Ung Rebell - Filmanalys (kort)

2 röster
8143 visningar
uppladdat: 2006-02-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Recension av filmen Ung Rebell

Filmen Ung Rebell utspelar sig på 50-talet i USA och handlar om en ung man som går igenom en fas i sitt liv då allting känns fel. Han flyr verkligheten genom att göra fel val i livet, vilket resulterar i att familjen har flyttat ett flertal gånger för att starta om på nytt i en ny miljö. Den unge mannen Jim förbannar sina föräldrar och tycker att de båda är falska och har bidragit till stor del i hans egen olycka. Han dricker alkohol och blir intagen av polisen, hans föräldrar försöker avfärda hela saken men vad Jim egentligen vill är att föräldrarna ska vara uppriktiga mot honom och sig själva.

I och med filmens början får vi dock reda på att det finns en viss ljusglimt i Jims liv. En jämngammal grannflicka fångar hans intresse men oturligt nog umgås hon med ett gäng otrevliga typer som går i samma skola som Jim ska börja i. Historien urartar senare i en ”duell” där Jim och en av grabbarna i gänget slåss med knivar. Jim vill först inte slåss och lyckas avväpna den andra killen. De beslutar att de ska avgöra uppgörelsen med ett ”chicken race” där Jims heder står på spel. Jim klarar sig ur bilen men den andra killen fastnar i sin och kör över en klippavsatts och dör i bilexplosionen.

Vännen Platon (John), Jim och tjejen Jim var intresserad av hamnar efter några missöden med resten av gänget i en stor övergiven herrgård där de utforskar och har det roligt. Tyvärr följer några av grabbarna efter Platon till herrgården och börjar trackasera och jaga honom. Platon skjuter en av dom men en gammal pistol, polisen anländer eftersom de letar efter ungdomarna och Platon får ett psykiskt sammanbrott. Han flyr och skjuter mot poliser och andra, poliserna följer efter och likaså gör Jim och tjejen. De kommer till observatoriet, som de besökte tidigare i filmen, och filmens tragiska klimax nås när Platon blir skjuten av poliserna fast Jim redan hade tagit kulorna ut Platons pistol.

För att nu kunna analysera filmen Ung Rebell måste vi inse varför James Dean som spelar huvudrollen har fått en sådan ikonstatus trots det ringa antalet filmer han var med i. Några självklara saker som hans utseende och utstrålning behöver man kanske inte nämna men en sak som är intressant är att han dog så ung. För att en ikon ska kunna vara evig måste den på något sätt bevaras. Och det var just det som hände med James Dean. Publiken fick aldrig se honom åldras, göra bort sig med mera. Han blev en ikon som var evigt ung, och som tonåringar och ungdomar kunde relatera till. Självklart var det även en bidragande faktor att Ung Rebell var en av d första ungdomsfilmerna.

Vad gäller uppbyggnaden av filmen måste jag säga att den var förhållandevis modern även om den kändes lite långsam och förutsägbar stundtals. Det finns dock många exempel på saker i filmen som kändes konstiga i dagens samhälle. Bland annat kvinnosynen (flickan slängde sig i armarna på en annan endast timmar efter hennes pojkväns död), den oerhörda patriotismen (skolemblemet och flagghissningen), rökning sågs som nått bra, och till sist hur föräldrarna försökte ”muta” poliserna genom att gemytligt erbjuda cigarrer.

Filmen var som sagt en av de första ungdomsfilmerna och det verkar som de i och med detta har försökt att lägga in ett flertal samhällskritiska inslag för att vinna den unga publikens tycke. Bland annat så framställs de flesta föräldrar och vuxna som idioter och självupptagna , tråkiga individe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ung Rebell - Filmanalys (kort)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-20]   Ung Rebell - Filmanalys (kort)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5701 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×