Nigeria

16 röster
26615 visningar
uppladdat: 2001-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nigeria

Växt- och Djurrike
I Nigeria så strävar man efter att behålla sitt rika djur- och växt liv. Öster om Josplatån ligger Yankarireservatet. Det är en ev de bästa platserna om man vill se vilda djur. Där finns vilda elefanter, babianer, krokodiler, flodhästar, vattenbufflar, antiloper och bufflar. På reservatet finns också många olika arter av fåglar t.ex örnar, träkonäbbstorkar, kungsfiskare och gamar. Ett annat stort reservat är Gashka-Gumti. Det är ett stort område med bl.a grässlätter skogar och floder. Här finns bl.a husarapor, hyenor, vildsvin, lejon och leoparder.

Tchadsjön var förr väldigt utsträckt men många år i torka har förminskat sjöns yta. Men under de senaste åren har det regnat kraftigt, och det har gjort så att fåglar har återvänt till floden.Savannens grässlätter är hemmet för betande djur som antiloper, gaseller, getter och boskap. Men leoparder och lejon jagar dessa djur. Träd är väldigt sällsynta och buskarna är små och taggiga.

I Nigerias skogar i söder lever chimpanser, vildsvin, och leoparder. Men skogarna håller på att försvinna. Man avverkar skogen för att få timmer och bränsle. Och man gör jordbruksland av stora skogsområden. Längs kusten växer kokos och raffiapalmer.


Befolkning
Nigerias folkmängd ligger på ca 122 miljoner invånare. Ca hälften av alla nigerianer är under 19 år. Trots att över 80 procent av nigerias befolkning bor på landet är Nigeria det land med mest städer och samhällen i Afrika! Det Nigerianska foket består av ca. 250 olika folkgrupper som har egna språk religioner och traditioner. I norr lever hausa- och fulanifolken och i sydväst lever yourobafolket.


Jordbruk
Ungefär 80% av Nigerias befolkning är involverade i Jordbruket. De flesta odlar inte ens inte ens så att det räcker för familjens försörjning. Nigerianer växlar mellan grödor och behåller då jordens fuktighet. I söder finns stora plantager som odlar och producerar gummi, palmolja och kakao för export. På savannen är det lite nederbörd och där odlas hirs, durra, sojabönor, ärter och majs. Man exporterar bomull, tobak och jordnötter.


Religion
Det finns ungeför lika många kristna som muslimer, de kristna i norr och muslimerna i söder. De övriga religionerna utgör bara 10 procent av nigerias befolkning. Islam började spridas på 1000- talet och finns nu bland hausa, fulani och andra folk i norr. Under 1800- och 1900 talet spred sig kristendomen snabbt. Förutom protestanter och romerska katoliker finns det ett stort antal anhängare av icke beroende afrikanska kyrkor. Dessa drivs av missionärsverksamhet och antalet medlemmar ökar.


Fiske
Fiske bedrivs mest av en liten skala längs kusten, i floder och sjöar. 1993 svarade havsfisket för ungeför 60 procent av fångsten. Fångsterna halverades under första hälften av 1980-talet men har nu återigen ökat.
Fiskodling är också en växande betydelse som svarar för 10% av fångsten.


Språk
I Nigeria talas den närmare 500 språk! De största är de tre stora språkfamiljerna i Afrika nämligen de afroasiatiska språken (hausa med 20 % av befolkningen), de nilo-sahariska språken (kanuri, 4%) och Niger-Kongospråken (yoruba 20 %, igbo, 17%, fulani, 9% och ibobio, 4%). Englelska är dock i offentliga sammanhang dominerande.


Utbildning
Officiellt råder skolplikt i nio år men i praktiken är denna genomförd endast i delstaterna Borno och Niger. Av den vuxna befolkningen beräknas 66 % av kvinnorna och 47 % av männen (19...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nigeria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-25]   Nigeria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=533 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×