Att sänka sjukfrånvaron på SJ - vilka motiv finns bakom satsningen och hur ska den genomföras?

939 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En hög sjukfrånvaro är ett problem för många företag idag och problemet är uppmärksammat i samhällsdebatten. Ett företag som har en hög sjukfrånvaro och arbetar med att sänka den är SJ AB. Att de tagit ett initiativ till att genomföra en satsning som verkar för sänkt sjukfrånvaro, kan präglas av flera skilda motiv. Finns det ett människoorienterat tänkande bakom, eller är det främst ekonomiska motiv som initierat satsningen? Det kan föreligga en skillnad i huruvida satsningen är inriktad på att få de som är sjuka, friska eller att skapa ett friskt företag i framtiden. Den huvudsakliga frågeformuleringen går ut på att se till varför samt hur SJ arbetar med att sänka sjukfrånvaron. För att besvara uppsatsens frågeformulering har vi utgått från en deskriptiv metod och har med utgångspunkt i en kvalitativ metod genomfört en fallstudie av SJ. Intervjuer har genomförts med nyckelpersoner i projektet med att sänka sjukfrånvaron. En teoretisk referensram har ställts upp och fungerat som utgångspunkt till de intervjuer som genomförts samt som en jämförelse till SJ:s arbete. Den teoretiska referensramen innefattas av ett avsnitt om reglerande bestämmelser kring hantering av sjukfrånvaro, teorier om bakomliggande motiv till förändringsarbeten samt antaganden om vikten av att se till människan i organisationen och hur hälsa är ett sätt att arbeta med sjukfrånvaro. Den analys som genomförts har lett till slutsatser i vilka det framkommer att ekonomiska motiv främst har initierat satsningen. Satsningen präglas inte av en människoorienterad syn, men det finns ambitioner att satsa mer på hälsa och välmående hos de anställda i framtida satsningar. Arbetet med att sänka sjukfrånvaron genomförs tillsammans med det anlitade konsultföretaget Aktiv Arbetsmedicin. De sjukfrånvarande får genomgå en process med expertis av medicinska team som utreder hälsotillstånd. Processen avslutas med ett avstämningsmöte där den ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att sänka sjukfrånvaron på SJ - vilka motiv finns bakom satsningen och hur ska den genomföras?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   Att sänka sjukfrånvaron på SJ - vilka motiv finns bakom satsningen och hur ska den genomföras?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=53808 [2024-05-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×