Barn av sin stad

2 röster
11638 visningar
uppladdat: 2006-02-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Av Per Anders Fogelström 1917-1998
Boken skriven 1962

Boken heter Barn av sin stad och är skriven av Per Anders Fogelström. Hans andra böcker heter Att en dag vakna skriven 1949, Ett berg vid vattnet skriven 1969, Stad i bild skriven 1970, Sommaren med Monika skriven 1951, Tack vare Iris skriven 1959 och Ur det försvunna skriven 1996. Förlaget Albert Bonniers förlag gav ut boken år 1962 och bokens typ är en roman. Den sista boken som han skrev heter Ur det försvunna och han skrev den när han var 79 år gammal. Han har skrivit ca 44 böcker, men stads böckerna var den mest berömda böcker som Per Anders har skrivit. Per Anders Fogelström växte upp på söder. Han har hämtat mycket från det han var liten., så som platser. Man säger ofta att han har ”Stockholm i sitt hjärta”. Det märks verkligen! Per Anders Fogelström är en arbetarförfattare och har inte alltid haft det så lätt, och visst ser man liknelser i hans böcker.

Boken utspelar sig i gamla Stockholm. Den utspelar sig på tidigt 1900 talet. Stockholm var inte lika stor som den är idag. Man får följa med den fattiga familjen (Nilsson) och den rika familjen (Bodin) i denna bok typ 20 år. Men mest får man följa August och hur han klarade sig i både i de fattigas värld och i de rikas värld.

Boken är inte skriven i jagform. Det är svårt att veta vem som är huvudperson i boken, för man får ju följa två familjer. Personerna i boken är föräldrarna, Henning och Lotten och deras barn August, Gertrud, Emelie och Olof och deras barn i den fattiga familjen. En av deras barn (August) blir adopterad av Annika och Fredrik Bodin, den rikare familjen, som inte kan få några barn själv.

Henning dog ung i lungsot och mamma Lotten fick klara familjen själv. Det var inte alls så lätt för henne, och det förstår man eftersom ” Pojken var en frukt av fattigdom och elände, av sjukdom och ängslan” och ”Gav Emelie ett brödstycke att tugga på, vecklade upp schalen och tidningarna som hon lindat kring potatisarna för att hålla de varma”. Man får följa hur barnen växer upp och skaffar sig egna familjer. Gertrud gifter sig med spårvagnsstinsen Rudolf, barn till en av Lottens bästa kompisar Skräcken. Emelie tar över mammans roll när mamman drunknar i en isvak när hon tvättar. Olof är liten och klen, han tycker om att måla. August sitter mest och läser istället för att leka med de andra killarna.

Jag tycker att boken var rätt så svår att förstå, för att de hoppade runt med personerna så man inte hann hänga med om vad som hände. Det var rätt så gamla ord som man inte i dagens böcker. Det tog lång tid att förstå de gamla orden. Men författaren har skrivit boken så att man fastnar och vill...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barn av sin stad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-20]   Barn av sin stad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5707 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×