Franska Revolutionen

8 röster
12405 visningar
uppladdat: 2006-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det har uppkommit en hel del oroligheter i Frankrike vid den här tidpunkten för att en stor andel av folket började tycka att kungen och adeln hade för mycket makt i samhället. För dem tyckte att jord, skogar, fabriker med mera skulle ägas av folket och inte utav bara en man. Och dessutom så var Ludvig den XVI vald till kung av gud, inte av folket de retade många. För om alla människor skulle äga allt gemensamt i stället så skulle alla få ta del av rikedomarna. Sen fanns de också dem som tyckte att man skulle bevara samhället så som det var, för att man skulle ha kontakt med de förflutna. Dem ville att utvecklingen av samhället skulle gå långsamt och stegvis. Sen fanns de samtidigt dem som ville skapa ett samhälle där individen kunde leva i frihet utan att vara styrd av staten. Många av dem som tyckte så här tillhörde medelklassen.
Nu var det kris i Frankrike, de var stor brist på mat och lönerna var låga och arbetslösheten stor samtidigt som staten inte hade så mycket pengar, efter som att dem hade utkämpat krig som hade kostat mycket pengar. Så kungen beslöt att höja skatterna och eftersom att bönderna betalar mycket skatt och pengar till kyrkan redan så blev dem arga när dem skulle betala mer skatt. Den 5 maj år 1789 så samlades riksdagen i slottet Versailles och representanter från tredje ståndet alltså bönderna., borgarna och prästerna. Dem krävde att få mer att säga till om.

Den 17 juni talade det tredje ståndet om för kungen och adeln att dem hade bildat en national- församling, med i den satt några präster men det var mest borgare som var med. Dem meddelade också att dem skulle skriva en ny grundlag. Och att makten skulle bli jämnare mellan stånden. Men nu kommer kyrkan med i bilden, för staten har inga pengar och inte nationalförsamlingen heller. så staten tog över kyrkans landområden och sålde dem. Men endel av prästerna gillade inte detta. Sen fanns det dem av prästerna som tyckte att de var bra, för då fördelades kyrkans rikedomar mera rättvist. Innan så valdes prästerna ut av biskopen och inte av folket och de skulle ändras, för nu skulle prästerna väljas ut av dem lokala församlingarna. Men kungen var inte nöjd eftersom att han skulle få mindre makt nu. Så han skickade i väg soldater till Versailles och nationalförsamlingen. Och människorna försökte få tag i vapen och försvara sig. Så den 14 juli år 1789 stormade folket bastiljen i jakten på ammunition. Efter en hel dags krigande och många dödsoffer så segrade folket. Några dagar senare så rev folket bastiljen eftersom att de var ett hatat fängelse av alla och dessutom så hade dem dödat guvernören som skötte om fängelset och bodde där. Sen när de inte fanns något fängelse längre så började bönderna att plundra godshus på landsbygden och många adelsmän flydde utomlands.
Men revolutionen hade också en viss betydelse i resten av Europa. För Frankrike hade bland annat varit i krig med Storbritannien, Preussen och det habsburgska riket och andra Europeiska länder. Krigen fortsatte även efter de att Napoleon hade tagit makten. Frankrike ockuperade stora delar av Belgien, Italien och Spanien.

Revolutionen i Frankrike höll på i ungefär 10 års tid. De var väldigt många som dog under revolutionen. Efter de att kungen hade blivit mördad och hans familj också så blev Napoleon Frankrikes första kejsare. Napoleon hade suttit i nationalförsamlingen också.. Men Napoleon blev snarare en diktator. Han gjorde en ny lagbok också. Där stod bland annat att alla ska betala skatt, ingen skulle ha några fördelar och att fransmännen fick tro på vad dem ville eller inte tro alls. Han inrättade också ett nytt mått- och viktsystem. Så han var en diktator men en bra sådan. För Napoleon hade till exempel samanställt nya lagar och han hade också byggt nya skolor . Och sen när Napoleon valde sig själv till kejsare så sa ingen emot men de var för att alla ville ha fred och lugn i landet efter allt krigande som hade varit under revolutionen.



Det nya metersystemet som Napoleon kom på har vi kvar än idag. Men någonting som inte finns längre är slaveriet och tortyren i fängelserna. Men ni ska veta att den franska revolutionen kallas för den ofullbordade revolutionen efter som att de tog lång tid innan Frankrike uppfyllde alla krav som stod i författningen till exempel som jämnställdheten och slaveriet. Den franska revolutionen hade satt sina spår även i Europa. Till exempel så hade större delen av Europa fått ett nytt måttsystem och slaveriet var också borta i nästan hela Europa. Men Europa blev aldrig som förut efter revolutionen. När Napoleon inte var kejsare längre så bestämde segrarmakternas ledare hur den nya kartan skulle se ut, men Frankrike hade tur dem behövde inte lämna ifrån sig några länder.

Om man jämför hur den amerikanska revolutionen började så är de ganska likt den franska, för i båda revolutionerna så handlar de om att folket är missnöjda med vem som har makten i landet. För i Amerika hade Storbritannien makten över amerikanarna, och i frankrike så var de adeln och kungen som hade makten. Och kriget börjar i både Frankrike och i Amerika med ett uppror, där människorna förstör någonting som tillhör fienden. För i Amerika så börjar deras krig med att folket förstör tre båtar med te som har kommit från Storbritannien. Och dem fattiga som tillhör tredje ståndet i Frankrike förstör bastiljen som tillhör kungen. Men en stor skillnad mellan dem två revolutionerna är att Frankrike kämpar inom landet och i Amerika kämpar folket mot Storbritannien. En annan skillnad är att Amerikas revolution börjar 10 år tidigare än Frankrikes. Men sen så får Amerikanerna i för sig hjälp av Frankrike när dem utkämpar de stora slaget mot Storbritannien som Amerika vinner med stor hjälp från Frankrike. Men frankrike hjälper Amerika i kriget mot Storbritannien för att dem är ovänner sen slaget i waterloo, som fransmännen vann.Men Amerika hade aldrig någon kung, vilket Frankrike hade. Och efter revolutionen i Amerika så får dem en president och Frankrike får en härskare, sen så får Frankrike en kung igen, men Amerika håller sig till president hela tiden.

En revolution förändrar ju oftast ett samhälle väldigt mycket. Men jag tycker inte att de är något bra sätt att lösa problem på. Som till exempel de tredje ståndet i frankrike ville ha mer att säga till om och dem ville också ha bort kungen, och tillslut så halshugs kungen och monarkin tar slut men det är ändå inte medlemmarna av tredje ståndet som...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-02]   Franska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5622 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×