Tamråttan

2 röster
11916 visningar
uppladdat: 2006-02-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tamråttan (Rattus Norvegicus)
Råttan allmäntRåttan är ett väldigt trevligt husdjur, de är intelligenta, pigga, glada och blir lätt tama. Men en sak man ska tänka på är att råttan är ett flockdjur och du får absolut inte skaffa bara en råtta! Det är det lag på! Jag tycker att fyra råttor är ett bra antal, 2 är ju bara ett par, och ingen flock, men om de e 3 st. så är det lätt hänt att en blir mobbad. Så fyra stycken är ett lagom antal. Sen är det ju upp till var och en. Det är kul att se på hur de leker med varandra, sover i en enda stor hög eller ligger och putsar varandra. Råttor har precis som vargar, hierarki, alla har en bestämd plats i flocken. Flocken funkar bäst om den har en bra flockledare, som utgörs helst av dig eller en självklar ledar råtta. Vår tamråtta härstammar från brunråttan, på samma sätt som hunden härstammar från vargen. Vi har förädlat den, fått fram trevliga gosklumpar i alla de färger, teckningar, hårlag och öron.

Var köper man råttan?

Du kan antingen köpa en råttunge av en uppfödare eller på en djuraffär, men där kan det vara lite svårt att få reda på någonting om råttan, dessutom har de nästan aldrig blivit hanterade så det blir mer jobb att få den tam. Hos en uppfödare får du förhoppningsvis en råtta som blivit hanterad sen den var jätte liten, du får reda på när den är född och du brukar också även kunna träffa föräldrarna. Dessutom kan du hålla kontakten med din uppfödare, om du har frågor eller funderingar under råttans liv.

Hona eller hane?

Hona eller hane är en smaksak, hanarna blir större och revirmarkerar mer, honor är mindre och luktar sötare än en hane. Jag tycker också att honor är bättre att gå på låda. Honor löper var 5:e dag och kan få ungar.

Bur och inredning

Eftersom råttor älskar att klättra så ska buren vara så hög som möjligt, minima måtten för en råttbur ska vara 30*30*50, Det tycker jag personligen är för litet, helst ska den vara iaf. 70 cm hög. Men ju större desto bättre, och mer möjligheter till en rolig och stimulerande miljö för råttan.Lite tips på inredning: olika rör (Pringles rör, gjutningsrör m.m.), hängmattor (gamla fleece filtar tjänar bra för det här ändamålet, IKEA har även små handdukar för 5 kr styck som jag brukar köpa), förvaringskorgar att hänga på väggarna (finns billiga på Clas Olsson i olika färger), skokartonger ( gör lite hål å fyll med nått kul tex. strimlat tidningspapper). Det är bara fantasin som sätter gränser!På botten använder jag tidningspapper, och i toalådorna har jag toalätt (en råtta är rätt lätt att få rumsren, så ge den gärna en toalåda, Tex., en gammal sockerkaksforn, GB-glassbuttor m.m.)En dricksflaska att sätta i gallret är bäst. Du behöver också en skål för torrfoder och en skål för färskfoder.

Din nya vän

När du får hem din nya lilla råtta, så är den med största sannolikhet rätt omtumlad och stressad, det är ju ett rejält miljöombyte, massa nya lukter och antagligen så kanske den fick resa en bit först med bil eller buss, i en liten skakig kartong. Så såklart är den förvirrad! Råttans bur ska stå klar när råttan kommer hem, ha inga hus i början, då lär du inte se så mycket av din råtta, och du slipper stressa den ännu mer eftersom den inte kommer känns sig trygg i sitt sovhus om du kommer å lyfter bort det hela tiden. Så bäst att inte ha nått i början, sätt in ett först när råttan lärt sig at komma fram själv. Pyssla med råttan från första stund, lämna den inte i sin bur de två första dagarna ”för att den ska vänja sig”, låt den bekanta sig med buren en stund, äta lite kanske. Sen tar du ut den och gosar en stund. Men ta det lugnt i början, jaga inte runt råttan, utan låt den vänja sig vid din hand i buren först, lägg nått godis i handen och knyt den försiktig så råttan får öppna din knutna hand med tassarna. Det är väldigt viktigt att råttan lär sig att lite på dig, sen ju mer du umgås med din råtta desto mer får du gengäld i form av en otroligt tam råtta som vill vara med jämt. Låt den sitta på axeln när du håller på med dina vanliga husbestyr, när du diskar, tvättar, går ut med hunden (när det inte är för kallt ute förstås), åker buss m.m.Läs gärna följande

artikel, ”Med fokus på kontak – om att få råttan tam” av Cia brändefors: http://r8forum.kanske.net/viewtopic.php?t=452

Introduktion

En vanlig fråga är: “Hur ska jag introducera den nya råttan för mina gamla råttor?” Svar: Om du köper in mer än 1 ny råtta så sätt dem gärna i karantän (i en egen bur i ett annat rum) i 6 veckor innan du introducerar dem för den nya flocken. Men är det bara 1 bebis så tycker iaf jag att det inte kan vara så roligt eller bra att sitta ensam som liten 5 veckors bebis i 6 veckor.Karantän eller inte är upp till var och en. Hur som helst, när råttan komer hem så ska du ha tvättat ur buren ordentligt innan, för att få bort så mycket gammal doft från råttorna som möjligt. Byt också helst inredning helt, ta bort sånt som inte går att tvätta rent t.ex. trä, trasor m.m. och tvätta rent det som går. Möblera om ordentligt i buren. Allt detta gör man för att de gamla råttorna inte ska känna igen sig, och inte anse att det är deras revir. En ny inredd bur är dessutom väldigt kul att undersöka, så då släpps även lite fokus på nykomlingen. Innan du släpper in råttorna i den nya buren så kan du bada alla råttorna, så luktar de likadant. Badkaret blir dessutom en neutral mötesplats. Fyll även matskålarna med nått gott, när man äter släpper man också fokus på den nya. Om du följer de här råden så borde det gå alldeles utmärkt, det kan gå att bara släppa in råttan i buren också, men då är det större chans för bråk i de flesta fall.

Mat

Råttan är allätare och ska ha varierad kost. En allsidig kost med grönsaker, frukt, pasta, ris, potatis, ägg, fisk och lite kött då och då ger en välmående råtta. Råttans basfoder (som alltid ska finnas tillgängligt i buren) ska helst bestå av osockrad müsli som innehåller minst 4 sädesslag, solrosfrön (i lagom mängd då det ä väldigt fett), Kelloggs cornflakes och lite annat smått och gott som du kommer på. Färdiga smågnagar blandningar ska undvikas, visst de ser kanske roligare ut, men är inte värst nyttiga och innehåller oftast inte allt en råtta behöver, det finns även en massa skadliga ämnen i det. Råttan brukar dessutom inte tycka att det är så värst gott. Pellets ska råttor inte heller ha, testa och lägg en råttpellets i lite vatten över natten och se vad som händer. Pellets drar ur så mycket vätska och kan skada njurarna.Råttan gillar också att gnaga på fläskben och kycklingben. Råttan maler sönder maten med de innersta kindtänderna så det är ingen fara för att den ska få benbitar i halsen. Eftersom råttans tänder växer hela tiden behöver den något att gnaga på. Det kan t.ex vara skorpor, knäckebröd, pinnar av fruktträd och torrfoder.

Bad

Råttan är ett mycket renligt djur och ägnar mycket tid åt sin hygien. Jag brukar ändå bada mina råttor när jag anser att det behövs, speciellt hanarna då de gärna kissar där de ska sova, och det medför att de inte luktar så gott efter ett tag. Man ska då använda ett milt schampoo. Det finns de som säger att man ska använda diskmedel mot hanarnas feta päls och gula hårbotten, men diskmedel torkar ut det naturliga fettet i huden så det är inte att rekommendera. Ett tips innan du badar råtornaa: KLIPP KLORNA! Annars lovar jag dig att du kommer känna dig som en nåldyna, vissa råttor klänger sig fast i skinnet på armarna i ett desperat försök att ta sig upp ur badkaret eller handfatet. Tänk också på att de kan hoppa ur badkaret, så lämna dem inte utan uppsikt. När råttor badar så kan det komma ut ett rött sekret ur nos och ögon, oroa dig inte, din råtta blöder inte näsblod! Det är bara snor. Råttors kroppsvätska är röd. Efter badet, kom ihåg att torka råttan ordentligt. Frottera ordentligt och föna eventuellt råttan, men akta så det inte är för het luft! Testa mot din egen hand först! Att bada råttor kan vara bra när man fått hem en ny medlem i flocken, för efter badet luktar alla lika, sätt då sedan in dem i en ren och omöblerad bur.

Godis och belöning

Jag brukar använda mig av yoghurt plättar som belöning, av märket Zoo Gott som brukar finnas på livsmedelsbutiker för en billig penning. Mina råttor älskar det! Men tänk på att de som du tycker är gott godis inte är nyttigt för råttan. Choklad är inte lämpligt som råttgodis. Kakao innehåller ämnet teobromin som kan vara mycket skadligt för råttan och ju mörkare choklad desto mer teobromin. Sysselsättning för råttanEftersom råttan är ett mycket aktivt djur måste den också stimuleras genom olika aktiviteter. Det räcker inte för den att sitta i sin bur hela dagarna utan måste få komma ut och röra på sig. Här kommer lite tips på aktiviteter: En hel toalettrulle på en pinne i buren; Kul att "inreda" buren med papperet. En tom tablettask med godisbitar i; Kul att försöka öppna asken och få sin belöning. Små råttungar kan ha en tom toalettrulle i buren att springa genom. En bytta med grus att sprätta i. Träna den att komma när du kallar på den. Träna den i apport. Enkla agilityhinder att klättra över, under och genom. Har råttan en utelekplats kan man ha ett vinställ i trä och där sätta fast t.ex mjölkkartonger som man gör hål i och som den kan klättra genom. Detta är bara några exempel. Fantasin sätter inga gränser på aktiviteter. Testa olika saker som just din råtta tycker om. De är också olika individer med olika tycke och smak precis som vi människor.

SjukdomarTumörer:

Tyvärr är det vanligt att råttan får tumörer, godartade eller elakartade. Kanske det går att operera. Förkylning, rossel: En bakterie som heter mykoplasma kan orsaka olika sjukdomar hos råttan och en vanlig är s.k rossel. Det är lunginflammation och det låter nästan som det bubblar i luftrören när råttan andas. "Snedskalle": Råttan lutar mycket åt ena hållet och när du lyfter upp den så snurrar den runt i din hand. Även här är det mykoplasman som är boven och har orsakat en infektion i innerörat som påverkar balanssinnet. Veterinärbesök och antibiotika brukar kunna bota sjukdomen, men ofta får råttan behålla den sneda skallen.


Råttans utseende och Anatomi

Råttans Utseende.

Råttan mäter ca 60 cm från nos till svanstipp, svansen ska vara lika lång som råttan. Om du viker den över råttans rygg så ska den sluta mellan öronen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tamråttan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-08]   Tamråttan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5653 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×