Samhäll A tenta 3

13064 visningar
uppladdat: 2006-01-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning av instuderingsuppgifter till tenta 3 i samhäll A


Samhäll tenta 3

Produktionsfaktorerna
Arbetskraft
Material
Realkapital maskiner verktyg
Kunskap
Finanskapital

Naturahushållning är att man lever ur hand..allt man äter eller använder tillverkar man själv så var det förr. Man levde av de jordbruket gav, sydde sina egna kläder av garn som man själv kardat av sina får…man högg ner skog i träden o formade skaft till sina kvastar.

Industrialiseringen innebar att man nu kunde få arbete i staden på fabrikerna som växte upp där. Lantbruket moderniserades med bättre jordbruksredskap vilket skapade ett överflöd av arbetskraft.
Nu fick man också mera mat eftersom skördarna ökade.

En vara är ngt som säljs eller en tjänst som säljs
En tjänst kan vara en kan utföras av en läkare, lärare, vårdare
En vara är i princip ngt som tillverkats för försäljning såsom
Möbler tv-apparater.

Utbud är allt som är till salu varor och tjänster
Efterfrågan är just att vi vill ha dessa varor vill ingen ha dem så är där ingen efterfrågan.

Det som prissätter en vara är dels produktionskostnaden alltså material maskiner löner och sedan en vinstmarginal på den.
Visar det sig att varan inte säljer kan man få sänka priset, men är däremot efterfrågan stor kan man istället höja priset.

Marknaden är allt köpande och säljande av varor och tjänster i samhället.

Fri konkurrens innebär att det finns många som tillverkar o säljer en vara på marknaden, det innebär att de konkurrerar om kunderna alltså tävla om kunderna. Det innebär att vi som kund kan välja att köpa den vara som vi anser oss vara bäst eller billigast nästan överallt.




Monopol betyder att ett företag ensamt producerar eller säljer en vara eller tjänst inom ett visst marknadsområde
Tex. systembolaget o apoteket.

Oligopol betyder att några få aktörer på marknaden med likartade produkter dominerar marknaden..tex bensinbolag.

Kartell betyder att företag har ett tyst samarbete alltså att istället för att konkurrera om kunderna samarbeta.

Konkurrensverket ska se till att kontrollera att företag inte bildar olagliga monopol eller karteller, eller försöka med andra konkurrensbegränsande åtgärder.

Huvudformer av ägande är privatägda kooperativa företag och offentligt ägda företag

Några vanliga företagsformer är aktiebolag handelsbolag och enskild firma

Med globala och multinationella företag menar man att de har fabriker och kontor runt om i hela världen

Några kooperativa företag i Sverige är Coop kaapahl kicks Akademibokhandeln

Offentligt ägda företag i Sverige kan vara renhållningsföretag, bussbolag skogsindustri gruvor

Med närande menar man de som producerar varor ofta i den privata sektorn samt att det är de som drar in skatt till samhället.och med tärande menar man den verksamhet som den offentliga sektorn har som vård och omsorg. Men det är ju egentligen tokigt att säga så då inget i samhäller fungerat utan den andra.

Det finns tre olika ekonomiska system
Den kapitalistiska marknadsekonomin
Den socialistiska planekonomin
Blandekonomi




Priset på arbetskraft alltså lönen beror på om det är bra eller dåliga tider för företagen i en marknadsekonomi.

Planekonomi är att man gör upp en plan för hur ekonomin ska se ut i landet i flerårsplaner (5år) ett exempel på detta är under sovjet där staten bestämde allt. Det beräknades hur mkt det skulle gå åt av allt och hur många människor det behövdes för det samt att de bestämde löner m.m.
Detta var en stor process då man fick räkna ut allt i minsta detalj till minsta spik o skruv. Detta är ett väldigt klumpigt system.

Blandekonomi är en blandning av marknadsekonomi och planekonomi, de flesta väst länder har denna sortens ekonomi så även i Norden.

BNP bruttonationalprodukten är värdet på alla varor och tjänster som produceras i landet.
Man brukar räkna det per innevånare BNP/capita

Ett land med hög BNP är rikare än ett land med låg BNP men detta är inte en rättvis bedömning eftersom det inte anges i vilken form BNP kommit till. Om det är tung miljöförstörande produktion eller det är där man har byteshandel på torget där det inte registreras i kassan m.m.
Ej heller om det är nytto verksamhet som produceras.

Med grön BNP menas att det inte bara ska vara ekonomi siffror utan också om det är bra eller dåliga saker som tillverkas ur ren miljösynpunkt att den dåliga BNP ska betala tillbaka en del av BNP i frågan om rengöring efter deras verksamhet.

Begreppet HDI är att man ska också mäta välfärden i ett samhälle. Det innebär att man mäter livslängd utbildningsnivå och inkomstnivå och ju högre HDI ett land har ju högre välfärd.

Ingenting är gratis allt måste betalas. Att vi köper en vara som är billig innebär kanske att det uttnytjas av att fattiga länder använder billig arbetskraft som barn till att tillverka den som i sin tur då gör att fabrikerna i det landet inte vill anställa dyra vuxna i tillverkningen vilket i sin tur gör att föräldrarna till barnen i fabriken blir arbetslösa.




Det ekonomiska förloppet
Banken lånar ut pengar till företagen som i sin tur betalar ränta till banken. Företagen betalar avgifter o skatter till staten som i sin tur ger bidrag till företagen. Staten ger bidrag till hushåller som i sin tur får in skatter av hushållen. Hushållen får lön av företagen men handlar också varor som företagen producerar samtidigt som de är arbetskraft till företagen. Hushållen lånar också ut pengar till banken via löner o sparande och får på så vis tillbaka ränta från banken.

Idag använder vi nästan inga kontanter i samhället. Banker o företag gör sina transaktioner via datorer och vi gör våra inköp och betalningar via telefon Internet eller kort. Detta innebär att det blir ett kontantlöst samhälle.

Inflation är saker o ting blir dyrare att pengarna blir mindre värda detta är inflation.

Prisspiral uppkommer när priset ökar så måste lönen öka vilket gör att producenten som betalar ut lönen återigen måste höja priset på varorna osv.

Deflation är att priset minskar och pengarna blir mer värda.

KPI konsumentprisindex det är ett mått på prisförändringen på varor och tjänster.

Räntegapet är Utlåningsräntan är högre än inlåningsräntan gapet som blir emellan är räntegapet. Denna finansierar bankernas verksamhet.

Amortera betyder att man betalar av en skuld alltså dödar den långsamt.

Reproränta är räntan på bankernas tillgodohavande samt de kortfristiga lånen som de har på riksbanken räntan på dessa bestäms varje dag och kallas för reproränta.

För de länder som är med i EMU sköts penningpolitiken och räntenivån av den europeiska centralbanken i Frankfurt am Main.

Högkonjunktur är när det är goda tider arbetslösheten är låg och folk har gott om pengar och har råd att handla mkt och företagen tjänar pengar. Det negativa med detta är att det kan bildas en inflationsspiral och därmed inflation i landet.
Lågkonjunkturen kan förvärras av sig själv i en neråtgående spiral eftersom folk inte vågar handla för rädslan att det ska bli värre. Och då kan inte företagen producera så mkt. Vilket innebär att de får avskeda folk. Vilket i sin tur gör att det blir ännu mindre pengar i omlopp.
Men det kan inte sjunka hur lågt som helst. Någon gång så sliter man ut sina kläder och måste köpa nya företagens maskiner blir utslitna o de måste köpa reservdelar och detta gör att det sakta blir en efterfrågan på saker och spiralen vänder uppåt igen.

En lågkonjunktur kan innebära att det blir en depression och det är när det sjunkit så lågt och varat länge och det är en enormt stor arbetslöshet.

Samhällets ekonomiska mål är att
Höja levnadsstandaren
Ha full sysselsättning alltså fler i arbete
Låg inflation
Jämn fördelning alltså mindre sociala klyftor
Balans i utrikeshandeln

När vi köper saker ifrån utlandet importerar så betalar vi egentligen med de saker som vi säljer till utlandet dvs. exporterar. På lång sikt måste export och import vara i balans. Är denna balans positiv så exporterar vi mer än vi importerar, men om den är negativ så importerar vi mer än vi exporterar. Om byteshandeln är negativ under en lång tid så innebär det att staten måste låna pengar utomlands för att betala för importen. Och dessa lån måste ju staten betala tillbaka.

Valutareserv
Riksbankens eller annan centralbanks innehav av guld, valutor och utländska värdepapper.

Man kan öka valutareserven genom att öka frihandeln alltså exporten.

En stor del av statens inkomster återgår till skattebetalarna i form av olika bidrag som barnbidrag studiebidrag pensioner räntesubventioner på fatigheter m.m. detta brukar kallas för transfereringar eller överföringar och är en del av den sk fördelningspolitiken.

Det finns två olika indelningar på skatter
Varuskatter och inkomstskatter
Varuskatter kallas moms.

Arbetsmarknaden är statens största utgift och
skatter är statens största inkomst.

Bruttolön är när skatten inte är dragen
Nettolön är när skatten är dragen.

Den kommunala skatten är ca 33%
Den statliga skatten är 20 eller 25%
På din inkomst.

Man måste komma upp till en viss inkomst innan man behöver betala skatt denna brytpunkt kallas för skiktgräns.

Växelkurs betyder vad man får betala för en annan valuta. Alla valutor har ett värde gentemot vår egen valuta.

Hårdvaluta är när landet ifråga har en väl fungerande ekonomi så det blir stor efterfrågan på den valutan då stiger priset på den,

För att underlätta handeln mellan länderna. Att valutan är fast och inte flytande. Men för att detta ska fungera krävs det att det är ngt sånär god och stabil ekonomi i de länder som är med i valutasamarbetet.
Som tex. i EU-

ECU är en konstgjord valuta med fast växelkurs.
EMU betyder ekonomiska monetära unionen den gemensamma europeiska valuta unionen.

Konvergenskrav innebär att landet som ska ingå i unionen valuta ska ha en någorlunda ekonomisk stabilitet när det gällde statsskuld , inflationstakt och räntenivå m.m.

Devalvering innebär att ett land sänker värdet på sin valuta i förhållande till omvärldens valutor
Motsatsen till devalvering heter revalvering.

Protektionism
Är handelshinder kvoteringar som införs för att skydda näringslivet i det egna landet.

OECD är en internationell organisation för ekonomiskt samarbete mellan industriländer.

WTO är en annan organisation som arbetar för att sänka tullar och främja frihandel mellan världens länder.

Afrika Asien Latinamerika har den största befolkningstillväxten i världen

Europa Nordamerika och har den lägsta befolkningstillväxten i världen

Att befolkningstillväxten ökar beror på olika saker
Mortaliteten minskar pga vac...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Samhäll A tenta 3

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-12]   Samhäll A tenta 3
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5555 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×