Oljepalm

6 röster
8842 visningar
uppladdat: 2005-12-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Oljepalm

Oljepalm växer naturligt i Afrika. Därför har det spridits och odlas nu på många håll i tropikerna. Det går att skörda en stor mängd oljepalmfrukter från varje palm, och ett område med oljepalm kan produceras mycket mer matolja än ett lika stort område med raps i Sverige. Det mesta oljepalmer odlas nu i Indonesien och Malaysia. En oljepalm kan bli omkring 15 meter hög. En del av palmerna kan bli 30 meter höga och 200 år gamla. Frukterna sitter i toppen av trädet och är orange. Under fruktens skal ligger ett gult oljerikt lager som är 5-10 mm tjock. Detta fruktkött består 50 % av olja. Längre in finns det en svart frö som också är rikt på olja. Den oljan kallas för palm olja.

Nya odlingar är en av de största orsakerna till att tropiska skogar försvinner. Oljepalm är en av de grödor som ökar mest. Palmoljan är viktigt för oss människor och det gäller att odla den med stort hänsyn till miljön. De flesta växter och djur klarar sig inte när man hugger ner skogen. Mellan 80 och 100 procent av de däggdjur, reptiler och fåglar som fanns i ursprungsskogen överlever inte i oljepalmsplantager. Ofta drabbas områden där det finns orangutanger och apor. En oljepalm kan försörja två personer under att helt år.

Här i Sverige vaknar barnen kl. 6-7 för att gå till skolan. Det är nästan samma sak i små byarna i Indonesien, så att det är inte så stort skillnad som man tror. Många familjer i byn tjänar mellan 300 000 – 500 000 indonesiska rupees per månad som motsvarar 350-600 Svenska kr.
Trots de låga inkomsterna lyckas familjen spara lite varje månad. Eftersom de flesta av de odlar sitt eget mat o.s.v.

68 % av all palmolja från världens odlade oljepalmer exporteras. De stora exportländerna är Malaysia och Indonesien, Nederländerna kommer på tredje plats, men där odlas inga oljepalmer. De importerar och förädlar palmolja och säljer sedan vidare till andra länder. Den största importen av palmolja går till Indien, Kina och EU. Sveriges import är bara 1,6 promille av världshandeln. Sverige importerar ungefär 44 000 ton palmolja varje år.

Forskarna tror att väldens befolkning kommer att stiga till omkring nio miljarder, sedan tror det att det kommer att hålla sig kring den nivån.
Idag finns det omkring 800 000 000 som inte kan äta sig mätta. Samtidigt finns det människor som äter sig så mätt att det bli feta. Ofta är det i Afrika och Indien där de fattigaste bor.
Men under de 25 år har man varit mer hjälpsamma och hjälp de fattiga. Idag har de kommit halvs väg men det är en bit till. Priserna på palmoljan sjunker hela tiden och det innebär att de kommer att odla mer och mer vilket är jätte dåligt för naturen. Palmoljan är en viktigt matolja för många människor i utvecklingsländer som Kina, Indien och Indonesien. Palmoljan kan också andvändas som bilbr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oljepalm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-23]   Oljepalm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5479 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×