Preoperativ kolhydratuppladdning som omvårdnadshandling - hur påverkas patientens välbefinnande och återhämtning perioperativt?

845 visningar
uppladdat: 2005-11-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under senare år har fasterutinerna inför operation börjat förändras och nya riktlinjer som tillåter klara drycker fram till två timmar före premedicinering har börjat anammas i flera länder. Denna åtgärd underlättar för patienterna när det gäller törst men inte när det gäller den metabola förändring som sker vid kirurgiska ingrepp och som påverkar såväl patientens välbefinnande som sjukhusvistelsens längd. Försök med preoperativ kolhydratdryck som ett komplement till eller istället för intravenös glukosinfusion för att motverka detta, pågår sedan några år tillbaka. Syftet med detta arbete har varit att undersöka hur preoperativ kolhydratuppladdning som omvårdnadshandling påverkar patientens välbefinnande och återhämtning perioperativt. Metoden har varit litteraturstudier och baseras på tio vetenskapliga artiklar. Resultatet av den forskning som gjorts verkar lovande, både när det gäller effekterna på det metabola systemet samt minskad insulinresistens. Forskning pågår även när det gäller att undersöka andra effekter av preoperativ kolhydratuppladdning, till exempel dess förmåga att förhindra förlust av muskelmassa postoperativt samt minskning av oxidativ stress och reducering av riskfaktorer vid ischemisk vävnadsskada postoperativt. Den senare studien har tillsvidare bara utförts på råttor men resultaten är intressanta och pekar på den preoperativa nutritionen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Preoperativ kolhydratuppladdning som omvårdnadshandling - hur påverkas patientens välbefinnande och återhämtning perioperativt?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-02]   Preoperativ kolhydratuppladdning som omvårdnadshandling - hur påverkas patientens välbefinnande och återhämtning perioperativt?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=55641 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×