ABBA

8 röster
17759 visningar
uppladdat: 2005-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det här arbetet kommer att handla om en av världens allra största grupper som verkligen symboliserar schlager och som även är Sveriges allra största grupp som någonsin funnits och som lever kvar än idag. Som du säkert redan förstått så är det alltså ABBA som jag har valt att skriva om på grund av den enkla anledning att ABBA är en av de härliga och underbara saker som ligger varje svensk varmt om hjärtat och för att de är en av de många saker som kan betraktas som Sveriges stolthet. Man kan även säga att de satte Sverige på kartan när det gäller musiken.
Men, hur började allt? Hur kom detta sagolika band till att bli det de blivit?

Jo, från början hade Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid en väldigt kort karriär som ”Festfolket” där de gjorde sitt allra första TV-framträdande tillsammans med låten ”California here I come” (visades på Diggiloo hösten 2002). Sedan kallade de sig bara för Björn och Benny, Agnetha och Anni-Frid men det namnet skulle komma till att ändras efter att gruppen först gjort en tävling i tidningen där personen med det bästa artistnamnet skulle få ett pris. Men resultaten blev inget vidare, inget speciellt namn dök upp och namn som Baba, Friends och Neighbours föll ingen utav bandmedlemmarna i smaken. Tillslut kom gruppens maneger Stig ”Stikkan” Anderson på en den slutgiltiga idén att man bara skulle kasta om gruppmedlemmarnas första bokstav i deras första namn och fick på det sättet fram ABBA. Men gruppen hette inte ABBA när de kom trea i den svenska melodifestivalen med låten ”Ring Ring” 1973 (då Malta vann med Sommarn som aldrig säger nej) utan det var först efter det att ”Ring Ring” blivigt en jätte hit i Sverige och även efter det att de hade varit ute på deras sommarturné med deras nya album. Det var då som ABBA blev deras nya namn. Albumet som de turnera runt med hette just ”Ring Ring” och sålde fler album än vad någon annan skiva gjorde det året men det var ändå inte det albumet som blev gruppens stora genombrott. Det stora internationella genombrottet kom först året där efter 1974 när de vann Eurovision Song Contest med låten ”Waterloo” som tog hela världen med storm. De blev även väldigt kända för sina speciella scenkläder som skapades av designern Inger Svenneke.

Låten Waterloo är skriven utav Stikkan Andersson, Björn och Benny och komponerad utav Björn och Benny och handlar om den historiska händelsen när Napoleon Bonapartes blev besegrad av brittiska och tyska trupper vid slaget nära den belgiska staden den 18 juni 1815.
Något som är väldigt intressant som inte ens min mamma visste, som är ett stort ABBA-fan, är att den kända och väldigt fina låten Hasta Manana från början hette “Who´s Gonna Love You” och lika gärna kunde ha varit den låt som ABBA ställde upp med i melodifestivalen i stället för “Waterloo”. Det enda som gjorde att man valde Waterloo var att både Agnethas och Fridas röst kom fram mycket bättre i Waterloo, men om man bortser från det så passade Hasta Manana precis lika bra in.
Men det var tur att det blev som det blev för vem vet hur det hade gått för ABBA annars.
Den nästa jätte hiten kom först året där efter 1975 med låten SOS. Trots det att Björn och Benny skrev riktiga kanonlåtar och att Agnetha och Frida hade sådana enorma röster dröjde det ganska länge innan de blev erkända som en riktig grupp. Inte minst i Sverige, där det under proggens stora årtionde inte var politiskt korrekt i alla kretsar att gilla en grupp som vunnit Schlager-EM och som dessutom sjunger pop på engelska. Men ABBA gav inte upp för det utan de bara fortsatte att skapa deras musik och under åren som gick spottade gruppen praktiskt taget ur låtar som Fernando, Dancing Queen, Money Money Money, Knowing Me Knowing You, Take A Chance On Me, Chiquitita, Gimmi! Gimmi! Gimmi! (A Man after Midnight), The Winner Takes It All, Super Trouper och många andra. Jag tror nog att du hört talas om de allra flesta här även om det kanske inte skulle vara just din musiksmak.
I slutet av 70-talet kunde människorna inte stå emot längre och ABBA var berömda över hela världen. När man pratade om Sverige i andra länder så var det antingen Volvo, Björn Borg eller ABBA som man pratade om.

De började i och med framgångarna turnera runt i Europa, Australien, Kanada, USA och Japan och fick givetvis sålt mängder av skivor världen över.
ABBA fortsatte ända till 1982 att hela tiden skapa ny musik och turnera runt för att visa upp den men 1982 splittrades gruppen. Det blev för svårt för gruppen att hålla ihop när först Björn och Agnetha separerade och sedan Benny och Frida. Anledningen till det sades vara att både Agnetha och Frida ville stanna hemma mycket med barnen medan Björn och Benny hela tiden ville turnera. Men ABBA levde vidare då det hela tiden kommit fram nya musikaliska kopior och plagiat under åren som gått, i form av coverband som australiensiska Björn Again och tidiga upplagan av A-Teens. Ett annat tecken på deras storhet är att det väldigt länge varit prat om en återförening mellan de gamla gruppmedlemmarna igen, men man har inte kunnat urskilja om det är sanning eller önsketänkande. Jag själv hoppas på att de inte gör det för ABBA var det de var och då ska man komma ihåg dem som just de människorna, man ska inte få nya minnen där alla är förändrade och inte alls samma person som man kommer ihåg dem för.
När bandet upplöstes slutade inte medlemmarna att jobba med musik för det utan Björn och Benny blev väldigt framgångsrika genom sina musikaler Chess, Kristina från Duvemåla och nu senast jättesuccén Mamma Mia. Den musikalen har hittills spelat in 5,5 miljarder kronor i elva olika uppsättningar världen över och som har chansen till att bli världens kanske mest inkomstbringande musikal hittills. I februari nästa år ska den få svensk premiär på Cirkus i Stockholm, med svenska texter av Peter Dalle och Niklas Strömstedt.
För Frida och Agnetha gick det dock sämre för, deras solokarriärer har mer eller mindre legat på is efter 1980-talet, men nu har i alla fall Agnetha en ny skiva på gång. Den heter ”My Colouring Book” och kommer att vara hennes första inspelade sedan 1987, men hon vill fortfarande inte återförenas med resten utav bandet då hon alltid varit den mest folkskygge medlemmen i bandet.

Om man nu skulle ta och titta på gruppmedlemmarnas liv en och en och få reda på lite mer om hur de var i sättet och hur de växte upp så skulle jag vilja börja med Anni-Frid.

Anni-Frid Synni Lyngstad
Anni-Frid, eller Frida som hon brukar kallas för, föddes den 15 november år 1945 i Ballangen utanför Narvik i Norge. Hennes pappa var en tysk soldat och hette Alfred Haase medan hennes mamma Synni Lyngstad bara var en tonårstjej när hon fick henne. Fridas pappa lämnade Norge innan Frida var född och troddes vara försvunnen när hans skepp sjönk.
När Frida bara var 18 månader flyttade hon till Sverige tillsammans med hennes mormor Agny. Hennes mamma flyttade också till Sverige lite senare men dog tragiskt nog när Frida bara var två år gammal.
Frida växte upp i Torshälla utanför Eskilstuna och blev endast uppfostrad av sin mormor, men allt gick ju bra ändå. Det var när Frida var elva år som hon gjorde sin scendebut på Röda korsets välgörenhetstillställning. Två år senare började hon att arbeta som körtjej och fick köra bakom flera olika band under ett helt årtionde. 1961 träffade hon sin första man Ragnar som hon fick två barn tillsammans med: Hans som föddes 1963 och Lise-Lotte som föddes 1967.
Den tredje september samma år som hennes dotter föddes vann Frida en talangtävling i Stockholm och det var där hennes karriär började ta fart. Hon var med i TV för första gången där hon framförde sin vinnarlåt och strax där efter skrev hon kontrakt med EMI Records. Frida lyckades dock inte uppnå någon kommersiell framgång men hon var en väl känd scen artist.
1970 hade Frida skilt sig från Ragnar och var nu förlovad med Benny Andersson och det året deltog hon och Benny i en cabaret tillsammans med ett annat par, nämligen Björn och Agnetha.
Från och med 1972 ägnade Frida det mesta av sitt musikaliska intresse till ABBA, fast hon hann släppa ett svenskt soloalbum 1975 som hette ”Frida ensam” som inte sålde så bra som hon hade hoppats på. Under hennes hektiska tid med ABBA återförenades Frida med sin tyske far som hon åkt ner till tyskland för att hitta efter att ha fått kontakt med honom genom en tysk pop-tidning som hette ”Bravo”. Men förhållandet mellan dem blev aldrig riktigt bra tyvärr.
1978 gifte hon sig med sin Benny, men äktenskapet höll inte som jag redan sagt. Frida släppte tre cd-skivor till under hennes karriär; ”Something’s Going On” (1982), ”Shine”(1984) och slutligen ”Djupa Andetag” (1990), jag har aldrig hört talas om någon av dessa skivor innan och det står inget om hur kända de blev.

Göran Bror Benny Andersson
Benny, som han kallar sig för, föddes den 16 december 1946 i Stockholm och spenderade den mesta tiden av sin ungdom i förorten Vällingby. Han började med musik när han var sex år då han fick sitt första instrument, ett handklaver som han spelade på tillsammans med hans pappa Gösta och hans farfar Efraim. Han lärde sig också att spela piano lite senare och blev 1964 medlem i ett av 60-talets mest kända svenska band, nämligen ”Hep Stars”. Två år senare träffades Benny och Björn för första gången och tillsammans skrev de deras allra första låt som hette ”Isn’t It Easy To Say”.
1969 blev Benny tvungen att lämna ”Hep Stars” på grund av flera turbulenta år av ekonomiska problem och lite konflikter i bandet. Men i stället satsade Benny helhjärtat på samarbetet med Björn, då de både skrev låtar till andra band tillsammans och började även spela in dem som en duo.
Sedan träffade han ju Frida som han gifte sig med och så bildades gruppen ABBA. Under tiden med ABBA jobbade Benny tillsammans med Björn med att skapa musikalen Chess som kom ut på skiva 1984 och som 1986 kom ut som en riktig musikal i London. Det dröjde bara två år innan musikalen blev så känd att den fick premiär på Broadway. Här i Sverige kom den svenska versionen inte ut förrän 2002 i Stockholm.
Deras andra musikal hette Kristina från Duvemåla som var baserad på den kända författaren Vilhelm Mobergs kända serie om emigrationen till USA. Den musikalen öppnade 1995 här i Sverige och visades i tre och ett halvt år i städerna Malmö, Göteborg och Stockholm. Parallellt med allt detta har Benny hunnit göra tre svenska soloalbum, men han spenderade också en massa tid på andra saker som att till exempel bilda en orkester (”Benny Anderssons Orkester”) som åkt runt och turnerat i hela Sverige och som även funnits högt uppe på albumlistorna.

Agnetha Åse Fältskog
Agnetha föddes den 5 april 1950 i Jönköping. Även hon började med musiken när hon var sex år, då hon skrev sin allra första sång, ”Två små troll”.
Agnetha var sexton år när hon började sjunga i ett dansband som hette Bernt Enghardts och det var till det bandet som hon skrev låten ”Jag var så kär” som blev hennes första singel. Singeln blev en jätte hit då den låg etta på topplistorna i Sverige vilket ledde till flera nya singlar, album och till och med några tyska låtar som släpptes i Väst Tyskland under de kommande åren. 1969 träffade Agnetha sin Björn och de förlovade sig året där efter och gifte sig den 6 juli 1971.
I början av 1972 fick Agnetha rollen som Mary Magdalena i den svenska versionen av ”Jesus Christ Superstar” trots den hårda konkurrensen.
Efter det så spenderade hon den mesta tiden med att jobba med ABBA men även hon hann släppa ett album som hette ”Elva kvinnor i ett hus” där hon hade skrivit alla låtar utom den svenska versionen av SOS.
När ABBA splittrades 1982 gjorde Agnetha sin debut som skådespelare i den svenska filmen ”Raskenstam”. Året där efter gjorde hon sitt första engelska soloalbum som hette ”Wrap Your Arms Around Me” och som producerades av Mike Chapman. 1985 släppte hon sitt andra internationella album, ”Eyes Of A Woman” som var producerad av Eric Stewart. Eftersom det inte står något om hur det gick för dessa två albumen så gick det antagligen inget vidare eftersom det alltid står när det går bra för ett album.
Det tredje internationella albumet kom i alla fall etta på albumlistan här i Sverige och släpptes 1987. Detta album var producerat av Peter Cetera och efter det att hon släppt detta album drog hon sig tillbaka från rampljuset och det har ända sedan dess varit väldigt hemligt kring just hennes liv.
1996 släpptes ett samlingsalbum från henne som hette ”My Love, My Life” där hon valt ut hennes favoritlåtar där bland annat hennes självbiografi-låt fanns med. Och nu har hon, som jag nämnt innan, släppt ett nytt album som heter ”My Colouring Book” och vi får väl se hur det går för det albumet och hoppas på det bästa för henne.

Björn Kristian Ulvaeus
Björn föddes den 25 april 1945 i Göteborg men han och hans familj flyttade vid när han var sex år gammal till Västervik där Björn växte upp, så tyvärr kan man inte kalla honom för en göteborgare.
Björn var under den större delen utav 50-talet förälskad i rock´n´roll och skiffle och i början av 60-talet var han medlem i en grupp som kallade sig för ”West Bay Singers” i början, men efter det att de vunnit en talangtävling 1963 och börjat samarbeta med Stig ”Stikkan” Anderson och hans partner Bengt Bernhag, som precis hade startat Polar Music ihop, bytte gruppen namn till ”Hootenanny Singers”. Gruppen slog igenom väldigt bra och blev snabbt ett av Sveriges...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ABBA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-10-21

    Bra!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-17]   ABBA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5369 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×