Tigrar

9 röster
17578 visningar
uppladdat: 2001-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om tigern

De största nu levande djuren är kattdjuren. Den största och kraftigast byggd är Sibiriska tigern, och rekordet för en Sibirisk hane väger 384 kg.

Tigrarnas bakben är längre än frambenen. Frambenen är betydligt muskulösare än bakbenen, och deras tassar har långa, skarpa, indragna klor, som ger tigrarna möjlighet att fånga och hålla fast sitt byte.
Tigerns skalle är förkortad, vilket ger större kraft åt de starka käkarna.
Tigern jagar inte på öppna marker som tex lejon och geparden gör.

Honornas/hanarnas revir

Honornas områden brukar ungefär vara 20 km, och hanarna har betydligt stötte revir, 60-100 km.
Varje hanes områden omfattar flera honors.
Tigrarna visar sin rätt till reviret på flera olika sätt t.ex. urin, blandad med sekret från analsäckarna sprutas på träd, buskar och stenar, avföring och klösmärken lämnar dom på iögonenfallande platser över området. Även klösmärken fungerar som signalstolpar. Dessa signaler visar deras revir till i grannskapet, som förmodligen tigrarna huvudsakligen känner igen varandra på lukten.

I detta fall så får hanarna reda på om honorna är brunstiga eller ej, och främlingar får information om revirinnehavarens närvaro. Detta minskar riskerna för att tigrarna ska börja bråka med varandra, det har inte en ensam tiger råd med, eftersom den är helt beroende av sin fysiska hälsa för att skaffa föda.

En tiger som har ensamrätt i ett område under en lång tid ger tigern en betydande fördelar. Hanarna har andra fördelar av sitt revir. Deras revir är 3-4 gånger så större än honornas, varför det inte tycks vara tillgången på byte som utgör den kritiska faktorn.
För en tigerhona är det mycket viktigt att känna ett område i detalj, eftersom att hon måste döda ibland för att kunna föda upp sina tigerungar.

Tigerns tigerungar

När ungarna är så små att dom inte kan följa med henne efter föda så måste hon söka efter det i ett litet mindre område eftersom att ungarna diar.
När ungarna har blivit större och växer snabbare måste hon fånga mer byten för att få mat till sig själv och ungarna.

Parningen

Tigern blir könsmogen vid 3-4 års ålder. En hona är endast brunstig under några få dagar vi varje tillfälle. Parningen kan hålla på upp till 100 gånger under bara ett par dygn.

Ungarna

Tigerungarna föds 3-4 st och väger ca: 1kg, dom föds blinda och hjälplösa. Honan föder upp ungarna utan hanen och återvänder till hålan för att ge den di. Di får dom tills dom är stora nog att följa henne (brukar vara vid 8 veckors ålder).
Ungarna följer sin mor ända tills dom är 18 månader, p.g.a att dom klarar inte av att skaffa egen föda själva.

Tigrarnas jaktteknik

Tigrarna jagar ensamma och under en natts jakt så rör dom sig på 10-20 km. Tigern lyckas oftast få ett byte dödat av 10-20 försök. När tigern ska fånga sitt byte så måste bytesdjuret vara på 20m eller mindre. Den smyger sakta fram och sätter ner varje tass långsamt och stannar lite då och då för att bedöma situationen, medan den smyger på sitt byte så är den nedhukad. När den är några m ifrån bytet så samlar den ihop tassarna och rusar på sitt byte.

Om byter rör sig medan den flyr för livet från tigern så kan tigern bara slå till med framtassen så ramlar byter omkull.
En tiger anfaller oftast bakifrån eller från sidan. När den har fångat bytet så håller den bytet i ryggen, manken eller i halsen och så har den tassarna vanligtvis i marken. Om bytet väger mer än tigerns vikt så tar den oftast ett bett om strupen. Greppet runt strupen kan den hålla kvar i flera minuter, efter att bytet har dött. Efter det att bytet är dött så släpar tigern bytet in i ett snår och tigern börjar oftast med djurets bakdelar.

Det är vanligast att en tiger äter 20-35kg på bara en natt, fast vanligast bland tigrarna är det att dom äter 15-18 kg/per dygn.
En tigerhona som har ungar måste döda lite oftare för att skaffa tillräckligt med föda till tigerungarna.
Den brukar döda 60-70 djur per/år, och det räcker till 2 små tigerungar.

Här är några djur som tigern vanligtvis brukar jaga.

1. Samber
2. Ehifal
3. Barasingha
4. Rusa hjort
5. och vildsvin

Men ibland kan den ta så stora djur som elefanter, noshörningskalvar, älgar och ganrer, och ibland människornas boskapsdjur.

Tigerns rädsla för människan

Tigern undviker människan till ca: 100%. Ibland kan de gamla och skadade tigrarna ge sig på människor, och oftast så börjar det med en olyckshändelse och kan sluta med döden.

Utrotningshotad.

Dom flesta stora kattdjuren är utrotningshotade. Man jagar dem för skinnens skull och för att dom ska hålla sig borta från boskapen. Allt större delar av deras naturliga miljö förstörs för att bli boskapsrancher och åkrar.
Människobefolkningen ökar och det är tigrarnas störta hot, dom behöver ju ett ganska stort revir, och p.g.a. att det så håller dom på att utrotas när människorna breder ut sig, så mycket som vi gör idag.
Normalt så undviker tigrarna människan men det kan ändå hända en olycka och tråkigt vis sluta med döden, anledningen kan vara att dom förvarar sina ungar. Trots att faran finns där så finns det människor som går in i tigerreservaten med eller utan tillåtelse, för att t.ex. fånga fisk eller samla lite ved mm.

För att minska olyckor så har myndigheterna placerat ut människoliknande dockor, och om tigern anfaller dockan så får den en stark (ofarlig) elektrisk stöt. På det viset så försöker man att få tigrarna att bli rädda för människan. Efter en sådan näsbränna som den tigern får av dockan så tar det en lång tid innan tigern anfaller igen.

Skogsarbetare som jobbar i sådana områden där tigrarna finns har fått ansiktsmasker som de har på huvudet för att skydda sitt ansikte om tigrarna skulle anfaller bakifrån eller från sidan. Fast det sägs att det finns tigrar som sett det lilla tricket och dödar ändå. Och man har också placerat ut boskap till tigrarna som dom kan jaga istället för att dom ska äta upp människornas boskapsdjur.

Med hjälp av radiosändare så har det visat sig att tigra...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tigrar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-22]   Tigrar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=528 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×