Andra världskriget

2 röster
11124 visningar
uppladdat: 2006-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållförteckning:
-----
Varför krig igen.

Utrotningen.

Brev från Sverige

Annan kontinent

Världen efter 1945

Idag terrorism
-----

Varför krig igen.

Ända till slutet av 1920-talet var det många som var anställda i dom olika industriländerna. Dom flesta kunde spara ihop till en semester eller till ett kylskåp.
Men i början av 1930-talet gick det väldigt dåligt för ekonomin i stora delar av världen.
Flera miljoner individer stod helt plötsligt utan arbete. Eftersom att dom inte hade kommit på den idén att ge ut socialbidrag till arbetslösa, fanns det bara en s.k. nödhjälp som man kunde få, men det var inte mycket.
Det slutade med att folk fick bo i skjul, under broar eller i parker, för att dom arbetslösa inte hade råd att bo kvar.
Så varför blev det en ekonomisk kris, och varför blev det inte bättre igen?

Börskraschen
Efter första världskriget var Amerika världens största industriland, då gick det väldigt bra för deras industriföretag. Då steg deras aktier i värde.
Folk började då köpa aktier, och dom som inte hade råd, lånade pengar ifrån banken.
Aktierna steg hela tiden, även ifall företagen inte gick så bra. Folk började bli oroliga för värdet och sålde sina aktier. Då sjönk värdet snabbt. Plötsligt hade alla förlorat sina pengar. Alla aktier blev lika värdelösa som papperslappar och personer som ägde tiotusen kronors aktier blev utfattiga, och det slutade med att en del tog självmord.
Folket blev utfattigt, men dom hade fortfarande kvar sina lån, och eftersom dom inte hade några pengar så kunde dom inte betala tillbaka lånen och bankerna gick i konkurs.
När börskraschen tagit vid förstod företagen att det skulle bli sämre tider. Dom började tillverka färre varor och då behövde dom inte lika många anställda. Dom som blev avskedade fick inga inkomster och kunde därför inte köpa varor. Då gick det ännu sämre för företagen som fick göra sig av med fler anställda och fick tillverka färre varor. Ekonomin hamnade i en s.k. ”ond cirkel”.
Den ekonomiska krisen spred sig över till Europa, eftersom att Amerika var det största industri landet, så kunde dom inte köpa in saker eller låna ut pengar till andra länder.
Krisen märkets mest i tyskland. År 1929 fanns det bara 1,3 miljoner arbetslösa och året därefter fanns det 5 miljoner. Tyskland som precis hade fått ordning på allt, fick börja kämpa igen.
Flera miljoner människor tappade tron på framtiden och förtroendet för demokratiskt valda politiker. I flera länder övergick det till diktatur.

The new deal
Efter flera svåra år hade makthavarna fortfarande ingen aning om vad dom skulle göra, för att få igång ekonomin igen. Men år 1932 bestämde den amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt att dom skulle testa en ny metod, som han kallade för ”the new deal”. Den gick ut på att satsa pengar istället för att spara pengarna under den svåra tiden.
Staten började ge ut jobb som att bygga broar, motorvägar och vattenkraftverk. När folk började tjäna pengar igen började hela ekonomin sättas igång eftersom att folk började köpa saker.
Detta gjorde att flera miljoner personer fick jobb och för första gången började staten att ge ut bidrag till dom arbetslösa.

Diktaturen tog över makten
Många kungar och kejsare lämnade ifrån sig tronen efter första världskrigets slut 1918. Makten övertog då av folkvalda regeringar och kampen för demokratin och de mänskliga rättigheterna hade äntligen segrat. Trodde man.
Under 1920- och 1930talet vände utvecklingen snabbare än vinden. Dom demokratiskt valda regeringarna avgick i flera länder och nya diktatorer tog över makten.
När andra världskriget startades var mer än hälften av Europas länder diktaturer.

Tysklands ”idé”
Efter första världskriget så fick Tyskland ett makalöst skadestånd att betala. Frankrike och dom andra stormakterna ville inte att tyskland skulle komma ur sin fattigdom så att dom inte kunde starta ett till krig. Summan dom skulle betala var 132 miljarder guldmark. Att betala den summan skulle ta Tyskland ca 50 år.
Den Tyska regeringen kämpade tappert i ca ett år, men dom gav upp när dom märkte att det var meningslöst.
Frankrike blev inte glada på tyskarna när dom vägrade att betala skadeståndet, så år1923 skickade dom in franska trupper i Ruhr och tog över stället. Ruhr var den del i Tyskland där det fanns flest fabriker. Då sa den tyska regeringen åt dom att strejka istället för att jobba åt fransmännen.
De strejkande arbetarna ville ha pengar av regeringen för sitt strejkande, så för att kunna betala dom så tryckte dom upp mer pengar. Då uppstod en s.k. inflation, d.v.s. att pengarna tappar sitt värde p.g.a. att det blir för mycket pengar. För att köpa ett ägg behövdes det en skottkärra full med pengar. Pengarna som fanns var lika värda som en snöflinga på nordpolen.
Tyskar som hade sparat pengar under den svåra tiden, fick helt plötsligt pengar som inte var värda något. Dom kände sig lurade.
Men en morgon när dom vaknade hade det hänt något. Den tyska regeringen hade bytt valuta igen. Men denna gång var valutan värd 1 biljon mark. Det var för att stoppa inflationen. Underligt nog, så fungerade det och Tysklands ekonomi blev stabil igen.

Hitlers försök
Under den här tiden gjorde Hitler ett försök att ta över München. Men hjälp av sina SA-styrkor och SS-män ville han ta över makten i München med våld. Försöket misslyckades och han blev satt i fängelse.
I fängelset skrev han en bok, ”Mein Kampf”, där han skrev om att han ville att tyskland skulle bli lika stort som det var innan kriget. Han skrev att han skulle slå ihop Österrike och dom delar där det fanns tyskar i Tjeckoslovakien och i Polen. Han ville att Tyskland skulle bli Stortyskland.
Hitlers tid inne i fängelset blev inte så lång. Egentligen skulle han få 4 års fängelse men han kom ut redan i december samma år som han åkte in.

Utrotningen

I flera århundraden har det funnits hat emot judar i Europa. Dom fick skulden för det mesta som hände, och inte var bra. När pesten härjade fick judarna skulden. Dom blev t.o.m. anklagade av kyrkan för att dom hade dödat Jesus.
Att judarna fick skulden blev en slags vana för olika makthavare, som skyllde på dom varje gång som något gick fel.

Judehatets början
När första världskriget bröt ut så tog Adolf Hitler värvning i armén och det förändrade hans liv. Hitler trivdes bra i armén för det gav honom en ”vettig” sysselsättning.
Men under kriget blev Adolf Hitler tillfälligt förblindad i en gas-attack. Han fördes in på sjukhus och fick ligga där och höra att tyskland hade kapitulerat. Det blev en väldigt stor besvikelse för honom när han fick höra att Tyskland hade kapitulerat.
Han fortsatte i armén och fick i uppgift att kolla upp politiska grupper. En grupps idéer blev Hitler väldigt intresserade av och blev medlem i paritet Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet. Han fick väldigt snabbt en plats i styrelsen, och 1921 blev han partiets ledare.
Hitlers judehat uppstod inte bara på någon minut, utan han hade det med sig nästan hela livet. När den ekonomiska krisen kom, så letade Hitler efter en syndabock, och ju mera han läste och frågade, desto mer fick han för sig att det var judarnas fel.
När Hitlers parti blev framröstat i regeringen utnämnde han sig själv till diktator och Nazipartiet som det enda tillåtna parti.
Nazisterna tog inte bara över makten, utan dom tog över allt. Var man medlem i en scout- eller idrottsförening så var man plötsligt medlem i en ny nazistisk organisation.
Alla soldater och officierare svor en ed att lyda Adolf Hitler och man kan säga att han beordrade kvinnorna att föda så mycket barn som möjligt för att få tysklands befolkning att växa.

Skyllde på judar
Alla dom svårigheter som tyskland hade haft tyckte dom var judarnas fel. Dom tyckte att judarna tillhörde en dålig och farlig ras, precis som råttor och löss. Därför skulle dom utrotas.
Adolf Hitler tyckte att tyskarna var dom mest värda och mest överlägsna rasen i världen. Alla andra, mindre värda raser skulle utrotas.
Den rasen som ha tyckte minst om var judar. Han dödade ca 5.7 miljoner judar som man vet, men det är antagligen mer.
Judar var inte dom ända som han dödade. Han dödade ca 1 miljon homosexuella, romer och handikappade.

Kristallnatten
Några månader efter att Nazisterna hade tagit makten över Tyskland ville partiet bojkotta alla företag som ägdes av judar. Dom satte upp stora skyltar där det stod att man skulle akta sig för att handla hos judar. Utanför affärerna och läkarmottagningarna stod det pojkar med stora plankat med texten ”Köp inte ifrån judar” eller ”Gå inte till judiska läkare”.
Men efter ett tag förstod nazisterna att det inte fungerade. Tyskarna brydde sig helt enkelt inte om vad dom sa.
Nazisterna försökte igen, och den här gången lyckades dom. Nazisterna ville kolla hur tyskarna reagerade mot öppet våld mot judarna.
Natten mellan den 9 och 10 november, 1938, så hade nazisterna bränt upp och förstört ett flertal synagogor, judiskt ägda hus och judiskt ägda affärer. Dom mördade också ett hundratal judar.
Men inga protester från folket kom, trots det som hänt och Nazisterna kände att dom hade gjort judarna till en utstött grupp i Tyskland.
Kristallnatten kallas den natten p.g.a. allt krossat glas ifrån skylt fönstren, som täckte tysklands trottoarer.

Fortsatte med utrotningen
Tyskland fortsatte att utrota judarna i tyskland, och när dom hade tagit över Polen, där det bodde 3 miljoner judar, fick Tyskand mer judar att ”ta hand om”.
I början bestämde tyskarna att alla polska judar skulle flytta in i s.k. getton. Gettona var särskilda kvarter som var avstängda för allt annat folk. Tyska judar och judar ifrån andra länder som tyskland hade tagit över förflyttades också dit.
Gettona bildades för att kunna skilja på judar och ickejudar och med getton var det mycket enklare för nazisterna att räkna och registrera judarna.

"Judarna ska föras samman i getton i städerna för att man lättare ska kunna kontrollera dem och därefter kunna föra bort dem.
Den mest brådskande uppgiften är att se till att de judiska handlarna försvinner från landsbygden. Detta uppdrag måste vara genomfört inom de närmaste 3-4 veckorna, Så länge som judarna är handlare på landet måste man göra upp med Wehrmacht om vilka judar som ska få vara kvar på plats för att säkra truppernas livsmedelsförsörjning".
Direktiven som gavs var:
1. Judarna till städer så snart som möjligt.
2. Judarna ut ur det tyska riket och föras till Polen.
3. De zigenare återstår också till Polen.
4. Den sytematiska evakueringen av judarna från tyskt territorium med godståg.

Detta var orden som SS säkerhetschefen Heydrichs gav i september 1939, om hur judarna skulle samlas ihop.
I gettona fanns det olika rum där 15 personer skulle sova tillsammans. Det var alltid väldigt dåligt med mat, och hygienen var inte alls hög. Det gjorde att sjukdomarna spred sig snabbt.
Men under denna svåra tid, så försökte judarna att leva normalt i gettot, även ifall vissa utav dom grejer som dom gjorde var olagliga, t.ex. skolundervisning.
I gettona var judarna slavar. Tyskarna använde dom som arbetskraft för att kunna bygga nya getton m.m. Vissa judar trodde sig vara smarta, när dom samarbetade med tyskarna, men dom fick samma straff som dom som gjorde motstånd.
I gettona fanns det s.k. ”juderåd” som gjorde så att alla order som tyskarna gav skulle utföras. Sen när tyskarna började tömma gettorna, och skickade iväg judarna till koncentrations lägren så var det juderåden som fick bestämma vilka som skulle dit först. Många förstod redan då att dom skulle iväg och dödas.

Massmord.
År 1941 anföll Tyskland Sovjetunionen. Där tog dom över flera byar och städer, och i varje stad eller by så samlade tyska specialtrupper ihop alla judar. Dom tvingade sedan med dom till en avrättningsplats, där judarna ofta fick gräva dom massgravar som dom själva skulle ner i. Judarna ställde sedan upp sig på rad, nakna. Sedan sköts dom. Ungefär 2 miljoner människor blev mördade på detta sättet.
I flera länder fanns det invånare som frivilligt hjälpte till att skjuta judarna.


Koncentrations lägren.
Att mörda judarna på detta sätt, tyckte dom tog alldeles för lång tid och det kostade för mycket. Soldaterna klarade inte heller av det psykiskt. Så tyskarna letade efter ett mer effektivare sätt att döda judarna.
Den 20 januari 1942, samlades väldigt förnäma män i Berlin. Dom pratade om hur dom skulle göra sig av med judarna som fanns kvar. Dom kom fram till Koncentrations läger.
I Tyskland fanns det 6 stycken koncentrationsläger, Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Mauthausen, Flossenburg och Ravensbrück. Det fanns 6 stycken i Polen också, Auschwitz-Birkenau, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor och Treblinka
Det fanns tre olika sorters koncentrations läger, arbetarläger, straffläger och förintelseläger. Judarna åkte vanligtvis tåg till dom olika lägren. Där trängdes dom ihop i gods- eller boskaps vagnar, utan mat eller vatten.
Under sommaren 1944 tvångsförflyttades ca 400 000 judar ifrån Ungern till Auschwitz-Birkenau.
Förintelselägrens ända uppgift var att ta kol på så många judar som möjligt, och det var mycket enklare.
Det fanns fyra stycken läger, där deras enda uppgift var att gasa ihjäl judar, Belzec, Sobibor, Chelmno och Treblinka.
Gasningen utfördes i stort rum. Utanför rummet stod det Bad. Tyskarna bad judarna att ta av sig alla sina kläder. Tyskarna sa till judarna att dom skulle få duscha, för att undvika sjukdomar, men istället för att släppa ut vatten så släppte dom ut en väldigt giftig gas, Zyklon B. Luften tog slut väldigt snabbt eftersom att det var fullt med människor, och dom andades in den giftiga gasen. Det tog bara några minuter så var alla döda.
Liken blev sedan hämtades av det s.k. ”Sonderkommandot”, som släpade iväg dom till ett krematorium, där dom sedan brändes.

Det fanns läger som var kombinerade med varandra. Ett utav dom låg i Auschwitz-Birkenau. Judarna som kom dit fick antingen föras iväg till en gaskammare, eller bli slavar.
Men när tyskarna insåg att dom höll på att förlora så brände dom upp lägret i Auschwitz-Birkenau och väldigt många viktiga dokument.

Brev från Sverige

Kära Nils.

Åren går snabbt. Det är faktiskt 2 år sen vi träffades sist.
Hoppas att allt är bra i Amerika. Här i Sverige kunde det varit bättre.
Det är ransonering på allting. Man måste ha speciella kuponger för att kunna få mat och det går inte att få tag på bensin. Värme i huset har vi inte heller, för våran olja tog slut för ett tag sedan.
Vi har fått öva oss på att mörklägga vårat hus och sitta i skyddsrum.
Ibland så går flyglarmet. Då tar jag med min familj ner i källaren och så är vi där tills allting är över.
Mitt i all orolighet, så är det ganska häftigt att se, när dom sätter på strålkastarna och så får dom syn på ett flygplan. Mest är det svenska flygplan. Jag har faktiskt aldrig sett ett tyskt flyg plan flyga över, men jag har hört det.

Ibland vaknar jag också mitt i natten av att det åker förbi ett jätte flygplan. Man blir ju ganska rädd eftersom att det dånar så mycket, och ibland kan man tro att dom ska stanna här och ta med en till ett koncentrations läger. Men så kommer jag på att dom ska över till Norge.
Det kanske du inte visste?
Jodå, Det är sant. Hitler har tagit över Norge och Danmark.
Sovjetunionen krigar mot Finland nu. Väldigt modiga är dom, finnarna alltså. Fast Sverige är inte med och hjälper till att kriga med Finland, men vi skickar över väldigt mycket vapen och stridsflygplan.
Greger, min granne, har åkt över frivilligt till Finland för att hjälpa dom att kriga.
Jag är tyvärr för gammal för att vara med i armén. Fast Björn, min son som du kanske kommer ihåg, blev också inkallad, och lyckades väldigt bra där.
Men jag får aldrig veta var han ligger någonstans, det gör mig så orolig. Han blir förflyttad hela tiden och jag får aldrig veta var han finns.

Det finns inget riktigt kaffe heller. Det ända som finns heter kuvat kaffe, och det smakar skit! Men min fru har en bekant som jobbar i en affär, och hon fixar kaffe till oss ibland. Det tycker jag är bra.

I affärerna har dom hängt mörkläggnings gardiner framför fönstrena. Dom har gjort det för att man inte ska se att det är någon där, ifall någon tysk skulle få för sig att bomba där det lyser.

Du vet, i början, innan detta började, så tyckte jag faktiskt att Adolf Hitler var en mycket bra man. Han sa att han skulle hjälpa Tyskland och han gav dom en så stor framtidstro. Jag funderade faktiskt på att bli nazist, men nu är jag glad att jag inte blev det.
Nu när Tyskland har invaderat Norge och Danmark, så tycker jag att dom är riktiga svin. Men det skulle jag aldrig säga högt till någon utav dom. Då får jag antagligen åka till något sådant där koncentrations läger, och vem vet vad som kan hända där.

Annan kontinent. – Attacken mot Pearl Harbor.

Söndagen den 7 december 1941, hände ett av historiens mest framgångsrika överraskningsanfall. Ca 253 japanska stridsflygplan attackerade den amerikanska flottan Pearl Harbor, utan förvarning. Amerikanarna hade ingen chans att försvara sig.

Attacken.
En stor fläck syntes på radarn vid 7 tiden på söndagsmorgonen. Dom kom 220 km håll, så menige Lockhart och Elliot trodde först att det var ett fel i radaranläggningen. Efter en stund insåg dom att det inte var ett fel och rapporterade det till informationscentralen. Svaret blev att dom inte skulle bry sig.
Armén trodde att det var Pearl Harbors egna plan, som kom tillbaka efter en övning, så dom slog inte på något larm alls.

När dom japanska planen syntes på radarn hade dom redan åkt 16 mil ifrån sina modersskepp, och en halvtimma senare var dom framme vid Pearl Harbor.
Klockan 8 kom dom första 183 planen som attackerade ifrån tre olika lägen, från sjösidan, från landsidan och från vänster. Den andra attacken dom ifrån sjösidan och från öster. Attacken pågick i ca 2 timmar och under den tiden lyckades japanerna förstöra 349 flygplan, 18 krigsfartyg och dom dödade eller skadade nästan 3700 matroser, soldater, marinkårsoldater och civila.
Japan förlorade bara 29 flygplan, 1 ubåt, 5 miniubåtar, 55 män och 130 skadades.

Attacken mot Pearl Harbor blev inte riktigt som japanerna hade tänkt sig. Uppgiften var egentligen att förstöra USA:s 4 hangarfartyg som kunde föra med sig flygplan. Dom hade åkt ifrån Pearl Harbor, och låg mitt ute i Stilla Havet.

Varför attackerade dom Pearl Harbor?
Sedan en tid tillbaka hade USA ett handelsembargo som innebär att all handel med Japan inte var tillåten. Japan förhandlade med USA om att ta bort detta men dom misslyckades. Under tiden förhandlingarna pågick, förberedde sig Japan för att attackera USA:s stillahavsflotta.
Japan ville bli en större nation i Stilla Havet för att kunna öka på handeln och de som kunde stoppa dessa japanska planer var USA med deras kraftfulla flotta.
När USA inte ville ta bort embargot var Japan beredda att gå till anfall.
Japan visste att hela stillahavsflottan låg i just Pearl Harbor. Dom visste att om dom kunde slå ut den flottan, så kunde dom få makten över stilla havet. Och det ända sättet att slå ut dom var att göra ett överrasknings anfall.
Eftersom att söndagar är en vilodag i alla kristna hem, så valde japanerna att attackera på en söndag. Tidigt på morgonen den 7 december 1941 anföll japanerna Pearl Harbor från luften och vattnet. USA blev väldigt överraskade trots varningar om att ett anfall var på gång från Japan.


Hur kunde Japan överraska USA?
Det har gått 64 år sedan anfallet och det pratas fortfarande om hur det kunde bli en sådan överraskning. Vissa historiker har sagt att USA struntade i varningssignalerna.
Amiral Husband Kimmel och befälhavaren Walter Short fick skulden för vad som hände. Ingen utav dom hade gett tillräckliga order om försvaret. Det fans t.ex. inga skyddsnät för torpeder på fartygen och flygplanen var parkerade så nära varandra att det blev så mycket lättare för Japan att förstöra planen.
Även om dom fick meddelanden den 27 november så tänkte dom inte ens tanken på att börja med försvarsförberedelser. Japan låg 600 mil från USA så ett flyganfall var nästan helt otänkbart.
Men trots allt så var det inte bara dom som gjorde misstag. Dom allierade hade knäckt Japans marin kod, så den amerikanska regeringen visste i slutet av november att japanerna förberedde en större attack. Det blev också känt att en stor japansk örlog styrka var på väg söderut. Att dom skulle attackera Pearl Harbor trodde ingen, så dom blev inte larmade och när det blev en väldigt dramatisk ökning med kodade meddelanden från Tokyo till det japanska konsulatet på Hawaii misstänkte man ingenting.
Fyra timmar innan den första attacken skickade man faktiskt en varning till Hawaii, men meddelandet kom för sent, och anfallet hade redan inletts.
Det var ett lika stort misstag att ingen fanns på plats för att ta emot radaroperatörens rapport när dom japanska planen upptäcktes på radarn.
Misstagen och Japans skicklighet spelade väldigt stor roll för hur denna attack skulle sluta.

USA vann kriget i Stilla Havet ändå.
Efter attacken mot Pearl Harbor ägnade USA mycket tid och energi åt att reparera den sönderbombade flottan. Alla utan två stycken skepp reparerades och blev stridsutrustat.
Den 8 april 1492 lyfte 25 stycken bombplan från hangarfartyget USS Hornet och bombade Tokyo, och tre veckor senare så sköt hangarfartygens plan ner 75 stycken japanska plan vid slaget om Korallhavet, och det förhindrade Japan att invadera Papua Nya Guinea.
I juni 1942, vid Midway, så attackerade Amerika Japans styrkor igen, och den här gången blev Japan riktigt sönder bombade. Då sänkte Amerikanerna 4 stycken hangarfartyg och sköt ner 275 japanska plan. På bara tre dagar hade alla hangarfartygs grupper blivit sprängda.
Slaget om Midway blev Japans första riktigt stora nederlag. Dom flesta historiker är enade om att det vad den förlusten som blev vändpunkten i kriget om Stilla Havet.
Följande år attackerade Amerika och Australiens styrkor japanska fästen i Stilla Havet, och i mitten av 1943 hade dom tagit över Guadalcanal och andra ö-posteringar som Rabaul i New Britain.
1942 hade Japan tagit över Filipinerna. Nu ville Amerika göra det Japan fritt.
Ifrån Hawaiis hamn började dom med att åka med stillahavsflottan över och slå ut dom Japanska installationerna på Gilbertöarna, Marshallöarna och Marianerna.
Samtidigt så landsteg dom andra trupperna på norra Nya Guineas kust, för att dom skulle ta över Filipinerna.
Våren 1945 fanns det inte mycket kvar av japans flotta. Arméns och flygvapnets styrkor hade kraftigt sänkts, och nästan alla deras baser i Stilla Havet hade dom förlorat. Dom var alltså nästan helt sårbara när Amerika angrepp dom med deras superbombplan. I den attacken mot Tokyo dödades mer än 260 000 personer.
Japan låg i ett underläge, men dom ville ändå inte ge upp. Amerikanarna diskuterade om hur dom skulle göra, då president Truman informerade om att dom skulle använda det som dom länge velat testa, Atombomben.

Atombomben över Hiroshima och Nagasaki
I över ett år hade Tibbets och hans besättning tränat på det som skulle förändra hela kriget, och nu var det äntligen dags att visa vad dom hade tränat på.
Klockan 02.45 på morgonen, den 6 december, lyfte det fyrmotoriga planet Enola Gay från startbanan. Planet, som brukar vara lastat med konventionella bomber och bestyckning, hade blivit lastat med en ca 4000 kg tung atombomb. Bomben kallades för ”Little boy”.
Följd av två andra bombplan, som var laddade med kameror och inspelningsinstrument, satte dom kurs mot Japan, som låg ca sex och en halv timmes flygväg därifrån.
Williams Parsons hade ansvar för bomben och skulle aktivera den. Vid ca 1500m över vattenytan kröp han in i planets bomblucka och aktiverade ”Little boy”.
En stund efter att Tibbets hade åkt förbi Iwo Jima steg han till 2800m, och på den höjden låg han kvar till dom närmade sig Japan.
Klockan 07.25 fick han ett meddelande av ett annat plan, som hade åk innan för att kolla hur vädret var i Hiroshima, att det var klart väder.
Då steg han till höjden 9300m och åkte direkt mot Hiroshima.
Även ifall flyglarmet hade gått 07.09 så var det inte många invånare som brydde sig. Dom hade vant sig vid att det amerikanska flygplanet flög in över hamnen, regelbundet. 22 minuter senare tjöt ett annat larm, som berättar att faran är över.

Klockan 08.06 upptäcktes dom tre bombplanen. Men inga luftvärn sköt mot dom när dom började att närma sig Hiroshima.
Klockan 08.15 hade bombfällaren siktat in en bro över floden Ota, som kallade för Aiobron. Ca 17 sekunder senare släppte han bomben. Och då släppte dom andra bombplanen tre fallskärmar med inspelningsutrustning.
Enola Gay gjorde en snabb 155 graders sväng för att undvika den dödliga explosionen.
Ett otroligt starkt ljussken skapades när bomben exploderade, 565 m över staden. Tusentals människor förintades direkt, eftersom att temperaturen på marken var över 5000 grader vid explosionen. Hettan var så enorm att man efteråt kunde se konturer av människor, fastbrända på väggen.
Sen kom chockvågen, lika kraftig som en stormvind på 220m/s. spårvagnar flög genom luften, vattenledningar slets sönder och tusentals människor dödades.
Av explosionen skapades också ett 15 000 meter högt svampmoln utav damm och saker.
Stora, svarta, radioaktiva regndroppar började regna ner över staden. 250 000 dödades av strålningen enligt en japanskstudie 1968.
Även när bombplanen var 60 mil ifrån Hiroshima kunde man fortfarande se svampmolnet.

Tre dagar senare släpptes ytterligare en atombomb. Denna gång var det över Nagasaki och ca 40 000 människor dog. Strax därefter gav Japan upp, och kriget var slut.

Efterkrigstiden

År 1945 blev det äntligen fred. Efter 6 år i krig låg väldigt stora delar av Europa i ruiner. Folk bodde i källaren i dom sönder bombade husen, och svältande människor letade efter något ätbart i ruinhögarna. Slutet för Europa var nära.

En hjälpande hand
År 1947 började USA:s regering att hjälpa Europa. Den s.k. Marshallplanen. Det innebar att Västeuropa fick 13 miljarder dollar. Anledningen till detta var att USA var rädda att fattigdomen skulle göra Europa till en kommunistisk kontinent. En annan anledning var också att få fart på Europas ekonomi så att dom skulle kunna handla av USA igen.
Mellan 1950 och 1960-talet gick det väldigt snabbt med ekonomin. Folk fick jobb och började köpa saker. Det var ett helt nytt Västeuropa som växte fram, rikare än någonsin.
Politikerna som styrde länderna hade varit med under depressionerna under 1920 och 1930-talet. Därför ville dom bygga ett välfärdssamhälle. Det innebar att dom började ge ut bidrag, som t.ex. barnbidrag, pensioner och socialbidrag. Dom satsade pengar på längre utbildningar åt alla. Tidigare hade dom bara gått i skolan i ca 6-7 år.

Inget nytt krig.
Nu förstod alla att det inte fick bli ett nytt krig i Europa och det ända sättet att förhindra det var att öka samarbetet mellan alla länder. Då bildades det olika förbund, och det skulle öka handeln mellan dom olika länderna.
Ett förbund bildades 1951 utav Frankrike och Tyskland. Det kallades för Kol- och stålunionen. Eftersom att kol och stål var dom viktigaste varorna dom behövdes för att tillverka vapen, så bestämde Frankrike och Tyskland, tillsammans med andra länder, att börja samarbeta. På detta sätt fick man fram mycket billigare stål och kol, plus att man såg till att inget land började att tillverka mera vapen än något annat land.

Europas samarbete
Länderna i Kol- och stålunionen startade efter ett tag EEC (European Economic Corporation). EEC:s länder öppnade alla gränser emellan sig. Man kunde alltså flytta till vilket land man ville och söka jobb, ifall det landet var medlem i EEC. Man kunde också skicka varor och pengar mellan länderna, utan att betala tull.
Antalet medlemsländer ökade och kraftigt under 1970- och 1980-talet, och 1991 bestämde dom sig för att byta namn till EU (Europeiska Unionen). EU ville att Europa skulle bli ett enda stort land, dom ville att Europa skulle bli starkare och att Europas företag skulle kunna tävla mot amerikanska och asiatiska företag.
Men allting har sina brister. Alla EU länderna tycker inte likadant, hela tiden, så det har varit svårt för dom att kunna komma överens när dom ska samarbeta mera.

Ekonomiska problem
Under 1970-talet så gick inte ekonomin så snabbt framåt längre. Med jämna mellanrum så drabbades dom rikaste länderna av arbetslöshet och kriser av olika slag. USA fick problem med ekonomin p g a det väldigt dyra Vietnamnkriget.
Oljekriserna blev också ett problem. Arabländerna chockhöjde priserna flera gånger, och första gången var 1973. Då fyrdubblades nästan priset.
Eftersom att det mesta gick på olja, t.ex. elverk värmeverk och bilar, så blev allt mycket dyrare och folk kunde inte köpa så mycket för sina pengar längre. Då gick det sämre för företagen, och arbetslösheten steg, igen.
Fast den här gången blev det inte lika stor kris som det var under 1930-talet. Nu hade ju politikerna infört bidrag som man kunde få, så dom arbetslösa behövde inte svälta. Men för regeringen blev det lite svårare att få alla skattepengar att räcka till alla bidrag.

Ungdomarnas nya livsstil.
Innan 1950-talet började ungdomarna att jobba, redan vid 15 års ålder. Dom ända som läste vidare i skolan var dom rika familjerna. Pojkarna bytte också ifrån kortbyxor till kavaj, och tjejerna började klä sig i damkläder. Det fanns inga kläder som var särskilda ungdomskläder.
Men efter kriget förändrades dom nya ungdomarnas liv, i Västeuropa och Amerika.

Nyheter för ungdomar
Under 1960-talet fanns det väldigt många ungdomar, och dom flesta hade mycket pengar. Och ungdomar med mycket pengar kunde man tjäna pengar på. Så det startades en hel del med produkter, som riktades bara till ungdomar. Ungdomskläder, ungdomsfilmer, ungdomsmusik och mycket mera. Det startades biografer och caféer där ungdomar kunde slappna av, roa sig och träffa andra personer.
Andra nyheter som LP-skivan, FM-radion, färgfilmen och tv:n spred dom nya musikstilarna och det modernaste klädesplagget överallt i hela västvärlden. Ungdomarna lyssnade på samma musik, hade samma klädstil och lät håret växa. Ungdomarna hade startat en egen kultur, en så kallad Ungdomskultur.

En viktig uppfinning som kom på 1960-talet var P-pillret. Den var väldigt för att förändra ungdomarnas livsstil. Innan så hade man inte haft ett sexuellt förhållande med någon, om man inte tänkte bilda familj. Men med P-pillret så var det möjligt.

Ville inte bli som dom vuxna
Jämfört med sina föräldrar så hade ungdomarna inte haft något problem alls. Dom hade upplevt hur det var att svälta, dom hade inte sett nazismen, dom hade inte sett kriget och dom hade aldrig varit arbetslösa.
Dom flesta tyckte att en av dom viktigaste sakerna i livet var att arbeta och tjäna pengar. Att det uppfanns mer saker var ett tecken för dom, att samhället blev bättre.
Att jämnt vara mätt och att kunna gå på toaletten var några av dom mest självklaraste grejer för ungdomarna.
Istället började vissa ungdomar att klaga på det moderna samhället. Dom såg bara dess nackdelar. En motorväg, som i början var något nytt och fint, blev helt plötsligt ett stort hot mot miljön.
Allt fler ungdomar började dessutom fundera på om det verkligen var så jätte viktigt att arbeta, tjäna pengar och köpa saker.

Protester överallt.
Vad ungdomarnas föräldrar hade skapat, märkte dom snabbt att det aldrig skulle funka. Dom insåg att dom var på väg att hamna mitt i ett kärnvapen krig. Dom ville inte fortsätta att leva i den världen, så flera försökte skapa ett fredligare och miljövänligare liv. I flera delar av världen börjades det med protestsångare, husockupanter och demonstranter. I ett antal skolor protesterade man emot undervisningen. Dom tyckte att den var alldeles för gammal, och fungerade lika bra som korvstoppning.
Vissa såg afrikanska eller asiatiska religioner och kulturer som förebilder, och vissa som utav dom protesterande var inspirerade av vänster idéer.


Sverige under efterkrigstiden.
Under 1950- och 1960-talet gick det väldigt bra för Sverige. Företagen gick bra, Socialdemokraterna vann valen och Sverige var ett utav världens rikaste länder. Alla människor hade rätt till barnbidrag, sjukvård, skola och annan hjälp, för det hade byggts ett s.k. välfärdssamhälle. Svenskarna ville också ta ansvar för att skapa en fredligare och rättvisare värld.

Sverige hade varit neutralt under andra världskriget, och var därför nästan helt oskadat. Europas fabriker var sönder bombade, men Sveriges hade klarat sig. Företagen slapp dessutom att oroa sig för att arbetarna skulle strejka, eftersom att dom hade kommit överens om hur man skulle förhandla om löneförhöjningarna. Den överenskommelsen kallades för Saltsjöbadsavtalet. Arbetarna samarbetade också med ägarna för att företagen skulle kunna tjäna så mycket pengar som möjligt, och då skulle lönerna också höjas.
Svenskarnas levnadsstandard blev snabbt mycket bättre.

Folkhemmet
Staten i dom flesta länderna tog större och större ansvar för att människorna skulle känna sig trygga, och i Sverige tog staten större ansvar än i något annat land. Folkhemspolitiken var att staten såg till att människor inte behövde fattigvård. Det byggdes bra bostäder för vanligt folk, skolmaten blev gratis, alla skulle få barnbidrag.
Allt detta skulle betalas med skattepengar, därför blev skatten högre i Sverige än i dom andra länderna. Regeringen beslutade att ju mera som man tjänade, desto mer skulle man betala i skatt. Det beslutet skulle minska skillnaden mellan fatig och rik.

Byggboom.
Staten och kommunerna byggde allt fler sjukhus, ålderdomshem och skolor. Detta gjorde man som en åtgärd i välfärdspolitiken. Nu blev det mer och mer kvinnor som började jobba. Det gjorde att dom inte kunde vara hemma och passa barnen. Men dom behövde fortfarande ha någon som såg till barnen. Då byggde staten Daghem. Alla mammor som ville, skulle kunna få börja jobba.

Hjälpte USA, i hemlighet.
Efter kriget delade Sovjet och USA upp världen i två delar, ett sovjetstyrt östblock och ett USA-styrt västblock. Finland var tvunget att samarbeta med Sovjet i en ”vänskaps – biståndspakt” och Danmark och Norge var med i NATO, som var ett försvarsförbund som leddes av USA. Utav dom Skandinaviska länderna så var det bara Sverige som var neutralt. Trodde det svenska folket.
Sverige hjälpte egentligen USA att spionera på Sovjet i hemlighet. Sverige byggde också större flygfält till USA:s bombplan, ifall det skulle bli ett tredjevärldskrig. Det svenska folket fick aldrig veta att regeringen redan då hade valt sida.

Välfärden hotad?
Hela den rika delen av världen drabbades av ekonomiska kriser under 1970-, 80-, och 90-talet. För första gången på 44 år fick Sverige en borgerlig regering. Dom gjorde samma misstag och försökte låna sig ur krisen, men det fungerade inte. Skillnaden mellan fattiga och rika ökade under 1980-talet. Det var första gången på många år som man riktigt såg skillnaden.
Under krisen gick flera hundra tusen arbetslösa. Då bestämde regeringen att spara pengar istället, och då blev satsningen på välfärden lidande.
Den svenska berodde bl.a. på att allt fler länder kom ikapp Sverige rent tekniskt. Industrin fick det besvärligare och arbetslösheten ökade. År 1995 gick Sverige med i EU för att kunna samarbeta lättare med andra länder.

Svenskar så in i Norden
Fram till andra världskriget så fanns det nästan bara infödda svenskar i Sverige. Mat från andra länder fanns det nästan inte. Under efterkrigstiden började saker att förändras. 1990 var det väldigt få länder i Europa som hade lika många utlandsfödda som Sverige. Ända fram till krisen på 1970-talet så var det lätt för en invandrare att få jobb i Sverige. Dom svenska företagen satte ut annonser i tidningarna i Finland, Italien, Grekland och Jugoslavien för att få hit arbetare.
Nu för tiden kommer det mest flyktingar till Sverige ifrån länder i krig. Från början kom dom mest ifrån Europas andra länder, men nu kommer dom också får andra delar av världen.

Idag-terrorism

Under efterkrigstiden var man i Sverige rädd för att Sovjet skulle kunna anfalla och bomba. Man brukade också säga att fienden kom ifrån öst. Ifall det skulle bombas så var det ett anfall mot Sveriges armé och inte mot civilpersoner, även om dom också hade drabbats.
Idag är man inte rädd att Ryssland ska komma och bomba, när man har hört vilken svält dom har. Idag är man mera rädd för självmordsbombarna, eftersom att offren oftast är civilpersoner. För man vet aldrig när en självmordsbombare kan komma och spränga sig själv i luften. Men man vet att det kan hända. Var som helst, och när som helst.

Vem är terrorist?
En terrorist är en person som använder våld eller hot om våld i ett politiskt syfte och genom att utföra dessa dåd så vill han göra en politisk förändring. Offren är oftast civilpersoner som av en slump råkar befinna sig där dådet utförs.

Vissa tror också att Motorcykelgäng är terrorister. Men en del forskare säger att, trots våldet, så kan man inte säga att dom är terrorister, eftersom att MC-gängens handlingar saknar politiskt syfte. MC-gängen är inte lika stor fara som självmordsbombarna för allmänheten, men dom utgör ett s.k. ”lågnivåhot”.

Har vi några regler att följa?
När det var ansökan till sommar-OS i Stockholm år 1997, så var det en s.k. ”OS-bombare” som gick runt på arenorna och la bomber lite överallt.
Det kan vara svårt att förstå hur en sån person kan få gå runt och lägga bomber, utan att någon märker något? Var fanns väktarna som ska hindra att sånt händer?
Samma sak var det med World Trade Center attentatet 2001. Ett antal terrorister tog sig in i USA och lyckades få flygarutbildning trots att dom inte var amerikanska medborgare. Och därefter lyckades dom att kapa flygplan och flyga dom rakt in i tvillingtornen.
Trots att alla amerikanska kontroller, som görs jämnt och ständigt var inte tillräckliga denna gången. Kan det ha berott på att det är för mycket kontroller och att dom inte orkar med alla papper att fylla i eller är det fel i själva kontrollen?
I vilket fall som helst är det ganska konstigt att ingen reagerar när det kommer 8 utlänningar med arabiskt utseende och vill lära sig flyga när dom knappast kan prata engelska.
Man kan ju inte tro att alla araber är terrorister bara för att dom är araber men någonstans måste man tänka till ordentligt när man får besök på en flygplats av personer med dålig engelska och vill lära sig flyga.

Varför är man terrorist?
Som sagt så är en terrorist en person som gör något i politiskt eller religiöst syfte. Från allra första början har dom en övertygelse, vanligtvis inom religionen. Dom tror så starkt på det att hela deras liv styrs av vad som står i den religiösa boken som dom använder.
Man kan säga att dom är fanatiker av den tron. Fanatikerna tror så starkt på det som står i boken, att dom ser alla som inte tror eller alla som inte tror på rätt Gud som ett hot mot sin egen religion. Därför ser fanatikerna dom som fiender till sin egen tro. När sedan ett land som till exempel USA, sprider sin livsstil, t.ex. tv, video, öl, osv. närmare och närmare det religiösa landet upplevs detta som ett direkt hot mot både religion och befolkning.
För att kunna stoppa detta räcker ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-26]   Andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5595 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×