Ecstacy och álkohol

1 röster
12152 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alkohol

Vad är alkohol?: Alkohol är egentligen ett kemiskt preparat, bestående av kol, väte, och syre. Alkohol är egentligen ett gemensamt namn på en grupp av kemiska föreningar, som alla i stort sett är brandfarliga giftiga, ofärgade vätskor.

En av de farligaste vätskor är metanol som finns i träsprit, som i små doser kan leda till blindhet och dödsfall. Smaken på metanolen går inte att skilja från smaken på ren sprit, därför är risken stor att man får i sig för mycket.

Alkohol är inte bara ren sprit, utan även öl och vin räknas som alkohol.
Idag när spriten är dyr väljer många ett billigare alternativ, att köpa hembränt, så kallad ”skogsstjärna”. Det går inte att känna skillnaden på smak och lukt mellan ren sprit och hembränt. Om man tänder eld på det så går det inte att se någon skillnad, inte heller på lågans färg. På grund av detta är det ett flertal människor som dör, blir blinda eller skadas på andra sätt av träsprit varje år.

Psykiska påverkningar av alkohol: Kroppen påverkas på många olika sett av alkohol, hur det påverkar beror på hur mycket du dricker, kön och ålder. När man dricker alkohol förändras bl.a. Blodkärlen i kroppen, huden vidgas och reaktionsförmågan försämras.

Efter ett tag börjar man bli yr, få balanssvårigheter, man blir slö och fumlig.
Om man häller i sig för mycket starksprit på en gång kan man till och med få så stora mängder i sig så att man kan dö.

Hur man påverkas av alkohol beteendemässigt varierar från person till person. Har man till exempel haft en taskig uppväxt så kommer aggretionerna ut när man är full, t ex att man blir våldsam och börjar slåss.
Vissa påverkas på det sättet att man blir lugna, avslappnad, självsäker, eller extra trevlig, medans vissa kanske blir helt spända och inte alls kan slappna av. De flesta som är fulla och gör saker de aldrig skulle kunna göra annars ångrar djupt vad de har gjort dagen efter.

Det som tar stryk först i hjärnan är framloben som har hand om minnet och omdömet.
Efter ett tag kommer alkoholen till syncentrat som styr mörkerseendet och avståndsbedömningen. När alkoholen gått igenom framloben och syncentrat kommer det till hjärnbarken som styr känslostadiet. När det har gått så långt har man absolut inget sunt förnuft. Men för den som vill ha ännu ”roligare” och fortsätter att dricka så går alkoholen ut till mellanhjärnan och den blir bedövad. När den har gått så långt börjar alla våldsbrott och sådant komma, det är ganska vanligt. Om nu hade druckit så mycket att alkoholen går vidare till sista steget så är det akut hjälp som behövs. Hela det autonoma nervsystemet (andningen) har då slutat att fungera.

Fysiska effekter av alkohol: Dagen efter man har druckit är det väldigt vanligt att man är så kallat bakfull. Man är väldigt seg i kroppen för att lite av alkoholen sitter fortfarande kvar i kroppen. Idrott och alkohol är ingen bra mix, alkoholen försämrar prestationsförmågan ungefär 1-3 dagar efter det du druckit. Inte ens i en sådan sport som bågskytte är det inte bra att drick dagen eller några dagar innan tävlande. Alkoholen påverkar synen och koncentrationsförmågan, detta funkar inte med alkohol i kroppen.
Att köra bil när man är full, eller i baksmällan är inte heller att rekommendera, det skadar både självkritiken och förmågan att köra.

Vad händer i kroppen av alkohol och drogen Ecstasy?

Ecstasy
Ecstasy är ett amfetaminpreparat med både stimulerande och hallucinogena egenskaper.
Den kallas ”a designer drug” för att den kemiska strukturen går att manipulera.
Ecstasy patenterades i Tyskland hos en apoteksfirma år 1914, då som ett aptitnedsättande medel. Medlet var inte så populärt och låg bara och skräpade på hyllan. Men år 1970 dök medlet upp igen, men då som ett hjälpmedel inom den Amerikanska psykoterapin.
På 70- talet började drogen även användas som en partydrog men förbjöds i England år 1977, och i USA år 1985. I Sverige har drogen alltid varit förbjuden, liksom alla andra narkotikaklassade medel.
Ecstasys kemiska struktur är väldigt lika som drogerna MDA och metamfetamin. Dessa droger har visat sig vara väldigt hjärnskadade. Forskare har visat att MDA och MDMA ger skador på nervceller, i djurförsök.

Psykiska effekter: Inom en halvtimmes tid när man har tagit dosen börjar den verka. Man börjar känna sig yr och illamående. Efter en och en halv timme ger dosen sin största verkan, medans den börjar avta efter ca 3 timmar (beroende på hur stor dosen är). Tabletterna säljs innehåller mellan 75 – 160 mg, men för en effektiv dos räcker det med 50 mg.
Drogen säljs antingen som pulver eller som tabletter, men båda har samma effekt.
Risken för överdos är alltid väldigt stor på grund av att produkten aldrig är produktkontrollerad. Ecstasy har fått sitt namn av ordet ”extas” eftersom att när man tar drogen så får man en stark känning av eufori och känner sig förälskad i vem eller vad som helst i sin omgivning. Man vill berätta om sig själv och skapa kontakt med alla människor man träffar på. Ecstasy är en av de mest uppskattade drogerna för att det framkallar brödraskap till sina medmänniskor, och den framkallar känslor av innerlig värme. Man känner en enorm frihet och lusten till sex ökar enormt.
Ecstasy används oftast av ungdomar vid sociala umgängen, som till exempel fester.
Den förstärker tonåringens osäkerhet och bekräftelse som person. Drogen i sig gör att man hamnar i rus av paradis. Det är den stora anledningen till varför man fortsätter använda ecstasy efter man har provat det första gången.
Drogen gör personen beroende både av själva drogen och den positivt känslomässiga upplevelsen.
Drogen kan leda till psykiska biverkningar, så som panikattacker och fobier. Dessa biverkningar kan finnas kvar en lång tid efter drogandets tid.
Forskare har tagit prover på Ecstasy missbrukare under en viss tid. Det visade sig att under 5 dagar i veckan under 2 år har man kvar abstinensbesvär.

Fysiska effekter: Om man tar för stora doser av ecstasy kan man få hallucinationer som ger uttryck i att hörseln förvrids, ljus som inte finns ka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ecstacy och álkohol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-07

    Bra skrivet, det om ecstacy. T

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Ecstacy och álkohol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5288 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×