Katten

11342 visningar
uppladdat: 2001-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Födelsens tid:

Mellan att parningsdagen har varit så är det oftast 65 dagar mellan mamman ska föda. Man ska inte släppa ut katten så att man har uppsikt över henne, det kan ju hända att hon föder ute eller någonting.

När förlossningen börjar:

Man ser på katten när den ska föda, den beter sig konstigt. Hon gnäller, springer efter dig där du går och sedan så springer hon tillbaka till sin kattlåda eller vad det är som hon ligger i/på, eller så kan den krafsa i sin toalettlåda utan att ha användit den.
När man märker att katten är orolig så ska man vara hos den, prata med henne, inte vara orolig eller upprörd, om man blir upprörd eller nervös så blir oftast katten det ännu mer.

Under förlossningen:

Förlossningen kan ta många timmar ibland en hel dag.
Efter den första verken så kommer den första ungen efter 2-3 min. Efter en halvtimma efter den första ungen kommit så kommer den andra, så här gör den för dom andra ungarna som väntar på att dom ska få komma till världen.
När hon krystar fram ungarna så ligger hon på sidan eller hukande.
När ungarna kommit ut så slickar hon rent dom och börjar sätta igång ungarnas andningssystem. Sedan biter mamman av navelsträngen ett par cm från kroppen på ungen. I navelsträngen finns viktiga mineralämnen som ger henne kraft efter ansträngningarna vid födelsen.

Efter förlossningen:

När ungarna har kommit ut så kan dom varken höra eller se. För att dom ska komma någonstans när dom varken kan se eller höra så använder dom sig efter luktsinnet eller mammans kroppsvärme, dom hittar alltid det dom söker efter.

Kattungarna behöver värme:

När kattungarna när nyfödda så behöver dom värme. Det är mamma som ger dom värme, men om inte hennes värme räcker till så kan man lägga ungarna på en yllefilt men en varmvattenflaska under, den ska vara på
38 C. Eller så kan man installera en infraröd lampa vid kattboet. Lampan sätter man på 80 cm avstånd.
Ibland så kan kattungarna trilla ur boet, och om inte mamman hämtar dom så ska man ta ungen och lägga den i en varm socka och sedan lägga tillbaka den vid spenorna och sina syskon, det är viktigt att den får näring och vara vid sina syskon.

Kattens försvar:

Man märker inte så mycket när katten försvarar sig. Tex när katten sitter vid elementet med framtassarna bredvid varandra och med svansen intill kroppen. Så gulligt tänker man och går fram och ger kissen en puss eller en klapp, det man inte ser är att örnonen är åt sidorna, ögonen är så stora dom kan bli och morrhåren är bakåtstrukna (det signalerar kattens försvar).
Eftersom att många inte förstår detta så blir dom flesta biten i näsan eller så slänger katten upp sina utdragna klor i ansiktet.

Anfall:

När Lukas ska anfalla Ludde (som vi kallar katterna) så drar han ihop öronen bakåt drar också ihop pupillerna och står med raka ben mot Ludde. Lukas huar sig ner och stirrar på Ludde utan att släppa blicken. Han rusar sedan på Ludde. Snabbt så lägger Ludde sig på ryggen och tar ut klorna och tänderna för att Lukas inte ska få tag runt nacken.
När det är slagsmål mellan hankatter så stirrar som på varandra under ett par minuter, dom ylar och jamar och står helt stilla.
Ett slagtsmål slutar ofta med blodiga bitsår och sönderrivna öron.

Hur man märker när en katt är rädd:

Katten reser håret och skjuter rygg. (Skjuter rygg är när katten reser ryggen, det ser ut som en halv cirkel).
Öronen är rakt bakåtstrukna, pupillerna är stora och ibland kan katten skrika högt, den varnar dig så att du inte ska fara illa ut.

Kattens balans:

Katten landar alltid på fötterna.
-Undrar du varför?
-Jo, så här ligger det till att när katten ramlar baklänges, då vet den att den ska inta normalläge. För att den då ska komma i rätt läge så använder den svansen som styrmedel och broms. Först så vrider den framdelen och sedan bakdelen av kroppen, efter att den vridit sinn kropp så skjuter den rygg för att dämpa på landningen och så landar katten på all fyra på marken.

Inledning...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Katten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-22]   Katten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=519 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×