Deconstructing culinary culture : a critical outline of a theory on the culinarization of the self

702 visningar
uppladdat: 2003-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
The thesis is an outline of a theory on the "culinarization of the self", which is linked with a theoretical framework, shaping the subject in an everyday experience by power dynamics related to discourse and ideology. Practises such as eating and cooking are flavoured by an exposed Western discourse in popular media. Where a multitude of culinary cultures are presented, by a somewhat equal group of actors, being men/women and to some extent from other cultures. The aim of the study is to critically reread food talks, culinary texts visualised in popular media. Culinary texts that contain and reproduce specific power technologies, which sustain boundaries between male and female, the West and the Rest, will be deconstructed. In order to highlight the complexity of this scheme, central concepts that are presented and applied are: Gender, "Race", and Class -Habitus - Distinction. The empirical material is of use in highlight the diversity of that discourse. Where ideological, marginalizing, features take the form of images and meaning related to commodity fetishism. Concluding the culinary discourse is flavoured by multiple sets of subtexts that reinforces power divisions between subjects in society, and is used as a tool for that distinction. The thesis contains a development of central concepts such as "body-space" in relation to a different spatial belonging, and double distinction as an appropriation of knowledge of the "Other". Central concept...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Deconstructing culinary culture : a critical outline of a theory on the culinarization of the self

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-01]   Deconstructing culinary culture : a critical outline of a theory on the culinarization of the self
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=52103 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×