Judisk omskärelse

6 röster
26126 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Omskärelse inom judendomen.

Inledning
Inom den judiska religionen ska alla nyfödda pojkar omskäras.
Detta sker inom familjen, ibland utan läkare, men enligt en ny lag måste läkare vara närvarande vid alla omskärelser, vilket upprör många judar. Inte sedan förföljelsen av judarna på 1930 talet har religionen blivit ifrågasatt i lagen.
Vilket leder oss till frågan, är detta början till en ny antisemitism?
Jag ska gå igenom hur och varför judiska pojkar omskärs i samband med religionen, och varför jag tycker att det är nödvändigt att läkare är med under operationen.
Texten är baserad på fakta från bla Vårdguidens hemsida och mina egna åsikter och tankar kring ämnet.
Så vad är poängen med omskärelsen? För att få reda på det måste vi gå tillbaka långt bak i tiden…

Efter att Moses räddat judarna från slaveriet i Egypten ingick judarna i ett förbund med Gud, där omskärelsen var obligatorisk på pojkar och män.
Omskärelsen ska ske (helst) åtta dagar efter födseln, och den utförs oftast av en professionell omskärare men det har även utförts av outbildade.
Operationerna sker överallt i Sverige och går ut på att man skär bort hela eller delar av förhuden, vilket gör huden grövre och renligare. Männen förlorar 10 % av nerverna och kan därför uppfatta sexlivet som sämre, medan andra ser minskningen av känseln som något positivt.

Denna religiösa sed är en av de viktigaste för judarna, därför blev uppståndelsen så pass stor att man började prata om ”nynazismen”, vilket jag anser vara överdrift.
Diskussionen om omskärelser inom religionen har varit stor, både om könsstympning på kvinnor och omskärelser på män. Skillnaden mellan de båda operationerna är att kvinnorna får väldigt obehagliga följder som ökad infektionsrisk och problem vid sex och toalettbesök.

Är det rättvist?
Anledningen till att man enligt lag måste ha en läkare närvarande vid omskärningar är pga. Riskerna som finns med operationen, pojkar har ju fått skador för livet bara för att någon okunnig har gett sig in i en operation de inte är utbildade för.
Jag tycker att lagen är rimlig, varför skulle det inte vara bra att ha en erfaren läkare på plats om en operation skulle gå fel?
Att judarna anser att detta kan vara en början till en ny antisemitism är väldigt orealistiskt och överdrivet, eftersom det inte finns någon risk för en ny judeförföljelse i dagens samhälle.
Vi vet vad judarna blev utsatta för under andra världskriget och det skulle inte kunna upprepa sig idag eftersom vi vet mer om vad religionen går ut på, och tex. I skolan får vi lära oss att tänka själva och inte enligt någon propagandaplan.
Men varför är det just judarna som tar illa upp?
Lagen gäller ju trots allt inte enbart vid deras omskärelser, utan vid alla sådana operationer, och det är ju fler religioner som har denna sed, muslimerna till exempel.

Men jag förstår ändå hur judarna kan tycka att den nya lagen känns som ett ”bakslag”, de har ju gjort sina operationer i så många generationer och tycker väl att de kan sin sak, och tycker nog att vi inte har förtroende för deras kunskap kring kirurgi.
Men när det första judarna ingick i förbundet med Gud och började genomgå denna komplicerade operation visste man antagligen inte riskerna lika bra som idag, och inom judendomen förekommer ju inte kvinnlig könsstympning, men om det skulle ha gjort det så frågar jag mig om man skulle ha tagit lika illa upp, eller tyckt att det var mer acceptabelt att ha en läkare med vid ingreppen?
Antagligen skulle de det, eftersom kvinnorna, till skillnad från männen, lider efter omskärelsen. Men när man gör det här ingreppet på en åtta dagar gammal pojke, utan bedövning börjar man ju undra om inte operationen är så smärtsam och riskfylld att den ändå är ganska onödig?
För man vet inte säkert hur stor smärtan är på ett gossebarn, men läkare säger ju att ju mindre barnet är desto mer känslig är den…

Kvinnlig omskärelse är idag totalförbjudet i Sverige pga. Besvären som kan uppstå, men kanske det då borde vara olagligt att genomföra operationen på den lilla pojken, som inte ens kan yttra sin åsikt et...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judisk omskärelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Judisk omskärelse
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5190 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×