Första Världskriget

17 röster
12384 visningar
uppladdat: 2005-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Första världskriget 1914 - 1918

I mitten av år 1914 hade det varit fred i Europa i drygt 40 år. En ny generation hade vuxit upp utan krig, länder hade börjat bli industriella och nya städer hade bildats. Ändå tillverkades nya större och bättre vapen. Stormakterna rustade upp och förvarade vapnen i lager. Kanske var det för att det gått så pass lång tid sedan det förra kriget som folk anade att någonting var på väg att hända. Kanske var det för att det i skolorna pratades mycket för det egna landet. Man propagerade för nationen, man pratade väl om landet och tränade eleverna att kämpa för landet, nationalismen var född.

När då en ung student vid namn Gavrilo Princip åker till Sarajevo och avlossar ett par välriktade skott så kommer han utlösa det första världskriget. Österrike-Ungern hade tagit över Bosnien, serberna som bodde där tyckte inte om det eftersom de ville skapa ett eget rike där alla serberna skulle vara samlade. Ryssland hade lovat att hjälpa serberna men ansåg att det var en för stor risk för dem själva. Då skapades en rörelse som skulle frigöra Bosnien från Österrike-Ungern, “Svarta Handen”. Att de ville frigöra Bosnien var ju inte så konstigt eftersom de ville ha ett eget stort land där alla var samlade, enligt nationalismen skulle man kämpa för det egna landet. Serberna ansåg då att man först måste skapa ett land där alla var samlade. För att Bosnien skulle frigöras behövde den Österrikiske tronföljaren dö. Den 28 juni 1914 skickade “Svarta Handen” Gavrilo Princip till Bosniens huvudstad, Sarajevo, där tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru befann sig. Gavrilos uppgift var att döda dem, vilket han gör genom att skjuta dem.

Man kan säga att dessa skott var direkt utlösande för att kriget startade eftersom det under de tidigare åren hade bildats olika stormaktsblock. Storbritannien, Frankrike och Ryssland kallades för Ententen. Tyskland, Österrike-Ungern och Italien var Centralmakterna. I blocken hade man löften till varandra; man skulle hålla ihop och hjälpa varandra. Om ett av länderna i blocket blev anfallna skulle man hjälpas åt.
Efter skotten förklarar Österrike-Ungern krig mot Serbien vilket innebär att Ryssland börjar mobilisera sig för kriget. Under en vecka dras nästan hela Europa in i kriget, den veckan har fått namnet “den svarta veckan”.

När soldaterna skulle åka i väg för att försvara det egna landet var det med leenden på läpparna, de skulle ju snart vara hemma igen, trodde de. Man trodde att kriget skulle avgöras snabbt och lätt, så blev inte fallet.

När kriget precis hade börjat så tog sig tyskarna genom Belgien, som skulle vara neutralt, fram till Frankrike. Tyskarna skulle gå in i norr eftersom fransmännen inte hade hunnit förbereda sig lika bra där. Tyskarna hade planer på att snabbt segra över Frankrike så att de kunde koncentrera sig på östsidan, där Ryssland fanns. När fransmännen började inse att tyskarna var på väg samlade de ihop sina mannar och bjöd på motstånd. Tyskarna svarade med att gräva ner sig i skyttegravar. Fransmännen följde efter och grävde egna skyttegravar, västfronten var tydligt markerad av dessa skyttegravar. Där pågick strider utöver de andra, man låg och sköt på varann med gevär, man förstörde fiendens lungor med hjälp av gas, allt för att vinna en bit mark. Så pågick striderna utan någon speciell framgång, man vann en bit mark som man bara några dagar senare kunde förlora igen. Mitt emellan skyttegravarna hade Ingenmanslandet bildats. Där låg många döda soldatkroppar som inte hunnit föras till skyttegraven som den kom från. På ett dygn dödades 6400 människor. Denna slakten av människor pågick i fyra år.

På östfronten pågick livliga strider, ryssarna pressades alltmer bakåt och trupperna från länderna i Centralmakterna vann mark. Medan allt fler ryska mannar stupade så svalt också många ihjäl i Ryssland, det rådde total kaos i hemlandet. När industriarbetarna i Sankt Petersburg började strejka och de ryska trupperna inte ville tvinga dem tillbaka till arbetena utbröt den ryska revolutionen. När den var nära upplösningen slöt Ryssland och Tyskland fred i staden Brest-Litovsk, detta skedde år 1918.

Flera av stormakterna hade kolonier i Afrika, Asien och Latinamerika, vilka de hade skaffat för att kunna suga ut så mycket pengar ur dessa länder som möjligt för att få det bättre i det egna landet, detta kallas för kapitalism. Kriget spred sig till dessa länder för att få nytta av dem ännu mer.

USA ville vara neutralt och brydde sig inte om kriget i Europa. När då en tysk u-båt sänker ett passagerarskepp, med 128 amerikaner ombord, på bara några minuter så börjar amerikanerna ändra inställning. Två år senare, 1917 klurade Tyskland ut att England måste ta hjälp av andra länder för att tex. få tillgång till mer vapen. Tyskland tog ju själva hjälp av andra länder eftersom industrin i det egna landet inte fungerade som den skulle, männen var ju ute i krig. I januari 1917 bestämmer sig Tyskand för att sänka alla skepp som de trodde kunde vara till nytta för fienden. Det innebär att de kom att skjuta ner oskyldiga fartyg från bla USA också. Samma månad skickar Tyskarna ett kodat meddelande till Mexico. Engelsmännen lyckas knäcka det, meddelandet lyder något i stil med att tyskarna föreslår för Mexicos regering att de tillsammans ska anfalla USA. Då tyckte USA:s dåvarande president, Woodrow Wilson att måttet var rågat och bestämde sig för att förklara krig mot Tyskland i syfte att, som han sa “To make the world safe for democraty”.

Amerikanerna kom i sista stund, folket från Ententen började tröttna och var på vippen att ge upp. I och med att amerikanerna kom så började tyskarna backa tillbaka. Ungefär samtidigt i Tyskland började folk strejka och en revolution utbröt, kriget var slut för tyskarnas del. När det nu uppstod problem flydde den tyske kejsaren till Holland och då visade tyskarna den vita flaggan.

Tyskarna skrev på fredsförklaringen i juni 1919, påskrivningen skedde i slottet Versailles utanför Paris. Tyskland fick genom undertecknandet skulden för att kriget hade startat och fick betala ett enormt skadestånd till länderna i Ententen. Tyskland fick efter detta bara ha en armé på 100 000 soldater, inte fler. Alla vapen skulle dessutom lämnas över till de segrande länderna. Alla kolonier som Tyskland hade erövrat fick de lämna ifrån sig.

Följderna av detta grymma krig blev ett antal nya självständiga stater; Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckoslovakien Ungern, och Jugoslavien. Österrike blev mindre till ytan. Sovjetunionen bildades ur det gamla Ryssland. Kommunistpartiet med Lenin i spetsen var det enda partiet, landet hade blivit en partidiktatur. Man skulle tro på förnuftet och inte på Gud. Lenins efterträdare blev Josef Stalin, känd som en av de värsta diktatorerna i världshistorien. Kejsardömena Tyskland och Österrike blev republiker och kvinnorna i de länderna fick rösträtt. Efter detta krig blev det en kamp i europa mellan diktaturen och demokratin. Demokratin fungerade inte i alla länder utan flera misslyckade försök att införa den gjordes. Allt som allt dog mer än 10 miljoner soldater och ytterliggare 30 miljoner har förlorat någon kroppsdel eller blivit blinda. Alla de totala 60 miljoner soldaterna fick men i form av minnen och hörselskador. En hel generation människor hade gått åt i kriget
Om det nu kan vara någonting positivt med ett krig så blev det lilla positiva i detta att bla kvinnorna fick större ansvar i vardagen, de började bli mer jämställt. Kvinnorna fick rösträtt i de flesta länderna i Europa och fick ta över en del mäns arbeten. Läkarna och deras vetenskap tog också ett kliv framåt. Många människor hade stupat så blivande kirurger hade en stor andel döda kroppar att öva sig på.

Nationernas Förbund, NF bildades direkt efter kriget med filosofin "Aldrig mera krig". Förbundet bildades i syfte för att lösa konflikter mellan länder för att förhindra krig. För att förbundet skulle lyckas med detta behövde stormakterna stå bakom, men USA valde att inte ingå i NF. För att Nationernas Förbund skulle kunna genomföra filosofin så behövde nedrustningen av vapen starta. Länderna i norden och Tyskland var de enda som rustade ner, Tyskland tvingades till det och länderna i norden gjorde det frivilligt. i de övriga länderna miss...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första Världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-22

    Bra skrivet, lätt att läsa och

  • Inactive member 2010-02-22

    jättebra ! enkelt att läsa, hjälpte mig mycket :) tack!

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-18]   Första Världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5378 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×