Teckenspråk

3 röster
17143 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Teckenspråk har funnits i många olika tider, men känt blev de när de första dövskolorna inrättades i mitten av 1800-talet. Det var även då teckenspråket blev ett gemensamt språk för alla döva i Sverige. I sådana dövskolor så lär sig barnen att
utveckla sitt teckenspråk. Teckenspråk är inget man brukar lära sig av sina familjer mellan generationer. 9 av 10 döva barn har hörande föräldrar som inte kan teckenspråk när det barnet kommer ut i världen. Det är först genom kompisar som barnet lär sig språket. Anteckningar för döva är att göra en bildupptagning.
I Sverige finns det ungefär 9.000st helt döva, men det finns ungefär 300 000st hörselskadade och många av dom använder hörapparater. Men allt fler försöker vänja sig till teckenspråk. Det finns inte alls många i Sverige som kan teckenspråk fast de inte är döva, men allt fler försöker lära sig. Antal människor i Sverige som kan
teckenspråk uppskattas till ungefär 100 000 st.

Teckenspråk
De flesta är födda döva eller har blivit döva i tidig ålder. Teckenspråket brukar också kallas ”ett visuellt språk”. I Sverige finns det ungefär 8000-10.000 tusen döva personer. Hörande människor har ibland svårt att acceptera döva människor, men för att döva ska fungera i alla situationer, livsviktiga och nödvändiga, så måste samhället acceptera teckenspråkiga medborgare.
”Språket är en grundläggande rättighet för varje individ”

Teckenspråkens historia
De döva människorna har fått kämpa hårt för att få teckenspråket accepterat som sitt eget språk. Teckenspråk har tidigare ansetts som ett ”ej fullvärdigt” språk och att det bara skulle användas i sista hand, när alla andra undervisningsmetoder inte fungerat. Under 1800-talet accepterades det mer eller mindre och i de första skolorna för döva var det tillåtet att använda teckenspråk i undervisningen. Detta förändrades 1880 i Milano. Då beslutades att den orala talmetoden var den bästa i undervisningen av döva barn. Och teckenspråket blev förbjudet i skolorna. Under en lång tid användes den orala läppavläsningen, men under rasterna tecknade de döva med varann.

Hur är då teckenspråket uppbyggt?
Teckenspråk har en speciell grammatik och uppbyggnad. Det finns bildmässiga tecken, d v s som påminner om hur saker ser ut i verkligheten. Som, fotboll, tavla osv. Det finns också tecken som inte har någon anknytning eller mening till ordet/saken. ”Orala komponenter” kan betyda många svenska ord, tecknet har inget svenskt ord på munnen. Man kan säga ”PAFF” som betyder ”åka” på svenska. De som är viktigt när man pratar med varandra är kroppsspråket, ögonen, ögonbrynen, kroppsställningen och hakan. Det finns också olika tecknen som kan betyda en hel mening men oftast bara ett ord.





Handalfabetet och studietid
Handalfabetet används först och främst för att bokstavera namn eller liknande.

Det finns egentligen ingen exakt tid på hur lång tid det tar att lära sig teckenspråk från noll (från att inte ha några kunskaper alls om teckenspråk), det är olika beroende på språkbegåvning. Men i snitt tar det ungefär 2 år att lära sig.

Grimaser och annat
Teckenspråket bygger på att hela kroppen skall användas för att uttrycka sig så tydligt som möjligt. Döva personer ser ganska snabbt om en person är osäker, nervös, glad eller mår dåligt osv. Det är också svårt att ljuga på teckenspråk eftersom man alltid måste titta på varandra för att uppfatta vad som sägs.

Internationellt
Många människor tror att teckenspråket är internationellt, men i varje land har man sitt eget. Teckenspråket har utvecklats på samma sätt som det talande språket. Det finns t o m dialektala skillnader inom länder. Med döva från olika länder förstår varann ganska bra i alla fall, eftersom ganska många tecken är likadana.

Inlärning av teckenspråk
Döva barn lär sig detta språk precis som ett hörande barn lär sig svenska. Det är viktigt för en förälder att snabbt lära sig teckenspråk om de får ett dövt barn. Det är också viktigt att barnet får vara i en teckenspråkig miljö så att barnet utvecklas på samma sätt som ett hörande barn. Om man blir döv i vuxen ålder och läser, skriver utan problem lär man sig teckenspråket som vilket annat språk som helst.

Frågor och svar:
Har föräldrar till döva barn gratis teckenspråk?
Om du som förälder till ett dövt barn och vill få undervisning i teckenspråk så har du rätt till 240 timmar gratis teckenspråksundervisning.

Har synen på teckenspråk ändrats?
Ja, folk intresserar sig mycket mera nu. Intresset har alltså ökat kraftigt.

Statens inställning till teckenspråk
Enligt staten så är det självklart att dövas första språk är teckenspråk.

Vi tog kontakt med en tjej som behärskar teckenspråk bra och ställde henne några frågor:

Vad är svårast när man ska lära sig?

- Att förstå döva när de tecknar fort och otydligt. Men också när de inte använder ansiktsuttryck och munnen så bra.



Hur pratar man med kompisar som inte kan dessa språk?

- Döva är jättebra på att få folk att förstå vad de menar genom att gestikulera. Men att ha en kompis som inte kan teckenspråk kan vara svårt om man vill umgås ofta och så. Då är man nästan tvungen att lära den hörande personen lite grundläggande saker. Döva använder oftast penna och papper när de ska kommunicera med hörande som inte teckna.

Vi bad henne bara säga något hon tyckte var viktigt att veta inom teckenspråket:

- Teckenspråk är inte internationellt, d v s det är inte samma över hela världen. Alla länder har sina teckenspråk. Det är typ den första frågan jag får när jag säger att jag pluggar teckenspråk, säger hon med ett litet skratt. Och den vanligaste reaktionen är typ ”det borde ju vara samma överallt, d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Teckenspråk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Teckenspråk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5338 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×