Bergspänningsmätningar på litet djup

1506 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vid dimensionering av underjordskonstruktioner och vid stabilitetsberäkningar är det viktigt att veta det primära spänningstillståndet eftersom det påverkar spänningsfördelningen och storleken på spänningarna runt den underjordiska öppningen. Det vanligaste sättet att mäta spänningar är genom borrhål från markytan med metoderna överborrning eller hydraulisk spräckning. Dessa metoder är relativt dyra att utföra samtidigt som det inte är klarlagt om resultaten är representativa vid ytlig bergtäckning. Syftet med det här examensarbetet har därför varit att öka kunskaperna om ytliga bergspänningar och om alternativa metoder att mäta dessa med. Målen med examensarbetet har varit att (i) utvärdera ytliga bergspänningsmätningar från tidigare utförda överborrningar i Sverige, (ii) beskriva olika typer av avlastningsmetoder, (iii) göra en analys av ytliga bergmassor med avseende på mätbarhet för att kunna avgöra om metoderna är representativa för ytliga bergspänningsmätningar, (iv) ta fram detaljerade instruktioner för ett framtida fältförsök med den avlastningsmetod som anses lämpligast baserat på denna studie. Arbetet inkluderade en litteraturstudie av olika ytliga avlastningsmetoder för att mäta bergspänningar, varav ett antal metoder valdes ut för ytterligare studier. Metodernas lämplighet för att användas på ett typiskt svenskt berg analyserades. Resultatet från överborrningar i Sverige sammanställdes och utvärderades för att bedöma vilka spänningar som är typiska för ytliga djup och om de skiljer sig markant från de på större djup. Vidare analyserades ett antal faktorer med numerisk analys i dataprogrammet UDEC för att se hur dessa påverkade spänningarna i olika modeller. Med detta som grund togs ett förslag fram till detaljerade instruktioner för ett eventuellt fältförsök med en ytlig avlastningsmetod. Baserat på denna studie har följande slutsatser kunnat dras:
  • Det finns ett ökat behov av att utföra bergspänningsmätningar vid ytliga bergmassor. Sammanställningen av resultat från överborrningsmätningarna visar att en approximering utifrån den regressionslinje som beskrivits av Stephansson (1993) inte ger ett gott resultat.
  • Det är representativt att mäta på markytan för spänningar på litet djup då berget består av enstaka horisontella sprickor eller bankningsplan enligt de numeriska analyserna som utförts i UDEC. Vid helt söndersprucket berg är mätningar på markytan svåra att utföra eftersom spänningarna i sådant fall är noll eller mycket nära noll. Styvhetsskillnader i berget påverkar spänningarna och har större betydelse än enskilda sprickor för resultatet.
  • Block- och slitssågning anses vara lämpliga metoder för ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bergspänningsmätningar på litet djup

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Bergspänningsmätningar på litet djup
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=54838 [2024-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×