Selma Lagerlöf

1 röster
7215 visningar
uppladdat: 2005-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förutom att hon pryder våra tjugolappar, så är Selma en av de mest kända svenska författaren utanför Sveriges gränser, endas Astrid Lindgrind och August Strindberg är mer känd.

Selma föddes i gården Mårbacka i Värmland 1850 den 20 november. Hon var fjärde barnet i en syskonskara av fem syskon. När hon var 3.5 år gammal blev hon lam, hon hade redan en höftskada innan. Eftersom hon inte kunde leka med andra barn ute, så sysselsatt hon sig genom att läsa och skriva och lyssnade på spännande berättelser av sin farmor. När hon var 10 så hade hon redan läst ut bibeln. Som många andra barn så fick hon sin utbildning i hemmet av föräldrarna.

Selma förstod att hon ville försörja sig själv medan fadern ville att hon skulle gifta sig med en rik man. Mot sin faders vilja så tog hon ett lån och åkte till Stockholm för att bli lärarinna. Hon fick jobb på en flickskola i Landskorna där hon kommer att jobba i 10 år. Under tiden hon jobbade där, så dog hennes pappa och hennes mamma tvingade sälja gården. Detta gjorde Selma mycket lessen.

1891 släppte hon sin första bok, Gösta Berlings Saga, den kritiserades av många men den köptes och lästes ändå. Boken handlar om en försupen präst som är charmerade och ser bra ut. Kvinnorna älskar honom, men han dricker och mister sin tjänst. Men en mäktig kvinna tar han om honom och ger honom och 11 andra karlar en hem. De var män utan ansvar som inte brydde sig om någon förutom äventyr och fester.

Selma reste mycket under tiden efter första boken. Hon reste runt i världen med sin väninna Sophie Elkan. Hon åkte bland annat till Egypten, och Mellaneuropa. Då var det ovanligt att två kvinnor reste tillsammans. Senare tids forskningar visar att det var mer än vänskap mellan dessa kvinnor. Hon gifte sig aldrig och fick heller inte några barn.

I Dalarna fick hon inspiration till sin tredje bok, Jerusalem 1 & 2 (1901 & 1902). Jerusalem handlar om en verklig berättelse om en grupp dalabönder på en väckelserörelse som utvandrade till Jerusalem där dom då skulle vänta på Jesus återkomst. Selma skildrar deras tankar och deras konflikter. Boken får ett stort genombrott både i Sverige och inte minst internationellt och blir senare en film.

Av ekonomiska och för att Selma fann uppgiften svår och utmanade. Tog hon 1906 uppgiften att skriva en läsebok för folkskolorna i Sverige. Och 1907 blev boken Nils Holgersson underbara resa genom Sverige färdig. Boken är mycket geografisk gjort och var tänkt som en geografi bok till folkskolan. Blev en enorm stor framgång och läses av barn och vuxna. Och kommer än idag i nya upplagar än idag världen över. Boken som handlar om en skånsk pojke som är elak mot en pyssling och blir förminskad, och reser då runt med en gåsflock runt i Sverige, från Skåne till Lappland. Boken är full av gamla fantasifulla berättelser om hur landskapens bildades.

1907 har Selma pengar att köpa tillbaka sina föräldrars gård, Mårbacka. Gården som var mycket förfallen, rustat upp till en herrgård. Ser likadant ut idag som den gjorde igår. Idag är Mårbacka ett museum. Mårbacka ägs av Mårbackastiftelsen.

1909 fick Selma som första svensk och första kvinna Nobelpriset. Hon hade varit nominerad sedan 1907, men 1909 fick hon priset. 1914 blev hon som första kvinna invald i Svenska Akademin.

Kejsaren av Portugallien släpptes 1914 är också en av dom böckerna som man bör veta att Selma skrev. Boken handlar om Jan som är en fattig torpare. Han träffar en flicka som han kommer att älskar mer än allt annat. Flickan som kallas Klara Gulla flyttar till Stockholm och Jan blir galen. Han tror att han är kejsaren av Portugallien och hon är kejsarinnan. Jan klär sig i konstiga kläder och bara väntar på hon ska komma tillbaka.

Den 16 mars 1940 dog Selma i Mårbacka i sitt barndomshem. 81 år gammal, många i världen sörjde och dom gjorde utsändning från radio.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-19]   Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5402 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×