Flygplanet

34 röster
31447 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När jag hör ordet flygplan tänker jag på höga höjder och tryck i öronen. Men även på whisky, alla känner väl någon som är så flygrädd att dom måste ta en hutt innan planet lyfter för att klara av resan?

Utvecklingen
Det finns olika bud på när den första ”riktiga” flygningen ägde rum. De flesta säger att det var bröderna Wright som var först att lämna marken. De lättade från marken år 1903 och det sägs att det var början på flygplanets historia och utveckling. Men när man bläddrar runt på Internet finner man fakta som världen valt att blunda för och har hoppat över. Redan på 1600-talet så gjorde Leonardo da Vinci en skiss på något som i nuläget ses som en helikopter. 264 år efter hans död lyfte bröderna Montgolfiers första varmluftballong. Första gången utan människor, men sedan när de var mer säkra på att uppfinningen skulle fungera så skickade de upp fransmännen de Rozier och Dürlandes. Deras färd blev 8 km lång, men de hade ingen kontroll på var ballongen styrde. Ingen hade ännu kommit på ett sätt att styra det flygande fenomenet. Dessa upptäckter har varit mer osynliga för omvärlden.

1852 så gjordes den första motordrivna flygningen, ca 27 km lång. Denna gång lyftes ballongen med hjälp av en propeller som drevs av en ångmaskin. En man vid namn Otto Liliethal uppfann en modell av dagens flygplan, glidflygplanet. Denna modell kunde inte flyga fullt så långt som varmluftballongen, ca 300 m långt och lyfte 10- 15m ovanför marken. Liliethal forskade vidare men vid en provflygning kraschade han och avled.
Uppfinnarna byggde på varandras idéer och vi sekelskiftet 1800-1900 så var bensinmotorn nyutvecklad. Man exprimeterade om man kunde fästa en bensindriven motor på en luftballong men misslyckades, motorn var för tung.

Bröderna Whrigt hade med stort intresse följt den spännande utvecklingen av flygande farkoster. De hittade fakta i tidningar och läste med stora ögon om alla händelser. Efter Litiethals bortgång började de själva praktiskt pröva på egna idéer. I grunden fanns Litietahls uppfinning i brödernas tankar, de utvecklade hans idé och fick historien med sig. Historien visar att det var dessa bröder som uppfann flygplanet.




En dag när bröderna var små kom deras far hem med en leksak helikopter som lyfte av sig själv med hjälp av gummidrivna propellrar, vem vet det kanske var här deras intresse föddes?
I deras egen verkstad tillverkade de ett eget glidplan, det var dessa bröder som uppfann att man med hjälp av ett sidoroder kunde styra planets kurs i luften. Utvecklingen gick med stormsteg framåt och år 1903 hade bröderna även en motor driven av bensin. Detta år lämnade det första motodrivna flygplanet planeten jorden. Även fast det bara kunde hålla sig i luften 12 sekunder skrev bröderna historia.

Bröderna försökte imponera på tidningar och få uppfinningen mer officiell, men flygförsöken inför publik misslyckades. Inget skrevs i tidningarna och därför begav sig den ena brodern till Europa för att söka napp på deras fantastiska uppfinning och på så sätt förbättra den ytterligare. Folket blev intresserade och intresserade, redan åren mellan 1908-1910 startade bröderna bolaget Aeroplane Company. 1912 byggdes även det första flygplanet som hade en täckt kabin, ett år senare nådde man hastigheten 200 km/h. I samma veva förbättrades flygplanet på många sett, ett av dom är att det tidigare trä planet som byttes ut till ett helmetall plan. Man utvecklade även vingarna och byggde ihop de två vingplanen som fanns i äldre modeller. Planet fick på så sätt bara två hela vingar. Flygplanen blev säkrare och började användas till mer nödvändiga saker som transporter av post, råvaror och människor.

Med åren har flygplanen blivit modernare, större och säkrare. Tekniken är nästan den samma, visst har flygplanen fått mer finesser och dylikt, men brödernas uppfinningar finns kvar i dagens moderna flygfarkoster. Hur ett flygplan kommer att se ut om 20 år vet ingen. Men jag tror att de kommer att finnas mer utrymme och kanske restauranger, affärer och liknande moderna saker. Då kanske man heller inte har någon nytta av piloterna i planet. Då sitter man kanske i ett flygtorn och styr planet. Ja, allt kan hända men exakt vad har jag ingen aning om.

Miljötankar
Dagens flygplan är som alla kanske inte kan tro en miljörisk och hälsorisk. Om man bor nära en flygplats kan man höra planets motorer som ett buller. Planet släpper även ut föroreningar men i Sverige är markföroreningarna värre än flygplanets utsläpp. Eftersom flygplanets bränsle är fotogen kan man på mils avstånd känna lukten av utsläppen. Fotogen är gjord av råolja, vad händer om råoljan en dag tar slut? Det är en fråga som många försöker undvika men som är livsviktig. Därför måste vi människor snarast komma på ett sätt att driva dessa oljeberoende prylarna vi använder på annat sätt. Flygplanet är även negativ på så sätt att bränslet påverkar jordens ozonlager, speciellt de plan som flyger på de högsta höjderna. Om inte vi kommer på ett annat sätt att driva flygplanen snarast kommer ozonlagret med tiden att bli tunnare än vad den redan är. Utan ozonlagret bränns vi människor på jorden upp. Samma gällande bilarna, ju mer vi kör bil desto mer ökar risken på att jorden en dag kommer att överhettas av att ozonlagret är för tunt. Även transporterna av oljan förorenar naturen. Och hur ser det ut om ett flygplan har störtat? Tusentals delar av flygplanet ligger utspritt på moder jord. Och naturen kanske inte återskapar liv på flera år.

Flygplanets betydelse i samhället
Flygplanet har stor betydelse i det samhälle vi nu lever i. För att snabbt kunna förflytta oss från ett ställe till ett annat är flygplanet ett smidigt hjälpmedel. Det kan också vara ett bra sätt att kunna försvara och anfalla i krig, men krig vill vi helst slippa. Flygplanet är ett snabbt sätt att rädda liv på människor, om det hänt någon katastrof kan man hjälpa människor till sjukhus och liknande. Vid dessa tillfällen används oftast helikopter, men om det är stora mängder människor så är flygplanet en bra lösning. Flygplanet är också ett bra transporthjälpmedel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flygplanet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-16

    Tack ska du ha :D..... användb

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Flygplanet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5298 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×