ex varor och kan då sälja bättre, de kan bli mer globala också med bra priser som kan konkurrera med andra länders låga priser. För att dämpa arbetslösheten har man också inom samhället vissa uppgifter till sysslolösa som Arbetsförmedlingen, Inskolningsplatser m.m. men dessa hjälper inte att göra arbetslösheten mindre men den gör att det ser bättre ut.
Många säger också att det skapar arbeten om man sänker arbetstimmar per dag och övertidsarbete. Det ska då bli fler arbeten men det finns också de som säger att detta bara gör arbetslösheten större så jag drar ingen slutsats i denna fråga.

Jag har kommit fram till att arbetslöshetens konsekvenser och hur det påverkar svenska folket är främst att alla arbetande får betala skatt för att de som inte arbetar måste få bidrag. Hela Sverige blir också drabbat för att arbetslösheten leder till att man får mindre pengar och vissa övergår då till kriminella handlingar. Barn tar också skada om man har föräldrar som är arbetslösa så kan hälsan svikta o.s.v.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Arbetslösheten i Sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-22]   Arbetslösheten i Sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=518 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×