Costa Rica

3 röster
5298 visningar
uppladdat: 2006-01-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Snabbfakta
Nationell befolkning: ca 4 miljoner (2003)
Huvudstad: San José
Befolkning huvudstad: ca 1,4 miljoner
Yta: 51 100 km2 [Sverige: 449 964 km2]
Befolkningstillväxt: 2,9% (1975-2000) - 2,1% (2001)
Språk: Spanska (officiellt) samt engelska runt Puerto Limón
Religiösa grupper:
katoliker 76,3%,
evangelister 13,7%
Jehovas vittnen 1,3%
andra protestanter 0,7%
annan 4,8%
ingen 3,2%
Valuta: Colón (C) = 100 céntimos

Costa Rica är en republik i Centralamerika som gränsar till Panama och Nicaragua. Costa Rica är förmodligen mest känt för sitt kaffe som dricks över hela världen. Landet är uppdelat i 7 provinser som är motsvarigheter till våra län i Sverige.
Den blå-vit-röda flaggan symboliserar flera saker. De blåa fälten symboliserar Karibiska havet i söder, de vita fälten symboliserar Stilla Havet och det röda fältet anknyter till Februarirevolutionen i Frankrike 1848

Indiankulturen har levt länge i Costa Rica. Inga stora mäktiga riken men ändå ganska välutvecklade för den tiden. Många av de olika indiankulturerna hade kontakt med inkariket och aztekerna, så kontakter fanns ju. När spanjorerna kom på 1400-talet tog det inte lång tid innan Costa Rica blev en spansk koloni. Landet bröt med Spanien 1821. Sedan dess har landets ekonomi varit väldigt beroende av kaffe- och bananexporten. Detta beroende minskade dock tack vare industrialiseringen 1960-1970.

Man brukar säga att Costa Rica är undantaget när det gäller det faktum att all Latinamerikanska länder har stora problem. Det finns en stor exportmarknad, hög medellivslängd (76 år), befolkningstillväxt på stadigt ca 2-3% och bara 4% analfabetism. Dock finns det stora utlandsskulder. Det började på 1970-talet när landet tog lån för att bygga upp den offentliga sektorn, som till stor del sköttes av ett statligt företaget CODESA. Investeringsbeslut styrdes först och främst av politiska intressen och inte ekonomiska. Vid slutet av 1970-talet visade inte ett enda CODESA-företag vinst. För att täcka förlusterna togs fler lån. 1981 kunde inte landet längre betala skulder. Numer är utvecklingsstrategin i landet nästan helt dominerad av att komma tillrätta med betalningssituationen.
Andra stora problem är samhällsklyftor, rasism mot urbefolkningen och narkotikatillverkning som medför missbruk bland invånarna.

Costa Rica har sedan länge varit inblandat i en konflikt om floden San Juan i norr. Den avgör gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua. Båda länderna är överens om att floden tillhör Nicaragua, men 1958 avtalades att Costa Rica skulle få använda floden för sjöfart. Då var det först och främst för att kaffe skulle kunna transporteras från landets västliga provinser till atlantkusten. Idag skeppas dagligen turister över floden, framförallt för att beskåda den fantasiska Nicaraguasjön.
Det är en gammal konflikt, men den trappades upp 2001 då Nicaraguas myndigheter förbjöd costaricanska polisbåtar att patrullera längs floden. Costa Rica har anmält Nicaragua till den internationella domst...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Costa Rica

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-30]   Costa Rica
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5607 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×