Så styrs sverige

2 röster
8961 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
2005-05-29


Fördjupningsuppgift geografi.



Island.

Island är, med sina 103 020 km2, nordens minsta land efter Danmark. De har bara 300 000 invånare, ungefär tre invånare per km2 och är nordens mins befolkade land.
Island är en republik. SKRIVA LITE OM REGERINGEN Deras huvudstad är Reykjavik och där bor ungefär hälften av befolkningen. Ungefär 89 procent av befolkningen är troende i den evangelisk-lutherska kyrkan. I stortsätt så kan alla i landet skriva och läsa moder språket Isländska. År 2002 så var nativiteten dubbel så hög som mortalitet. Island har medlemskap i FN, NATO, Europarådet, Nordiska rådet, EFTA, OSSE och WTO. Men har inte gått in i EU än.

Islands landskap är mycket av stora kala områden där skogen höggs ner förr i tiden för byggen av hus och båtar. Den inre delen av landet är ödemark med kala marker och höga fjäll. Även fast man gör nyodlingar med för att skydda växligheten så växer det yttersta begränsat med skog. Men, det Isländska landskapet är vackert och har många skinande färger. Islands berggrund är av stor del från tertiärtiden och består av basalt. Islands högsta berg är Öraefajökull och är 2119 m över havet som ligger vid Vatnajökull, Europas största glaciär på 8 300 km2. Islands yta är till 11% täckt av glaciärer. Den norra och östra delen har många fjordar. Det längsta av Islands många vatten drag är floden Pjorssa som ligger på södra Island och den största forsen är Dettifoss. Island har många vulkaner. Och de många av dom fortfarande är aktiva. Att Island har så många vulkaner beror på att Ön ligger på den ”Centralatlantiska ryggen” vilket betyder, Island ligger där två av jordens plattor glider isär. Ifrån denna ”rygg” kommer det upp magma. Magma delar Island på en väst del och en öst del. I den stora sprickan ligger gravsänkan och Islands urgamla tingsplats. Islands mest kända vulkan Hekla har haft 19 utbrott sedan år 1104. Nedan för Västmannaöarna ligger ön Surtsey som kom upp ur havet 1960 efter ett kraftigt tvååldrigt vulkanutbrott på havsbotten.
Det mest dramatiska vulkanutbrottet de senaste 30 åren var 1973 på Västmannaöarna. Då hela Heimays befolkning på 5300 fick evakueras till fastlandet på en enda natt, då det hade börjat
sprutat ut lava ur en spricka på sidan av ön. Det höll på från i slutet på slutet från januari till maj. Hela ön täcktes i ett stor täcke lava och aska, det ända som står kvar är hamnen.

Island ligger i ungefär samma bredgrad som svenska Lappland. Island har tack vare golfströmmen ett ganska milt och svenskt klimat, på somrarna kan det bli uppemot 23-24°C och på vintern 10-15 minus grader.



(bild)
Dagen efter utbrottet på
Grímsvötn den 18 december -98.

Över halva delen av befolkningen bor i huvudstaden, Reykjavik och i städerna i området runt om. Andra stora befolknings platser är Akureyri, Reykjanesbær och Vestmannaeyjar. Namnet Reykjavik betyder örökullenö för alla varma källor som finns där. Islänningarna roar sig flitigt med att gå på bio, teatrar, bibliotek och konstutställningar. Det lilla befolkade landet Island har fyra professionella teatrar, tiotusentals amatörteatrar. De har egen opera, radio teveteater och balett.
Islands befolkning är inte dumma i huvudet dom, de har nämligen sex internationella mästare i schack och en stor del av befolkningen spelar det. Andra populära sporter är bl.a. Golf, ridning och vandring. Alla islänningar kan simma. Det beror på att nästan varje större stad har en egen simhall tack vare varmvattenkällor. Växthus värms upp på samma sätt. Island har tagit vara på den ”gratis” jorduppvärmning de har Så hus uppvärmningen sker till 85 % av geotermisk energi. Landet har ungefär 800 heta källor med en medeltemperatur på 70°C. Elproduktionen sker till störst del av vattenkraft. Olja som importeras används bara till bränsle åt fordon.

På Island finns det nästa dubbelt så många får som människor, alltså är Islands jordbruk mycket beroende av boskapsskötsel. Fåren försörjer med både kött och ull. Ullen blir stickade till de berömda islandströjorna. Fåren har tyvärr betat av nästan all växtlighet på de stora slätterna. Det odlas en del vallväxter som är försörjande foder till får och mjölkkor, vilket gör Island självförsörjande på mjölkprodukter. De är också självförsörjande på grönsaker, tomater gurka och sallad bara för att de kan odla året runt för den jordvärme som finns.

Island är en stor distributör av sill och torsk till både Nordamerika och Europa. Uppemot 5 % av islänningarna försörjer sig på fisket och ännu mera på att ta hand och skicka iväg. Fisket är basen för Islands ekonomi. Reykjavik är Islands viktigaste fiskehamn med störst förpacknings- och konserveringsfabriker. Turistbyråer tjänar bra på att ordna guidade turer till Islands fiskrika vattendrag och låta turister fiska. Islänningarna har en del fiskodlingar där det odlas bl.a. Lax och röding.

De första som bosatte sig på Island är, vad vi har kommit fram till, Irländska munkar. De kom på 700-talet e.kr. Men det gav sig av när skandinaviska hedningar började bosätta sig i nuvarande Reykjavik och runt om på ön mellan åren 870-930 e.kr. Från ca år 900 till 1260 var Island självständigt tills strider ledde till att ön blev styrt av Norge. När Norge senare blev ett danskt styre som erövrades också Island och ingick i Danmarks rike. I början på 1700-talet räknades det vara ca 50 000 invånare på Island, men början på 1700-talet var en svår tid för Islänningarna. Befolknings mängden sjönk snabbt från 50 000 till nästan 30 000 på grund av smittkoppsepidemier. Och två gånger till hände det att befolkningsantalet sjönk till under 40 000 på grund av hungersnöd och vulkanutbrott.






Men på 1730-talet började Island utveckla sitt samhälle. De började byggas skolor i landet. På mitten av 1700-talet utsågs Reykjavik mer och mer som Islands centrum. Att man känner till så mycket om detta unga nordiska land är att de skrifter, som då skrevs på kalvhudar, som är skrivna i början på 1000-talet är bevarade än idag. Den främste av alla de äldre författare är Snorri Sturlusson som blev dödad 1241. Tiden mellan 1550 och 1780 har tagit stora konsekvenser på Island. Det var mellan dessa år så Danskarna förbjöd Islänningarna all sorts handel med Europa förutom med sig själva. På grund av denna tid har Island kom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Så styrs sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-13

    Ursäkta! tänkte lägga upp ett

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Så styrs sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5284 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×