Islam

18 röster
18663 visningar
uppladdat: 2005-12-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Islam grundades av profeten Muhammed år 610. Muhammed föddes år 571 i den mäktiga Qurayshstammen som låg i den heliga staden Mecka. Under den tiden så dyrkade man flera olika sorters Gudar i Mecka. Ett tempel man dyrkade/dyrkar är Kaba. Det sägs att där fanns/finns 360 små Gudastatyer inuti Kaba. Många som bodde i Mecka var rika och de hade tyvärr dåliga seder. Många hade slavar som arbetade hos de, dem behandlade dem illa och de dödade också nyfödda flickor. Muhammed blev upprörd över dessa onda handlingar och det var då han började fundera över människors sätt att leva. År 610 fick han ett budskap av Allah som förändrade honom och Mecka för alltid.
MUHAMMED
De som kände Muhammed såg honom som en snäll och omtänksam person. Han fick smeknamnet al-Amin som betyder sanningsälskande. Muhammed hade mörkt lockigt hår, han var medellång och stark som alltid jobbade hårt. Han visade vägen för många, han gillade inte att man dödade barn och slavarna skulle inte behandlas som skit.
Vad tror man på?
Man tror självklart på en Gud och det är Allah. Man tror på de fem grundpelarna i Mecka. Det är fem skyldigheter som Gud har lagt till genom Muhammed.
Pelarna står för och de betyder:
Shuhada- Det är skyldigheterna och den första pelarn
Salat- Står för bönen.
Zakat- Att hjälpa fattiga.
Sawn- Muslimer fastar under månaden Ramadan.
Hajj- Det är vallfärden till Mecka under det muslimska årets tolfte månad.
De fem skyldigheterna ska lära muslimer att visa lydnad och hängivenhet mot Gud.
KORANEN
Koranen är muslimernas heliga bok. I koranen står Guds ord som han sände till jorden via ängeln Gabriel till Muhammed. Muslimerna tror också att Judarnas heliga bok Tora är gjord av Gud. I koranen så står det massa om andra heliga personer som Ibrahim, Moses, Maria och Jesus. Koranen innehåller också en del av det gamla och nya testamentet i bibeln.

MOSKÉ
Moské heter muslimernas bönelokal. Det är där muslimerna samlas när de ska be till Gud. Man är inte tvungen till att be i en Moské om man inte har tillgång till det, men om man kan ta sig dit så ska man helst vistas där. Inne i Moskén ska det vara rent och fritt från smuts. Det är Imamen som ”visar” människorna hur man ska be m.m. De flesta Moskéerna har en minaret, ett sorts torn. Det är därifrån bönerna sänds ut till stan eller byn, när de sänder ut bönerna menas det med att det är dags att samlas och be.

Hur och var ber Muslimer?
Om man ska följa alla regler inom Islam så ska man helst be 5 gånger om dagen. När man ber så är det mest för att dyrka Allah, eller för att man ska börja på något nytt ”arbete, projekt” , när man flyttar eller när ett barn föds. När man ber så använder man heliga ord och uttryck för att tacka, prisa Allah och visa att man älskar Gud. Innan man går in i Moskén för att be så måste man tvätta sig. Det som ska vara rent är munnen, håret, händerna, armarna, benen, fötterna, ansiktet, näsan och öronen. Efter att man har tvättat sig så får man inte svära, gå på toaletten eller smutsa ner sig.



Hur Islam spreds sig
Islam spreds mest under Muhammeds tid och lite framåt. Det spreds mest under krig och handelsmän. När Muhammed levde stred man mest inom Arabien för religionen. Men sen när han dog så började soldaterna sprida sig utanför Arabien också. Det var inte bara på den onda vägen Islam spreds på utan också via handelsmän när de handlade i andra länder. Islam var störst ca år 1500 e.Kr. då det fanns i Norra Afrika, Östra Europa, hela Mellanöstern, Indien, Ukraina, Asien mest Malaysia och Indonesien och sist men inte minst Afrika. Islam är fortfarande en av världens största religion och det är den snabbaste växande religionen.
Lite ord
Koran – Muslimernas heliga bok
Allah – Muslimernas namn på Gud
Bönematta – Mattan Muslimer ber på
Radband – Ett slags band man h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-30

    Lite lite men annars bra!

  • Inactive member 2009-05-15

    Mycket mycket men annars dåligt!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-30]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5511 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×