Denvermetoden USA

10 röster
14613 visningar
uppladdat: 2006-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Geografiskt läge
USA ligger i mitten av Nordamerika och är ett av världens största länder. Landet gränsar till Canada i norr, Mexico i söder, Västindien i sydöst och från delstaten Alaska till Ryssland i väster. Gränsande hav är i öster Atlanten, i sydöst Mexikanska golfen, i väster Stilla havet och norr om Alaska ligger Ishavet. Jämfört med grannlandet Canada har USA i söder ett vart klimat som ger USA möjligheter för t.ex. turism och växtodling.

2. Namngeografi
Huvudstaden i USA heter Washington DC, och ligger på östkusten vid Atlanten. Några andra stora städer är New York som ligger i nordöst alldeles bredvid huvudstaden och Los Angeles som ligger vid västkusten. De städerna är till och med större än huvudstaden, s.k. megastäder. Städer som är ungefär lika stora som huvudstaden är t.ex. Philadelphia som ligger norr om Washington DC, och Houston som ligger i söder vid Mexikanska golfen. I söder ligger också New Orleans. San Francisco vid västkusten är en annan stor stad.
I USA finns det inte många insjöar, men det finns fem stycken större som ligger bredvid varandra i nordöst. De heter Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron, Lake Erie och Lake Ontario. Störst är Lake Superior som även går in en bit i Canada. I Canada finns det betydligt fler sjöar än vad det finns i USA, men i Canada är sjöarna mindre till ytan.
Den största floden i USA heter Mississippi River. Den mynnar ut i Mexikanska golfen i söder. Floden har många tillflöden och bildar tillsammans med dessa ett stort flodsystem.
Flodsystemet kan förmodligen utnyttjas för transporter med båtar en bit in i landet.
I USA finns det två större bergskedjor, de heter Klippiga bergen och Appalacherna. Störst är Klippiga bergen som ligger i väster. Bergskedjan går genom hela USA ned till västra Mexico och upp genom Canada och Alaska. Alaska är USA''''s bergigaste delstat. I Alaska ligger USA’s högsta bergstopp, den heter Mount Mc Kinley och är 6193 m.ö.h. Appalacherna ligger i öster, men är långt ifrån lika stor som Klippiga bergen.
Canada har ett bergigare landskap om man jämför med USA. Det beror på att Canada ligger längre norrupp och har ett kallare klimat. Bergiga landskap har ofta ett kallare klimat.
Det finns inte så många vikar i USA. De mest kända är Chesapeake Bay i öster nära huvudstaden och Strait of Juan de Fuca som ligger i nordväst.
I Västindien ligger ön Puerto Rico som tillhör USA. Även Hawaiiöarna i Stilla havet tillhör USA. De flesta större öarna som tillhör USA ligger ganska långt ifrån fastlandet. Canada har många öar i norr som är mer bergiga.



3. Klimatet
Eftersom USA är ett stort land skiljer sig temperaturen en del beroende på var man är i landet.
Under vintern är medeltemperaturen i söder runt 10°- 20°C. I norra USA ligger medeltemperaturen runt -5° - -20°C. Om man jämför med Canada är temperaturen betydligt kallare i Canada, där det i norr blir runt -30°- -40°C. Eftersom det är så kallt är det inte lämpligt att bo i norra Canada. Men i söder är det lämpligare, där är medeltemperaturen på vintern mellan -10°- -20°C.
På sommaren är temperaturen i USA ungefär samma i hela landet. Då det blir runt 20°- 30°C. Även i Canada är det under sommaren ungefär lika varmt i hela landet. Medeltemperaturen är runt 10°- 20°C. Att Canada är kallare än USA beror på att landet ligger längre norrut och närmare Nordpolen.
I centrala USA regnar det minst i hela landet. Nederbörden där blir på vintern mellan 10-15 mm och på sommaren mellan 50-100 mm.
På västkusten regnar det nästan inte alls under sommaren, alltså mindre än 10 mm. Betydligt mer regnar det på östkusten under sommaren, mellan 100-200 mm.
Vintertid är det inte så stor skillnad på nederbörden mellan kusterna. Då blir det i väster mellan 100-200 mm och i öster 50-100 mm.
Det regnar ungefär lika mycket i Canada jämfört med USA, förutom i norra Canada, där nästan inte regnar alls på vintern eftersom det är så kallt där. Troligen snöar det istället.
I USA finns det olika slags klimatområden. I östra delen är det lövskogsklimat, medan det i väster är barrskogsklimat. I mellersta delen av landet är det grässtäppklimat.
Canada har inte lika många klimatområden. Där har i stort sett hela landet barrskogsklimat.
Eftersom USA har större klimatvariationer behöver nog byggnader och hus ha bättre anläggningar för att klara både kyla och värme.

4. Produktionen
Man skulle kunna säga att USA producerar det mesta inom mineraler, energiråvaror, boskap och odlade produkter, även om inte allt är i så stora mängder. Runt kusterna produceras mycket odlade produkter t.ex. bomull, tobak, citrusfrukter och jordnötter. Det beror på att klimatet oftast är ganska varmt där, vilket lämpar sig bra för odling. Vid Klippiga bergen produceras mycket mineraler t.ex. koppar och fosfat. Det beror på att mineraler utvinns ur berg. Uran och stenkol finns också i de bergiga områdena. I centrala USA finns den största delen odlad jord, där lämpar det sig mest för jordbruk. I centrala USA sker den största produktionen av boskap, framförallt nötkreatur och svin.
De största skogsbruksområdena finns i nordväst, eftersom klimatet lämpar sig bäst för det där. USA bedriver också lite fiske. Den största fångsten sker på östsidan, i Atlanten. Det kan bero på att Atlanten kanske är mer fiskrik än vad Stilla havet är.
Eftersom Canada har så mycket kust bedrivs även där en hel del fiske. Canada producerar nästan inga odlade produkter. Orsaken till det är att Canada har ett kallare klimat som inte lämpar sig för odling. I Canada producerar man däremot mycket uran och mineraler som utvinns ur jorden.

5. Befolkningen
Det officiella språket i USA är engelska, och pratas i stort sett av hela befolkningen. Även i Canada är det officiella språket engelska men där finns också en region med franska språket i sydöst. Det kan bero på att fransmännen invandrade till sydöstra Canada förr och sedan bosatte sig där.
I USA är den största delen av befolkningen kristna. I väster är de flesta katoliker, medan de i öster är protestanter. I v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Denvermetoden USA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-28

    fan va sämst jävla horunge kan

  • Inactive member 2006-04-28

    fan va sämst jävla horunge kan

  • Inactive member 2006-04-28

    fan va sämst jävla horunge kan

  • Inactive member 2006-04-28

    fan va sämst jävla horunge kan

  • Inactive member 2007-05-26

    Soft nästan att man tar alt ra

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-11]   Denvermetoden USA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5661 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×