Dinosaurier (Barnbok)

1 röster
8528 visningar
uppladdat: 2006-02-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning.

Dinosaurierna levde på jorden i över 160 miljoner år.
Dom var inte dumma trots deras små hjärnor, nej, dom var
tänkande och fantastiska varelser som levde ett liv i
jakt eller flykt.


Vad var en dinosaurie?

Det finns inte en chans att du kommer få se en levande dinosaurie. Ingen människa har nånsin gjort det eftersom dom sista dinosaurierna dog ut för ungefär 65 miljoner år sedan. Människan kom långt efter det. Några av dinosaurierna innehåller fortfarande ”rekordet” av att vara det största landlevande varelserna någonsin. Vissa var så otroligt stora att marken började skaka när dom gick, och andra var 30 meter långa, det är lika långt som tre bussar i en rad.



Fiender.

Det fanns växtätande och kött ätande dinosaurier. Dom växtätande ville leva fredligt och äta växter, men dom köttätande var alltid på jakt efter dinosaurier som dom kunde äta upp.
Men alla växtätare levde inte med döden lurandes runt hörnet. Ankylosaurus hade en sån tjock hud att köttätarna inte kunde tränga igenom den med sina tänder och klor, och andra var så otroligt stora att rovdjuren inte hade någon chans att döda det.
En del växtätare hade kindpåsar. Med dessa ”påsar” i kinderna kunde djuren förvara maten i munnen.
Nutidens bävrar beter sig på samma sätt. Andra hade tre olika sorters tänder till tre olika ändamål. Några som bet av, några som stack hål och några som malde sönder.

Bilden föreställer en Ankylosaurus vars hud används som ett skydd.


Blommor kunde försvara sig.

Vissa blommor utvecklade med tiden ett försvar mot växtätare, en del växter klarade sig så bra att dom överlevde dinosaurierna en lång tid. Det finns till och med kvar växter från dinosauriernas tid än idag. Det fanns olika sorters försvar, det fanns taggiga växter, giftiga växter, och hårda växter.
Ett exempel på taggiga växter är Tallarnas barr.



Ständig maktkamp.

Det var inte bara så att köttätarna attackerade växtätarna, nej, vissa växtätare slogs med varandra och tävlade om honorna. Pachycephalosaurer hade tjocka skallar. Det gjorde så dom kunde stångas hårt med varandra i en styrkemätning om honorna. Nutidens vilda får tävlar likadant än idag.




Var fanns det dinosaurier?


Man kan tro att dinosaurier bara levde i fjärran länder men är det verkligen sant? Nej, dom levde överallt. I snötäckta Antarktiskt såväl som soliga Australien. Det berodde på att på deras tid satt alla världsdelar ihop till en enda världsdel som blivit döpt till Pangea. Det fanns till och med dinosaurier i Sverige. Man vet det därför man har hittat skelett och fotavtryck i Skåneområdet från dinosaurier.







Såhär beskriver forskarna Pangea.


Dinosauriernas namn.

När man döper dinosaurier försöker man beskriva dom i namnet. Tillexempel så är SUPERsaurus jättestor och Tyrannosaurus betyder Tyrannödla. Ordet dinosaurus kommer från grekiskan, deinos betyder fruktansvärd och saurus betyder ödla, så en direkt översättning av dinosaurus är Fruktansvärd ödla.

En supersaurus. En Tyrannossaurusrex.




Jättar och dvärgar.

En del dinosaurier var enorma, men inte alla. Samtidigt som de största arterna levde fanns det också dinosaurier små som fåglar. En av dom minsta dinosaurierna, Compsognathus, vägde inte mer än en höna. Brachiosaurus en av dom tyngsta, var 50 000 gånger så tung och var lika hög som ett trevåningshus. T-rex även kallad Tyrannosaurusrex som brukar anses som en jätte, kunde springa utan problem mellan benen på en Brachiosaurus.

En afrikanska elefant är inte större för Brachiosaurus än vad en katt är för oss!



Smarta eller dumma?

När man tänker på dinsosaurier kanske man tänker att dom var långsamma,klumpiga och framför allt dumma. Det är sant att en del hade en mycket liten hjärna, men det flesta var ändå inte ointelligenta.
Stenonychosaurus var en av dom smartaste djuren. En del forskare tror att om inte dinosaurierna hade dött ut så skulle
Stenonychosaurus utvecklats till ett människoliknande djur.
Som sagt var, så var dom flesta dinosaurier inte dumma trots deras små hjärnor. Stegosaurus var en dinosaurie som vägde upptill 7 ton, det är lika mycket som en elefant, men hjärnan var bara stor som en valnöt.
Trots det klarade den sig perfekt i livet.
Bon.

De flesta dinosaurier levde i bon när dom var små. Honorna sökte upp ett tryggt ställe där hon kunde lägga sina ägg. Efter det begravde hon äggen med jord och växter. Sedan skyddar hon dom mot rovdjur som gärna äter upp dom.
Vissa djur levde kvar i sina bon länge, tills dom blev helt mogna för vuxenlivet, medans vissa lämnade boet direkt när dom föddes. Eftersom vissa levde kvar i boet länge kan man inte hitta några hela ägg eftersom ungarna sprang omkring i boet och trampade ner äggen. Men dom som gav sig av direkt från boet och lät vara äggen hela, har blivit bevarade till eftervärlden.
Här är ett exempel på bevarade ägg.

Dinosauriernas död.

Man vet att dinosaurierna dog ut för ungefär 65 miljoner år sedan. Men man vet inte hur. Det finns många teorier om hur det kan ha gått till. Kanske inträffade en naturkatastrof? Eller slog en meteor ner?
Det är många som tror att en meteor slog ner och utrotade varelserna. Andra tror att det beror på klimatföränd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dinosaurier (Barnbok)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-04

    Hej alla ,, jag vill bara till

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-12]   Dinosaurier (Barnbok)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5663 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×