Tvillingar

3 röster
11074 visningar
uppladdat: 2005-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Något som de allra flesta människor träffar på några gånger i sitt liv men som de egentligen inte vet så mycket om är tvillingar. Visst har folk iakttagit dem i tystnad och undrat hur det egentligen är att vara tvilling, men de har egentligen inte förstått vad en tvilling är.
De flesta människor har så enormt stora fördomar mot tvillingar och det är någonting som jag själv alltid kommer att få leva med. Att bli sedd med ens tvilling som endast en gemensam individ vilket betyder att man själv skulle vara en halv person.
Jag har alltså valt att fördjupa mig i tvillingar och främst kommer det att handla om enäggstvillingar eftersom det är det som jag tycker är mest intressant och speciellt.

Tvillingar har ju alltid fascinerat människor, på både bra och dåliga sätt genom åren. Alla blickar och frågor kring hur det är att vara tvilling gör ju att tvillingarna känner sig speciella och beundrade. Fast det finns ju även baksidor med ett tvillingskap, speciellt när det gäller enäggstvillingar. Det finns människor som behandlar dem som en och samma person och som tror att eftersom de är så lika på det yttre så är de också så lika när det gäller psykiskt också. De tänker ju inte på att alla tvillingar har olika fungerande hjärnor och har egna åsikter om allt. Det finns däremot forskare som har undersökt den här frågan lite mer. Enligt en artikel från aftonbladet från 2002-12-10 har en studie gjorts vid University of Texas i USA där man undersökt 289 par till det yttre identiska enäggstvillingar med snittåldern 16 år. De upptäckte att hela 89 % av alla enäggstvillingar hanterar emotionell stress på olika sätt. Orsaken till detta trodde de var på grund av att den ena tvillingen kanske hade bättre kontakt med lärarna och sin mamma och på så sätt kunde hantera stress bättre. Fast detta tror jag själv bara är halva sanningen. Jag själv var väldigt stressad under vissa perioder av mitt liv, medan min tvillingsyster nästan aldrig varit det och jag hade inte mindre bra kontakt med vare sig lärare eller min mamma. Så mycket har nog att göra med själva personligheten.

Tvillingar är ju idag någonting som man gärna vill uppmärksamma och även dra nytta utav men tvillingar har inte alltid setts som något positivt genom åren runt om i världen. Enligt fakta från en sida från Internet (www.home.swipnet.se) så har tvillingar i vissa kulturer uppfattats som en gudagåva, medan man i vissa indianstammar nästan trodde motsatsen och slog därför ihjäl dem direkt efter födseln. Andra indianstammar nöjde sig med att endast slå ihjäl den ena tvillingen eftersom de då ansåg att det bara var den första som var god medan den andra var ond. Om man bortser från folkslag som dessa så var de flesta människor fast beslutna om att tvillingar var övernaturliga och att den Gud de bad till faktiskt hade någonting att göra med tvillingars skapelse.
Idag tror man ju varken på att tvillingar är övernaturliga eller att de skulle vara onda varelser eftersom man idag vet hur de skapas och hur de, i stort sett, fungerar. Trots detta kan man ju fortfarande ha olika uppfattningar om tvillingar då man till exempel i Japan säger att det är tvilling nummer två som är äldst.

Idag är dock alla forskare överens om hur både enäggstvillingar och tvåäggstvillingar kommer till och vilka skillnader som finns där i mellan. En av alla dessa källor som alla håller med om hur skapelsen går till är redaktören för Föräldrakanalen Lena Tingstam. Hon påstår genom ett arbete på Internet (www.kanalen.org) att enäggstvillingar skapas ur ett och samma ägg som har befruktats med endast en spermie. Ägget skapar sedan två halvor där två foster börjar utvecklas. Orsaken till att detta ägg delar sig är okänd och de flesta forskare tror att det faktiskt har med slumpen att göra. När det däremot gäller tvåäggstvillingar befruktas de med två spermier eftersom de är två ägg. Tvåäggstvillingar har ju då inte alls exakt samma gener och behöver inte vara mer lika än vad vanliga syskon är och kan därför även vara av olika kön. Att en kvinna är havande med tvåäggstvillingar har troligen ingenting att göra med slumpen utan det tros faktiskt vara ärftligt. I denna text står det även att ungefär två tredjedelar av alla tvillingar är tvåäggstvillingar och att ungefär en tredjedel är enäggstvillingar. Bland enäggstvillingarna är också alla siamesiska tvillingar inräknade (tvillingar som sitter ihop med varandra med någon eller flera kroppsdelar), samt så kallade spegelvända tvillingar. Dessa tvillingar är varandras spegelbilder där den ena kanske är högerhänt medan den andra är vänsterhänt. De inre organen kan också sitta på motsatt sida så att en av tvillingarna till exempel har hjärtat på den högra delen av kroppen. Varför tvillingarna ibland blir spegelvända, som 25 procent av alla enäggstvillingar blir, har forskarna ännu inte kunnat fastslå.

Något som många säkert inte har tänkt på, i alla fall inte jag, är att man faktiskt kan utnyttja tvillingar för medicinska skäl. På tvillingklubbens hemsida står det att den allra första forskaren som kom på detta var Sir Francis Galton. Han insåg på 1800-talet att tvillingar är det perfekta valet när det gäller forskning om arv och miljö. Han kom fram till att eftersom enäggstvillingar är både fysiskt och psykiskt olika på flera punkter så måste det ju bero på att miljön inte är samma för båda. Idag har forskningen utvecklats ännu mer och man har fått det bevisat att bara de minsta förändringar i miljön kan ändra både ens personlighet och ens tillstånd. En artikel på www.di.se visar att det även finns stora läkemedelsföretag som Astra-Zeneca som satsar stort på den här forskningen och tror sig genom detta kunna skilja på miljömässiga och genetiska faktorer som kan påverka olika sjukdomar. För att få fram slutsatser och svar på dessa undersökningar på bästa sätt är det viktigt att man tar hjälp av både enäggstvillingar och tvåäggstvillingar för att också kunna få fram olikheterna mellan vanliga syskon.

Så enäggstvillingar är alltså något som är väldigt ovanligt och är ur många synpunkter något fantastiskt när man ser på vad de kan göra för nytta och hur slumpartat de blir till. Det kommer alltid att finnas människor som beundrar dem och som undrar hur det är att ha en enäggstvilling. De flesta undrar också alltid om det är jobbigt att vara tvilling på något sätt och ifall man faktiskt känner sig mer utsatt än de flesta. Med utsatt menar de att man kanske känner sig som man är mer i rampljuset än de andra ”vanliga” barnen är och att man inte kan stå i skymundan lika mycket när man känner för det. På dessa frågor tror jag de flesta enäggstvillingar svarar på samma sätt vilket också inkluderar mig och min enäggstvillingsyster, att man får ta allt med en nypa salt och inte hänga upp sig på sådant som kan kännas jobbigt ibland som till exempel att alltid få svara på samma frågor när man träffar nytt folk och att man alltid känner sig iakttagen vart man än går. Att det finns folk som aldrig bryr sig om att lära sig ens namn och folk som ser en som samma person i två exemplar är någonting som man får stå ut med och helt enkelt ignorera eftersom det alltid kommer att finnas idioter runt om i världen vare sig man är tvilling eller inte. I stället får man se på och uppskatta allt det fantastiska som man egentligen har i ett tvillingskap. Man behöver aldrig vara ensam när man inte vill i till exempel en smockfull buss med folk man aldrig har träffat eller ute på gator när det är mörkt och kallt. Det finns alltid någon där när man vill prata om något eller bara behöver känna att det finns någon som ser en och bryr sig om en. Sedan känns det för det mesta väldigt bra att man sticker ut ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tvillingar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-17]   Tvillingar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5371 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×