Indiens geografi

20 röster
33497 visningar
uppladdat: 2001-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt detta området om Indien eftersom jag tyckte det verkade mest intressant, och mest lärorikt för just mig. Därför är det i stora drag, och har inte specialisera mig på nått. I detta arbete har jag alltså försökt ta reda på olika saker om Indien, som t.ex. vad de har för industri och näringsliv. Jag vill samtidigt passa på att tacka min kära syster och mor som har hjälpt mig lite att utforma mitt arbete.

Syfte
Syftet med detta arbete är att i stora drag få reda på lite mer om Indien. Vad har de för geografi? Hur lever befolkningen?


Avgränsning
Eftersom Indien är ett så stort land och det finns miljontals saker att skriva om, har jag valt att försöka fånga lite fakta om geografin, näringsliv och befolkningen i stora drag. Men även vilken religion är det som har existerar i Indien, vad har de för klimat, hur lever befolkningen.


Historia
Indien har inte alltid hetat som det gör idag, utan hette från början Indus, efter floden Indus som då flöt genom Indien, men som idag flyter genom Pakistan. Indus folket uppkom för 4500 år sedan. De bodde i städer av sten, och hade ett skriftspråk som vi inte ens idag kan tyda. Men för ca 3500 år sedan försvann folket, och ingen vet varför. Alla har sina spekulationer.
Det är många som har försökt att invadera Indien. Bl.a. Alexander den store på 300-talet f.Kr. men misslyckades. När Vasco Da Gama hittade sjövägen till Indien började portugiserna upprätta massa handelsstationer. Så hela Indiens historia bygger på invasioner från olika håll. Inte förrän år 1947 blev Indien självständigt, och fick sin första premiär minister, Nehru. Efter att både Nehru och hans dotter hade varit vid makten, och båda blivit mördade, så utsågs Nehrus dotterson till en ny premiär minister 1998. När landet blev självständigt delade man upp landet efter vilket språk man talade, på så sätt kunde man kommunicera bättre, så man talade samma språk i samma region.


Indiska halvön
Indiens yta är ungefär 3,2 miljoner km2. Landets huvudstad heter New Delhi och ligger i norra Indien. Men Indiens största stad är Calcutta, därefter Bombay, som idag heter Mumbai, som båda har mer än 10 miljoner invånare. Och det finns ett 40-tal fler städer med drygt en halv miljon invånare. Ca 70% av befolkningen bor på landsbygden, utspridda i över 500’000 byar. Idag försöker myndigheterna påskynda utvecklingen i byarna med ett byutvecklings program. Hjälper byarna med att gräva brunnar, bygga skolor, kraftverk m.m. Deccans högplatå utgör huvuddelen av halvön. Platån är formad som en triangel, och består mest av hårda bergarter och lava. Utmed den västra kusten finns de största nivåskillnaderna på Deccan. Hela högplatån sluttar lite mot öster, vilket gör att det mesta vattnet rinner mot Bengaliska viken.


Himalaya
Den indiska halvön avgränsas med jordens största bergsområde, Himalaya. Som sträcker sig i en 250 mil lång böjd båge från öst till väst. Ca 90 st av världens 100 högsta bergstoppar finns i Himalaya. Den indiska berggrunds plattan rör sig hela tiden åt norr, så Himalayas veckning pågår hela tiden.

Djur & Natur
Eftersom Indien har berg, djungler, öknar och slätter är det nästan förutsagt att de har många djurarter. I djungeln finns det apor, elefanter och leoparder. Och ibland bergen kan man hitta björnar, falkar och tigrar. Men jakten har blivit alltför vanlig, och innan man hann att skaffa naturreservat hade man nästan intill hunnit utrotat några djurarter, som pansarnoshörningen. Även den indiska tigern är ett offer för skyttarna, som är ute efter pälsen. Man drog igång ”Projekt Tiger”, där man fick stöd från Världsnaturfonden. Det var inte bara organisationer som deltog utan även naturintresserade från hela världen. När befolkningen hela tiden växer, skövlas även djuren mark som gör att reservaten blir allt viktigare. Medan några håller på att utrota djuren, så bär vissa masker för ansiktet så att de inte skall, av misstag, råka svälja en insekt!


Klimat
Indien har ett växlande klimat. Beroende på var man befinner sig i landet, kan det likaväl vara stäpp och öken som fuktigt och djungel. Men det är i norr som de största temperatur skillnaderna finns. Hela den Indiska halvön har ett varmt klimat. Månads medeltemperaturen är nästan aldrig lägre än 18oc, även att knappt halva halvön ligger i tropikerna. Och temperaturen kan vara uppe i 50oc redan i maj, innan monsuntiden. Om sommarmonsunen skulle försenas eller inte komma, skulle det innebära stor katastrof. Monsunerna är nämligen livsviktiga för bönderna. Monsunerna uppstår redan fler hundra mil utanför kusten, innan de drar in över land. På platser som Bangladesh, vilka är särskilt berikade på regn, kan få en årsnederbörd på 12’000 m.m. Men världsrekordet på regn under en vecka sattes i Indien under 1993, då föll det 990 m.m. Nordöstra Indien blev isolerad, och många förlorade sina hem. Nog med vatten, de torraste delarna av halvön är den inre delan av Deccan, Tharöknen. Som inte får mer regn än 400 m.m. per år.
De tropiska cyklonerna drabbar hela halvöns östkust Värst drabbat är området Bengalen, vid Bengaliska vikens inre del. Stormarna bildas vid monsuntidens början, och kan ha en hastighet upp till 80 m/s. Förödelsen är stor varje år bland bebyggelser och vegetation. 1970 var den värsta stormen hittills, en stormvåg orsakade 300’000 människors död.


Befolkning
Staten är inte så gammal, 1947 frigjorde sig landet från att varit Brittisk koloni. Nationaldagen äger rum den 26 januari. Landet styrs av en president (republik). En femtedel av världens befolkning bor på den indiska subkontinenten, som utgörs av sex stater. Men ca en miljard människor bor i Indien. Befolkningstätheten är ungefär 285 invånare per km2. De viktigaste och mest talande språken är hindi och engelska, men det talas även ett tjugotal olika språk till. Men Indien är ändå det näst största engelsk talande landet i världen. Det talas även olika språk och dialekter i hela landet. En person från norr kanske inte förstår vad en person säger som kommer från söder. Eftersom det är så många i hela Indien, finns det många olika traditioner och levnadssätt. Och även stora kontraster. Landet är ett U-land med snabb folkökning, låg medellivslängd, stor barndödlighet. Varannan minut föds det ett nytt barn i Indien, alltså ca 17 miljoner per år. Det är alltså dubbla svenska befolkningen, per år! Idag möts av slagordet ”en familj – ett barn”. Även dödligheten har minskat på de senare åren, tack vare bl.a. vaccinering.


Matkultur
Riset är basfödan i Indien, i vissa delar av landet äter man det till varje måltid. Men till maten brukar de även äta s.k. ”nan” eller ”chapatis”, det är en slags brödkaka som görs av vete. Maten är en del av traditioner, den dagliga sociala- och religiösa livet. Bl.a. strör man ut ris åt kråkorna för att motverka allt ont. Gurkmeja, ingefära, vitlök, koriander, och kryddnejlika är exempel på de vanligaste kryddorna som använd i Indien.


Utbildning
Det är stor skillnad att bo i stan eller att bo på landet. Bor man på landet så är det knappt hälften som kan läsa och skriva. Och de barn som får, oftast killar, gå i skolan går i 3-4 år i en skola utomhus. Men de flesta barn behövs hemma i det dagliga arbetet och får ingen skolgång. I staden är det tvärt om, där blir barnen körda till privat skolor, där de även blir tvungna att använda skoluniformer. Sen har de stor chans att få gå på universitet.


Sport & Fritid
Det är många som gillar sport, så även i Indien. På de öppna ytorna i stan tränga folk för att kunna utöva någon sport. Den mest kända sporten är Cricket. Men landhockey är också en stor idrottsgren. I detta har Indien vunnit många OS medaljer. Idag har även de stora städerna idrottsanläggningar för inomhus- och utomhussporter. Till och med golfen har letat sig dit, utanför storstäderna finns det golfbanor. På landsbygden spelar man mest fotboll och cricket, men också andra smålekar. Förutom att sporta på fritiden, finns det även bio, men inga diskotek och nästan inga restauranger. På landsbygden kommer det lastbilar till byarna och visar film utomhus.


Jämställdhet
Jämställdheten är inte speciellt bra i Indien. Flickor får oftast inte gå i skolan, utan får vara hemma och hjälpa till med hushålls sysslorna, t.ex. att laga mat, hämta vatten. Kvinnorna nekas nästan alltid jobben, och de får inte jobba med vad som helst. Jordbruk och handel är exempel på vad de inte får arbeta med, detta är en tradition som de oftast håller. Men kvinnorna får det bättre och bättre med tiden, idag minskar problemen och de blir allt mer friare.


Näringsliv
Myntenheten i Indien heter rupie, och det går 100 paise på 1 rupie.

Jordbruk
Hälften av landets area är odlad jord, mest sk försörjnings jordbruk. Ca 2/3 av landets befolkning är sysselsatta med jordbruk. Men det finns bara ett fåtal jordbruk som är större än 20 hektar. Det är många som tvingas till att arrendera eftersom de inte har råd att köpa mark. Det är faktiskt hela ¼ av landsbygds befolkningen som arrenderar jord. Och oftast ligger arrendet på 2/3 av skörden, så skulderna växer snabbt. De stora jordbruken är mest inriktade på att odla spannmål. Det är bara 1/3 av jorden som konstbevattnas, resten får vatten av monsunen när den kommer. Kommer den inte blir det svält. På de östra slätterna och kustslätterna kan man hinna upp till tre skördar på ett år.

En ris skörd, veteskörd och en snabbt växande grönsak. Under monsuntiden juni-oktober är högsäsongen för jordbrukarna. Då ska allt ris planeras m.m. De 200 miljoner kor och bufflar används mest som dragdjur, men man tar även vara på mjölken från dem och även kogödseln. Men med tanke på religionen äter man inte djuren. På de västra slätterna odlar man mest vete. De östra slätterna är det mest ris. I söder odlar man bl.a. jordnötter och te året om. Det odlas även mycket ris över hela landet. I de norra delarna av landet odlas vete. Jordbruks produktionen var oförändrad i flera decennium, tills ”den gröna revolutionen” kom på 1960-talet. Den innebar nya förbättrade vete och rissorter, som forskats fram i USA. De nya sorterna var grövre och kunde bättre hålla upp axen, vilket gjorde att den inte böjde sig och ruttna mot marken. Storbönderna i Indien hängde med i de nya jordbruks metoderna, de hade råd att testa och köpa in de nya kemikalierna m.m. Försörjningsläget förändrades, de bönder och godsägare som redan var välbeställda fick det ännu bättre medan det inte blev någon skillnad för småbönderna och de jordlösa.

Den gröna revolutionen har ändå blivit en stor framgång. Främst i de nordvästra delarna av landet. Men i södra och centrala delarna så slåss man om vattnet. Många brunnar sinar, plus att orenade avlopp och bekämpningsmedel förorenar de vattendrag som finns. Många vill förbättra bevattningen genom att bygga dammar i regnrika områden och leda vattnet dit som det behövs. Men detta innebär stora ingrepp i naturen och människans liv.

På 1950-talet så fanns det ca fyra hekto ris per person och dag, men idag när befolkningen har ökat finns det 1,5 kilo till varje person och dag. Detta betyder en snabb ökning av matproduktionen.


Industri & Export
Förr hade den indiska staten stort inflytande och styrde utvecklingen, men 1991 ändrade man kurs totalt. Deras inflytande minskades, så även utländska företag kunde investera i landet. Efter frigörelsen från Storbritannien fick man deras hjälp att bygga upp en industrisektor, som idag producerar det mesta mellan cyklar och rymdraketer. De flesta råvaror finns inom landets gränser, men man importerar bl.a. olja. Energibehovet växer hela tiden i takt med industriproduktionen. Därför har man redan nio stycken kärnkraftverk, och fler planeras. Det börjar nu märkas att Indien är ett land i utveckling. Utsläppen från industrierna hotar nu deras egna hälsa, plus ömtåliga byggnader.

De största industristäderna är bl.a. Calcutta, Bombay.
Indiens risproduktion, 65 miljoner ton, är en femtedel av hela världens produktion. Och 25% av råvarorna som Indien exporterar står bomullsodlingen för. Andra viktiga exportvaror från Indien är bl.a. jordnötter, bomullsfrö, linfrö men också lök, tobak och peppar. Dessa varor har varit viktigare en gång i tiden, men idag är det även verkstadsindustrin med bilar, lastbilar m.m. och export av ädelstenar utgör även en stor del av exportvärdet. Men den sektorn som växer snabbast är produktionen av data mjukvara. Men för Indiens storlek så är deras utrikeshandel väldigt liten. Oljan står för den största delen av importen.

I långtidsplaner har man tänkt att avskaffa fattigdomen, och så har man speciella program för barnbegränsning, byutveckling, hälsokampanjer m.m. Men hittills har det varit svårt och nedslående. Men det är många områden som har blivit förbättrade på senare år, som t.ex. mat tillgången har ökat, medellivslängden har ökat m.m.

Religion
De flesta indier är hinduer. De ber till många olika gudar, och den största guden är Brahma. Hinduer tror på ödet och de firar födelse- och döds dagar med stora fester. De tror även att man kommer att återfödas på nytt efter döden (reinkarnation). Man delar in hinduer i fyra olika kast, den högsta kasten är präster. De flesta hinduer är vegetarianer p.g.a. att en hindu får inte lov att ”släcka” något liv.

I Indien firas många olika festivaler, som alla är anknutna till hinduismens gudar och gudinnor. En festival är Holifestivalen, som firas i norra Indien, under några dagar i slutet av februari eller början av mars. Den firas till den onde demonen Holikas fall. Festen brukar inledas med ståtliga fyrverkerier. En annan festival är Diwalifestivalen, även känd som Deepavali – lampfestivalen. Den firas till ära av Vishnus maka, Lackshmi, gudinnan för hälsa och rikedom. Den största religionen efter hinduism är islam.


Slutsatser
I ett sånt stort land som Indien är tar det lång tid innan nått händer. Det är många munnar att mätta på samma gång. Men de verkar ha gjort stora framsteg med familjeplaneringen, det börjar gå in för några, så det är ju bara resten kvar!
Man märker att detta är ett ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indiens geografi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-22]   Indiens geografi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=529 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×