Jakt i natten

3656 visningar
uppladdat: 2005-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jakt i natten
av: Monica Hughes
(Ca 170 sidor)

Boken handlar om en femtonårig pojke, Mike, som bor i en liten stad i Kanada. Han bor tillsammans med sin mamma och pappa. Eftersom han är enda barnet är han bortskämd och överbeskyddad. Han planerar tillsammans med sin bästa vän, Doug, en jakttur när de har fyllt sexton, det är då man får köpa licens för storviltsjakt. Han har fått ett eget fint gevär av sin pappa och de har planerat allt noggrant. Han drömmer mycket om jakten på den store vitsvanshjorten och ofta på resan de ska göra. Men sen går planerna omkull.
Han spelar i skolans basketlag och under en match ramlar han ihop på golvet och blir liggande. Han åker akut till doktorn som undersöker honom och tar prover. Han får senare reda på att han lider av anemi, blodbrist. Detta innebär att han måste gå på tabletter och en gång i veckan få intravenös behandling. Det här betyder att jaktresan måste ställas in. Mike känner att han förlorar kontrollen över sitt liv. Läkarna och hans föräldrar bestämmer över huvudet på honom: han vill egentligen inte få den intravenösa behandlingen men de tvingar honom. Han är ju inte myndig.
Efter någon vecka med behandlingen märker han att han en kal fläck på huvudet. Ingen hade berättat för honom att detta var en biverkning. Han ringer upp läkaren. ”Din djävel”, säger han i luren. ”Varför sa du inget till mig?” Han går till sitt rum och rakar av sig allt hår. Han betraktar sig själv i spegeln som en främling. Hans föräldrar försöker förklara sig med att de inte hade sagt något för att han inte skulle bli orolig men det räcker inte för Mike. Han har tappat nästan all respekt för vuxna nu.
Han isolerar sig från sina vänner, går inte till skolan utan sitter hemma och tittar på TV och spelar spel med sin mamma. Han har inte träffat Doug på länge, men en dag så släpper mamman in Doug hos Mike. De pratar en del och Doug övertalar Mike att komma tillbaka till skolan.
Det är mitt i vintern. Livet känns som det är på väg uppåt för Mike börjar misstänka att hans föräldrar tänker skilja sig. Han frågar sin mamma om detta, men hon säger att det inte är så. Han bestämmer sig för att gå till biblioteket för att ta reda på mer om hans sjukdom. Han letar upp den medicin han behandlas med och kollar vad den används mot. Där står det: Akut lymfatisk leukemi. Han känner att allt blod rinner ut ur kroppen. Han vet precis vad det är för sjukdom. Han har sett en film om en man med den sjukdomen. En sjukdom utan återvändo. Han går till sin läkare. Han förklarar för Mike att hans sjukdom är svårbedömd och eventuellt dödlig.
När han får reda på det känns det fruktansvärt, men ju längre tiden går, desto bättre mår han, psykiskt och fysiskt. Han börjar träna igen och håret börjar växa ut.
Sen kommer ett bakslag: Tabletterna han tar börjar minska i effektivitet.
”Det var som att släppas ut från fängelset,
bli benådad och sedan plötsligt få en ny dom.”
Hans livsgnista tänds igen när Doug kommer på besök. Han visar upp den största hjort som Mike har sett. Den sköt han tillsammans med sin pappa för någon månad sen. Mike börjar på nytt drömma om sin stora hjort som han en dag ska fälla.
Hans nya behandling börjar dagen efter. Den är hemsk och han mår väldigt dåligt. Han bestämmer sig för att strejka. Han vägrar behandlas. Han återupptar dock behandlingen när Doug har pratat med honom.
Döden kommer allt närmare Mike och han känner att han inte har hunnit göra något i sitt liv. Han har inte ägt en bil, röstat eller legat med en tjej. Mitt i den här ångesten bestämmer han sig för en sak: Han ska rymma. Han berättar för Doug som stödjer honom och skaffar fram grejor till en jakttripp.
Han lyckas smita och tar sin pappas bil, kör ut på motorvägen och in i skogen till platsen där Doug sköt sin hjort. Han tältar i skogen och jagar på dagen. Han får upp spår på en hjort som verkar vara av stort format. Han följer efter den länge, han går genom svår terräng och blir allt sämre. Han ser den flera gånger men kommer inte åt att skjuta. Så en dag ser han den. Den står och betar vid kanten av en bäck. Tankarna börjar fara genom huvudet på honom, han ser på sig själv med patientarmband och tänker sedan på hjorten, som efter att han har fällt den kommer att få ett märke, ett metallband, i hornet som markering för att han äger den. Han börjar tänka att de är i samma situation, han och hjorten. Bådas liv hänger på någon annans vilja. Hjortens ligger i hans händer och hans eget i händerna på Gud.
Han har perfekt läge, bara att trycka av. Men han gör det inte. Han lyfter upp bössan, tittar på hjorten och låter den gå iväg. Han tycker sig förstå sambandet mellan liv och död, han packar ihop och åker hem.<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jakt i natten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-18]   Jakt i natten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5382 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×