Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau

9270 visningar
uppladdat: 2001-05-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I denna verklighets baserade bok för författaren en filosofisk monolog. I indelningen får man reda på att Han bygger sig ett hus vid dammen Walden som ligger långt borta från civilisationen. Detta är grunden för boken. Dom två första kapitlen fungerar som en inledning med klara platsbeskrivningar och information om hur han höll sig vid liv. Normaldagen är här beskriven utan några utsvävningar eller långa resonemang. Resten av bokens kapitel behandlar olika delar av tillvaron ex, läsning, ensamhet, högre lagar. I dessa för han sedan ett resonemang ut ifrån ämnet.

Jag upplever ibland att tiden har sprungit ifrån boken, efter som mycket som det kritiserar och dömer ut känns som självklart idag. Men samtidigt var det en tankeställare att läsa att även när ångloken kom så varnade folk för en ökad stress situation. Något att tänka på när forskare nu slår larm om att vi blir för stressade av den nya tekniken.

Men det finns delar av boken som känns lika aktuella nu som någonsin. Ett bra exempel på det är det som är en av grund idéerna i boken, nämligen att man måste hitta sig själv inan man kan erövra värden. En anan sak som genomsyrar hela boken är föraktet för folk som enbart lever i traditioner eller de som enbart lever för gods och guld. Thoreau är en förespråkare får att man ska leva ett spartanskt liv för enligt honom är man som rikast då.

Det märks även om han ofta hänvisar till kristendomen att han är en anhängare av buddism. Han hämtar mycket inspiration ifrån deras heliga texter. Har refererar till dem ofta under boken.

Över hela boken spänner sig en dyrkan av naturen och han beskriver ett ideal tillstånd som skulle kunna beskrivas med Ro ”Tillbaka till naturen”. En anan upplysnings författare som jag upplever att han är mycket inspirerad av är Voltaire detta märker man främst i dom kapitlen där han berör undervisning och uppfostran. Där han exempelvis anser att en man skulle lära sig mer på att bygga huset där han ska bo en att läsa till ingenjör och sälja åt andra vad de ska göra. Denna filosofi finns även i andra avsnitt. Men på ett område skiljer han sig från ovanstående nämligen: Han är en stor beundrare av Platon och andra av antikens författare. Han anser att dom är en stor källa till visdom

Boken i helhet är tung att läsa även om det finns många guldkon så ligger dom ofta inbäddade i en tungläst textmassa. Ett av dom stora problemen i boken är dom långa kapitlen. Det känns inte som en naturlig uppdelning för en intressant text fortsätter över två kapitel , texten börjar då i mitten av det första kapitlet och fortsätter till mitten av det andra. Detta händer på några platser i boken. Men på många ställen i boken märker man att översättaren i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-01]   Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=565 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×