Svensk kod för bolagsstyrning : Stärker Koden fondförvaltares förtroende för svenska aktiemarknadsbolag?

1121 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De senaste åren har ett flertal bolagsskandaler uppdagats runt om i världen och kritiken mot näringslivet har stundtals varit hård. Föranlett av dylika händelser tillsattes Förtroendekommissionen, ledd av Erik Åsbrink. Dess syfte var att bidra till bättre styrning av svenska bolag och på så sätt kunna återupprätta näringslivets och aktiemarknadens förtroende för de noterade bolagen. Detta ansågs vara en förutsättning för att kunna stärka näringslivets effektivitet och konkurrenskraft. Kommissionens arbete utmynnade slutligen i Svensk kod för bolagsstyrning. Vi fann det därför av intresse att utreda huruvida tillämpandet av detta dokument stärker fondbolags förtroende för de svenska aktiemarknadsbolagen. De problemområden uppsatsen fokuserar på är huruvida fondbolagen kan ses som aktiva ägare, hur information om bolagsstyrningsfrågor används, hur negativ massmedial information påverkar ett placeringsbeslut samt ett avslutande frågeområde som behandlar hur koden stärker förtroendet för svenska aktiemarknadsbolag. Ägandet på den svenska aktiemarknaden domineras idag av de institutionella ägarna. Förtroendekommissionen menar att detta kan leda till ett vakuum när det gäller styrningen av de svenska storföretagen, då det föreligger en konflikt mellan att vara en aktiv ägare och att agera i spararnas intresse. God bolagsstyrning är av stor vikt då en stor del av Sveriges invånare direkt eller indirekt är aktieägare och därmed påtagligt berörs av hur de börsnoterade bolagen handhar bolagsstyrningsfrågor. Det finns olika teorier kring vad som skapar förtroende. I denna uppsats presenteras dels den ekonomiska spelteoretiska teorin, dels den teori som ser kulturen som en avgörande faktor. En av de främsta skillnaderna mellan dessa två är att ekonomsynsättet anser att det är möjligt att påverka förtroendet genom ändrade spelregler, såsom förändringar inom lagen eller inom självreglerade områden. Den kulturella teorin menar istället att förtroende är ett kulturellt fenomen som ändrar sig mycket långsamt över tiden och att det är svårt att se hur statsmakten ska kunna utöva inflytande inom godtagbar tid. Data till undersökningen har samlats in genom en enkätstudie. Enkäten har skickats ut till ett urval av fondbolag hämtat från Finansinspektionens företagsregister. Därefter har en kompletterande studie bestående av tre mindre telefonintervjuer genomförts. Resultaten från den empiriska undersökningen har i analysen ställts mot de teorier som finns presenterade i den teoretiska och praktiska referensramen för att se om de kan vederläggas eller bekräftas. Nedan presenteras några av de slutsatser som detta arbete utmynnat i: ? Huruvida fondbolagen är aktiva ägare är främst beroende av dess storlek. Studien har även kunnat konstatera att det föreligger en konflikt mellan att vara en aktiv ägare och ett finansiellt placerande institut. ? Negativ mass...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svensk kod för bolagsstyrning : Stärker Koden fondförvaltares förtroende för svenska aktiemarknadsbolag?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Svensk kod för bolagsstyrning : Stärker Koden fondförvaltares förtroende för svenska aktiemarknadsbolag?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=57056 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×