Säkringsredovisning enligt IAS 39 - Kan företag, i enlighet med reglerna om säkringsredovisning i IAS 39, spegla en ekonomiskt ritig bild av finansiella instrument?

1498 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund och problem: Standarden IAS 39 som behandlar redovisning och värdering av finansiella instrument är mycket omdiskuterad och den ena av IASB:s standarder som ej ännu är antagen fullt ut av EU. De områden som ej antagits behandlar värdering till verkligt värde utan begränsningar och säkringsredovisning. Debattens utveckling samt svenska icke-finansiella företags syn på den omdiskuterade problematiken inom IAS 39 har intresserat uppsatsens författare. Det faktum att europeiska banker inte på ett rättvist sätt kan avspegla sin verksamhet i enlighet med IAS 39 är idag vedertaget, men frågan om icke-finansiella företag kan avspegla sin verksamhet kvarstår. Syfte: Syftet med studien är att undersöka huruvida företag idag kan avspegla ekonomiska händelser på ett rättvist sätt i enlighet med reglerna i IAS 39. Avgränsningar: För att inte göra studien alltför omfattande har en begränsning gjorts genom att finansiella företag, exempelvis banker, ej innefattas. Däremot kommer finansiella företags synpunkter att betraktas vid beskrivning av de problemområden som innefattar standarden eftersom de har haft en betydande roll i debatten runt IAS 39. Metod: För att kunna besvara forskningsfrågan har en kvalitativ metod används där respondenter från fyra icke-finansiella företag samt två revisorer har intervjuats. Tre delfrågor har upprättats och ligger till grund för intervjuguiden samt utgör strukturen för empiri, analys och slutsats. Resultat och slutsatser: Studien visar på att endast hälften av företagen tillämpar säkringsredovisning i hög grad men i framtiden när användarna har blivit mer bekväma med regelverket är det troligt att fler företag väljer att säkringsredovisa i större utsträckning. De flesta icke-finansiella företag kan få till stånd säkringsredovisning men i vissa fall är kraven så höga att kostnaderna överstiger nyttan, vilket innebär att företag endast väljer att ekonomiskt säkra. Studien visar därmed att det är möjligt för icke-finansiella företag att spegla en ekonomiskt riktig bild av sina finansiella instrument i enlighet med reglerna om säkringsredovisning i IAS 39, med undantag för Fair value option gällande kreditkrisen. Förslag till fortsatt for...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Säkringsredovisning enligt IAS 39 - Kan företag, i enlighet med reglerna om säkringsredovisning i IAS 39, spegla en ekonomiskt ritig bild av finansiella instrument?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Säkringsredovisning enligt IAS 39 - Kan företag, i enlighet med reglerna om säkringsredovisning i IAS 39, spegla en ekonomiskt ritig bild av finansiella instrument?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=55798 [2024-05-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×