Hedersmord

2 röster
18690 visningar
uppladdat: 2005-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Dagens situation gällande hedersmord blir bara värre och värre. Kvinnor tvingas till underkastning och får hela tiden ta straff för någonting som männen tycker är opassande. I det här fallet är straffet döden och männen går ofta fria om de anger hedern som orsak. Så här har det varit länge och kommer att fortsätta om vi inte gör någonting åt det snarast. Genom det här arbetet kommer ni att inse fler delar av sanningen och förhoppningsvis även situationens allvar. Ni kanske inte var insatta i ämnet innan som vi inte var men en tankeställare fick oss att vilja veta mer än det som vi skummar igenom i tidningen eller nämner i skolan. Kanske kommer ni att chockeras utav det här arbetet, kanske inte. Kanske kommer ni att återgå till ert vanliga liv och inte tänka någonting mer på det ni kommer att läsa men det är upp till er själva att fråga er om det räcker.

Syfte

Vårt syfte med det här arbetet är att kunna fördjupa oss och förstå begreppet hedersmord och komma underfund med dess omfattning runt om i världen.

Frågeställningar

Ø Vad är det som menas med ett hedersmord?

Ø Vad är orsaken till att någon vill begå ett hedersmord?

Ø Är det bara i muslimländerna de sker eller sker de även här i Sverige utan att vi har uppmärksammat det?

Ø Vad kan man göra och vad har gjorts för att hedersmorden ska försvinna helt och hållet här i Sverige?

Ø Hur straffas de som begår ett hedersmord?


Metod och material

När vi startade med det här arbetet var våran första tanke att samla så mycket fakta som möjligt från så många källor vi kunde hitta. Detta visade sig vara svårare än vad vi hade tänkt oss. Vi trodde att om man tog en liten tur till biblioteket skulle man få högar med böcker med ren fakta om hedersmord. Så blev det inte. Sedan sökte vi på Internet och tänkte att här finns det alltid fakta i överflöd. Även där hade vi fel.

Det slutade med att vi tog oss en tankeställare och kom fram till att den ”rena fakta” som vi så länge sökte efter inte fanns hos så många källor. Utan hedersmord är ett väldigt känsligt ämne som så många personer tycker olika om. Det finns inte bara ett svar till frågor kring det och när man vill veta dess utsträckning får man bara veta halva sanningen.

I slutändan blev det Amnesty, rapporter från en seminarieserie från 2002 av kvinnoforum och olika artiklar från mediearkivet som vi ansåg var tillräckligt pålitliga från Internet. Amnesty är en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter och som bara baserat dess fakta från noggranna utredningar om brott mot dessa rättigheter. Det är det som gör sidan så pålitlig eftersom den inte baserats någonting av alla regeringar, politiska ideologier, ekonomiska intressen eller religioner. Andledningen till att vi även använde oss utav vissa artiklar ur mediearkivet var för att de rapporterade lite om var hedersmord skedde någonstans och var en bra källa när det gällde att bekräfta vissa andra källor.

Vi använde oss också väldigt mycket av en bok som vi hittade på biblioteket för att lättare kunna förstå allt vad hedersmord innebär på det emotionella planet. Med hjälp av den boken fick varje offer ett ansikte och man förstod att så mycket mer ligger bakom ett hedersmord än vad vi någonsin kunde tänka oss.

Som en liten följdfråga till vad som har gjorts i Sverige för att informera samhället har vi gått ut med en enkät som 29 personer i SP1C svarade på. Vi ville se om skolverket verkligen lyckades med att skicka ut information till alla elever samt fått dem tillräckligt intresserade för att få egna uppfattningar och åsikter.

Vad är det som menas med ett hedersmord?

Ett hedersmord beskrivs ofta som ett mord på en kvinna som begås för att upprätthålla familjens heder. Oftast så är det någon inom familjen som en far, bror eller make som utför mordet men det finns även vissa fall där offret är en homosexuell man som enligt familjen vanärat dem genom att ha en ”sjuk” syn på kärleken.

De flesta länderna anser att det är familjen som bygger upp samhället och att status är en viktig sak. Hur man uppnår en bra status är genom saker som sin stam- och klantillhörighet, ägande och även familjens heder men vad heder betyder skiljer sig från samhälle till samhälle. Många människor från till exempel Mellanöstern och Medelhavsländerna menar att det är kvinnornas kyskhet som bestämmer om familjen har hög status. Skulle kvinnorna inte vara oskulder innan äktenskap så skulle skammen befästa familjen och det är ofta vid sådana här situationer som mannen i familjen tar ett beslut. Detta beslut tas oftast för att mannen ska återfå kontrollen över familjen och beslutet kan betyda döden för den som har vanärat sin familj. På grund av detta så hålls kvinnornas liv framför allt könsliv under övervakning och begränsningarna för vad som passar sig och inte passar sig är stora. Men straffet för att ha vanärat sin familj kan variera beroende på i vilken samhällsklass familjen räknas till. I till exempel Irak så drabbas de kvinnor som lever i den lägre samhällsklassen på landsbygden hårdast. I många fall så är straffet där döden men om man jämför med hur de kvinnor som har ”syndat” i medelklassen i staden som kanske får husarrest istället så märker man en stor skillnad. Mycket beror på familjen men statistiken visar att fler hedersmord begås på landsbygden än i staden. För att förhindra alla dessa konsekvenser så tillkommer många regler som kvinnorna anses följa som vilka man umgås med och hur man beter sig. Kvinnornas uppfostran i sådana här länder skiljer sig enormt från vad vi i Sverige skulle kalla en ”vanlig” uppfostran. I boken ”överlevnads handbok för flickor om frihet och heder” utgiven av Rädda barnen säger en flicka följande: ”Visste du att det finns två olika sätt att skratta på, man kan skratta på ett horigt sätt eller på ett fint sätt.” Detta förklarar ganska bra hur hennes uppfostran sett ut.

Vad är orsaken till att någon vill begå ett hedersmord?

För de flesta människor här i Sverige så är det helt otänkbart att begå ett hedersmord och många förstår inte att hedern är så viktig att man har rätt att döda för att behålla. Vad man borde ta i beaktning är att vi inte ser heder på samma sätt som de människorna gör utan vi har helt olika uppfattningar. De som begår ett hedersmord anser att mannens heder baseras helt och hållet på hur bra resten av familjen beter och uppför sig. Det som spelar allra störst roll är kvinnornas kyskhet och fastän kvinnorna är underordnade männen så är de som avgör mannens, familjens och släktens heder. Därför är inte en kvinnas sexliv hennes privatliv utan det är något som de andra kontrollerar och bestämmer över och kvinnans oskuld ägs av männen omkring henne.
Om någon ens får en liten misstanke om att en kvinna skulle vara något inblandad i en sexuell relation utanför äktenskapet så kan det bli hennes död nästan direkt. För att försöka se till att detta inte sker har familjen ständig koll på kvinnorna och ofta händer det att det är de som bestämmer vilka kretsar de får umgås i och hur mycket tid de får spendera med dem. Arrangerade äktenskap vid en mycket tidig ålder är också ett sätt för familjen att försöka kontrollera kvinnans kyskhet så att de inte hinner titta efter någon man som de inte är tillåtna till och på så sätt bli straffade.
Även om en kvinna blir brutalt våldtagen anses det vara hennes egna fel och hon anses ha tillfört skam till resten av hennes släkt och måste därför straffas direkt genom att dödas. Därmed upprätthåller man hedern inom familjen och förtränger det som kvinnan i familjen gjort. För om en kvinna vanärar familjen anses hon få skylla sig själv även om det inte alls var hennes avsikt.
Är det bara i muslimländerna de sker eller sker de även här i Sverige utan att vi har uppmärksammat det?

Enligt statistiken så begås flest hedersmord av muslimer och en logisk förklaring till detta kan ju vara att det finns flest av dem runtom i världen. Enligt en FN-rapport från 2000 så begicks det hedersmord i Bangladesh, Brasilien, Ecuador, Egypten, Indien, Israel, Italien, Jordanien, Kina, Pakistan, Marocko, Storbritannien, Turkiet, Uganda och Sverige under perioden 1 november, 1998 till 5 december, 1999. Men det betyder inte att det är så idag och man kan inte veta helt säkert antalet hedersmord som sker på ett år eftersom så många mörkläggs. Något som är viktigt att poängtera är att det är inte bara muslimer där hedern förknippas med kvinnlig kyskhet utan det anser även vissa hinduer, kristna och syrisk-ortodoxa.
De allra flesta svenskar känner till mordet på Fadime Sahindal som skedde för några år sedan. Hedersmordet på Fadime var som en tickande bomb då hon offentligt berättade hennes situation och problem. Hela Sverige fick då följa hennes sista dagar och fick mycket riktigt också följa hennes död. Detta satte ett djupt spår hos det svenska folket och det var först här, enligt många, som man började inse hur stort detta problem var och då bestämde man sig för att verkligen göra någonting åt det. Därför tror man inte att det begåtts några direkta hedersmord här i Sverige sedan Fadimes fall.

Vad kan man göra och vad har gjorts för att hedersmorden ska försvinna helt och hållet här i Sverige?

I Sverige sägs det att det inte skett några hedersmord efter Fadime Sahindal men det är alltså inget som man kan vara säker på eftersom så mycket mörkläggs. Något som däremot inte mörkläggs utan framhävs med stolthet är Sveriges regering som gjort många försök till att säkra att hedersmord inte ska uppkomma i Sverige. Från en rapport av en seminarieserie av Kvinnoforum från 2002 hade följande gjorts redan då:

§ Man arrangerade seminarier med kvinnoorganisationer, myndigheter, trossamfund m.f. för att kunna öka kunskapen hos olika grupper i samhället där även politiker är inräknade.
§ En expertgrupp bildades som leddes utav Mona Sahlin.
§ Socialstyrelsen fick i uppdrag att sammanställa ett utbildningsmaterial som man sedan gav ut till socialtjänsten i hela Sverige.
§ Polisen tog del av information om invandrarkvinnors situation inkluderat i deras utbildning om våld mot kvinnor för att lättare kunna förstå och veta hur de ska agera. Även Riksåklagaren sattes i arbete då han/hon fick gå igenom alla tidigare domar om hedersrelaterade brott för att se hur de hanterats tidigare och samtidigt få bättre koll på hur de bör hanteras i framtiden.
§ Skolverket skickade ut information till skolorna om hur flickorna inom starka patriarkala präglade miljöer har det. Man betonade också att det var viktigt att alla lärare diskuterade informationen och besvarade de frågor som uppkommer.
§ Ett nationellt råd för Kvinnofrid bildades med uppgift att bilda en studiecirkel med titeln ”Kvinnofrid” och en skrift om flickors utsatthet.
§ Tillsammans gjorde Göteborg, Stockholm och Malmö en karta för att synliggöra problemen och till sin hjälp tog dem kommuner, aktörer i skolan, socialtjänst och polisen för bästa resultat.

Dessa punkter var med i rapporten men det finns fortfarande mer saker som vi kan göra för att förbättra levnadsvillkoren för alla invandrare i Sverige och förhindra dem från att stänga sig själva inne. Föräldrar som inte kan svenska borde få tillgång till tolkar vid skolmöten så att de blir involverade i allt och känner att de har något att säga till om.

Hur straffas de som begår ett hedersmord?

Dagens situation när det gäller lagstiftningen i olika länder är väldigt oenig. Många länder som bland annat Sverige och Finland ger enligt lagen ut samma straff för ett hedersmord som ett ”vanligt” mord men det finns även många som kan ge strafflindring eller i vissa fall straffrihet. Det är i länder som till exempel Syrien, Irak, Marocko och de palestinska områdena som tillåter det. Det finns flera fall där gärningsmannen har gått fri efter bara några månader men det här gäller bara om det är män som har begått brottet. Skulle en kvinna ha mördat någon och hänvisat till hedern så får hon samma straff som vid ett ”vanligt” mord. Ett annat exempel som visar hur underlägsen kvinnans plats är, är angående våldtäkt. Där finns oftast en uppgörelse som ger gärningsmannen ett erbjudande för att dölja familjen till offrets ”skam”. Erbjudandet är att om gärningsmannen går med på att gifta sig med sitt offer så slipper han straff. Dessa uppgörelser tillåts idag i länder som Libanon, Syrien, Ecuador, Mexico och Jordanien.

Jordaniens situation idag är och har varit i flera års tid katastrofal. Människor i försöker hela tiden ändra lagstiftningen angående hedersmord men hittills utan resultat. Kvinnorörelser och människorättsorganisationer är några utav kämparna men resultaten går nästan åt motsatt håll. Istället för att ta bort strafflindringarna för brottet har det nu lagts till samma ”förmåner” som mannen har för kvinnorna, alltså det som nämndes innan angående om man anger hedern som andledning till ett mord så får man mildare om något straff, för att uppnå jämställdhet i landet.

Intressant att läsa är vad de mänskliga rättigheterna har att säga inom det här området. Enligt artikel 16 står följande:

”1. Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning på grund av sin ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj. De äga lika rättigheter vid giftermål, under äktenskap och vid äktenskaps upplösning.
2. Äktenskap må ingås endast med de blivande makarnas fria och fullständiga samtycke.
3. Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten.”

Som man märker så följs inte någon utav punkterna men trots det straffas ingen för det. Om man tittar lite närmare på Jordaniens lagstiftning och läser artikel 340 § 1 och § 2 så ser man att den är för gärningsmannens fördel. ”Han som upptäcker sin hustru eller en av sina kvinnliga släktingar begå äktenskapsbrott med en annan, och dödar, sårar eller skadar en av dem båda, är undantagen något som helst straff.” Här får gärningsmannen inte ens ett lindrat straff utan kommer helt och hållet undan genom att dra in hedern i händelsen. I § 2 däremot så får gärningsmannen strafflindring om han dödar, sårar eller skadar någon kvinnlig släkting som olovligen har sex med en annan man.

Slutsats och diskussion

Under det här arbetet har det varit väldigt svårt för oss att vara objektiva till de fakta som vi har skrivit. Dels för att det är så mycket som är nytt för oss men också för att vi har svårt att förstå hur dessa människor tänker. Att heder faktiskt kan ha en helt annan betydelse för så många människor att det i detta fall är värt att döda för. Hos människorna här i Sverige är heder någonting varje individ har och känner när man till exempel vunnit något pris eller när man får komplimanger från folk i ens närhet. Det är inte något som en kvinna kan avgöra och bestämma för en hel familj utan det är helt och hållet upp till var och en.

Att se att familjen är rangordnad där männen bestämmer över precis hela kvinnornas liv känns så tragiskt och samtidigt väldigt upprörande. Det känns som att vi gör alldeles för lite för att hjälpa de drabbade och att kvinnosynen behöver en otroligt stark förbättring. I nästan alla fall, oavsett vad kvinnorna har gjort, så är det dem som straffas. I situationen gällande våldtäkt kände vi verkligen illamående, att först bli våldtagen och sedan tvingas gifta sig med gärningsmannen bara för att fadern är rädd för att familjens status ska sänkas. Beroende på det här sker även många självmord och då har det verkligen gått för långt om man hellre dör än lever.

Någonting annat som också är minst sagt chockerande är att lagstiftningen i vissa länder nästan uppmanar folk till att mörda någon om man är missnöjd med personens beteende. Att skriva i lagen att om man dödar någon som har sex innan äktenskapet så får man lindrat straff måste ändras. Visserligen så fick de ”bara” mörda någon som ingick i ens släckt och får då ”till och med” lindrat straff och inte frihet som det står i paragraf ett. Vi anser att FN borde stiga in i sådana här situationer där de mänskliga rättigheterna verkligen körs över. Om vi har makten att förändra men bara tittar på utan att ingripa, är vi då inte lika hemska som gärningsmännen?

Vi behöver ju inte gå in på vad vi tycker om vad som hände Fadime eftersom det var så länge sedan men något som vi fortfarande är upprörda över är att hon inte hade en större bevakning än vad hon fick. Hon försökte ju verkligen nå ut med sitt budskap om hur utsatta invandrarkvinnor är här i Sverige. Hon kämpade för döva öron och det var först när hon dog som folk började att reagera.

Visst är det positivt att så mycket har gjorts och görs för att stoppa hedersrelaterat våld här i Sverige. Men det känns verkligen inte som att det räcker. Det finns så mycket mer som man måste prata om. Vi själva går i första ring på gymnasiet och vi har aldrig haft någon diskussion om hedersmord. Vi som individer måste börja intressera oss i situationen och inse dess allvar. Det är först då som vi kan göra någonting åt det. Skulle alla människor i vårt samhälle visa en gemensam beslutsamhet så skulle mycket kunna ändras till det bättre. Idag så jobbar i och för sig till exempel skolverket på sådana saker som jämställdhet genom jämställdhetsgrupper vilket är jätte bra men det krävs mer. Föreläsare och debatter skulle ge ännu mer för oss elever.

Sedan har vi känt en känsla av hopplöshet under vissa delar under det här arbetet när det gäller deras syn på heder. Det är ju hela deras tankesätt som är uppbyggt av det och när de då kommer hit till Sverige till exempel och gör det som de anser är rätt och som de normalt sätt blir hyllade för i hemlandet och blir istället straffade. Lär de då sig vad som är rätt och fel genom att bli inburade, det lilla antal som blir straffade. För att kunna minska hedersvåldet runtom i världen måste man göra så mycket mer. Men vad kan man göra när man har mänskliga rättigheter som alla bör följa och de inte gör det? Ska vi två 16 åringar komma på någonting revolutionerande som generationer inte lyckats med innan oss? För oss är det så självklart att behandla människor med respekt och när folk inte gör det vad ska man göra? Ska man ta till våld och starta krig, ska man ha föreläsningar som ingen lyssnar på? Det här är en fråga som måste kunnas besvaras i framtiden. Det måste gå att ändra folks beteende och få dem att inse vad som borde vara självklart.

Vi gick ut med en enkät inom klassen för att se hur det ligger till med både engagemang och vetande. Frågorna liknade mycket de som vi har ställt oss själva med bland annat straff och annat och svaren var fatiskt positiva. Av de 29 eleverna som svarade så var det 19 personer som sades veta vad ett hedersmord var och resterande 10 visste lite grann. Men på frågan hur de skulle definiera ett hedersmord svarade samtliga 29 att det var ett mord dom begås för att upprätthålla familjens heder vilket visserligen kunde bero på att vi skrev för uppenbara alternativ vilket blev ett litet bortfall för vår del faktiskt.

Enkäten visade också att många hade starka åsikter om ämnet genom frågan: ”Tycker du att hedersmord kan berättigas av ens religion?” Där var det bara en person som inte kunde eller ville uttala sig och resultatet blev då att tre personer tyckte att hedersmord kunde berättigas av ens religion och resterande 25 tyckte att det inte kunde det. Även vi anser att hedersmord inte kan berättigas av ens religion eftersom varken Bibeln eller Koranen till exempel säger att det är okej att mörda sina kvinnor utan det har i så fall misstolkats på något sätt om nu folk anger det som andledning. Därför känner vi att det har mer att göra med hur samhället är uppbyggt om man bortser från religionen.

I enkäten ställde vi även frågor om både orsak till ett hedersmord och vad man kan göra för att minska eller få slut på dem. Där var åsikterna skilda då 8 personer ansåg att den främsta orsaken till att hedersmord uppkommer är att familjen tappar kontrollen över sin dotter/hustru. 2 personer trodde att det berodde på att undervisningen och då samhället menar att det är mer eller mindre okej och majoriteten på 18 personer trodde att det berodde på att pressen från att behålla ett gott rykte i sin omgivning blir för stor var den främsta orsaken. Tanken med den frågan var just att få spridda svar eftersom alla alternativen har stor betydelse. Där fick vi personerna att tänka till och de hade även chansen att skriva ett eget förslag. Vi hade däremot ett bortfall som då kryssade i alla alternativen och skrev det som eget förslag. Det var väl kanske nackdelen med att ge sådana alternativ men samtidigt visade det att personen märkte det som vi planerade.

Någonting annat som vi blev positivt överraskade på var frågan om hur vi skulle minska antalet hedersmord runt om i världe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hedersmord

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-17

    Ett mycket bra arbete som verk

  • Inactive member 2007-05-09

    Er frågeställning tyckte jag v

  • Inactive member 2008-03-13

    va var de för enkät

  • Inactive member 2009-02-07

    hmm håller med om allt du skriver men däeremot är det fel att skriva att en våldtagen kvinna blir mördad för det, för det är fel, och varför skriver du inte om att mannen som haft en relation med kvinnan också blir straffad..eller glömde du det? kvinnorna är faktist inte de ända offren i de samhället, männen lider faktist också men det kanske folk glömmer eller? Jag är själv en utländsk kvinna och har själv varit med om släktingar som har varit med om hedersmord men faktum är att jag är så trött på att folk pratar så mycket skit om något dom själv inte har en aning om och om något dom aldrig kommer att förstå. Jag förstår inte vad meningen med detta arbetet var, och ta reda på fakta innan du skriver "en våltagen kvinna blir mördad för det är hedersmord", eller så blir hon erbjuden att gifta sig med mannen", det där är helt fel och har INGET med hedersmord att göra, varför tar du dig inte lite tid och skriver ur familjens perspektiv, det är ju där det hela míssförståndet ligger!

  • Inactive member 2012-05-07

    Vad har hedersmord med religion att göra förresten? Jag kommer från denna så kallade hederskulturen och vet att mycket av ditt arbete består av fördomar. Särskilt reagerade jag på kvinnan som blir våldtagen blir antingen mördad eller tvingad till att gifta sig med gärningsmannen. Det kan ju inte bli mer fel än så... Att tjejen får skulden vid våldtäkt är så stort undantag att det inte behöver nämnas. De allra flesta tjejer för stöd från familjen, och det är istället gärningsmannen som de brukar vara efter för att mörda. I ditt arbete framtår det som om det är nästan självklar grej att bli mördad som tjej om hon hade oäktenskapliga sexuella relationer, men de flesta blir faktiskt inte mördade, dock är det rätt vanligt med lavett i ansiktet.

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-17]   Hedersmord
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5365 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×