Norge under andra världskriget + Vidkun Quisling

1 röster
17868 visningar
uppladdat: 2006-02-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag valde Norge under andra världskriget på grund av att jag hade mycket släkt i Norge på den tiden. Jag har även mycket släkt i Norge nu också. jag visste inte hur Norges sitts var under andra världskriget och jag visste inte hur Norge hade det över huvud taget.
jag ska berätta om Norges läge våren 1940 också ska jag berätta om vem Vidkun Quisling var. Jag ska även berätta om ockupationen av norge den 9 april 1940.

Norges läge våren 1940

Norge förklarade sig neutralt direkt när kriget bröt ut. Eftersom Norge hade dåligt med både vapen och försvar och brist på organisation så var de tvungna att snabbt förklara sig neutralt.
Första vintern efter krigets utbrott så gjorde Norge avtal me både Tyskland och Storbritannien i ett försök att säkra freden. Om det mot förmodan inte gick för Norge att hålla sig utanför kriget så fanns det ett hemligt avtal som gick ut på att Norge skulle stå på de allierades sida. Men eftersom de hade förklarat sig neutrala i första världskriget och klarat sig undan kriget så trodde Norge inte att det skulle vara något problem den här gången heller.
Men både Nazityskland och Storbritannien hade börjat fundera på att ockupera Norge, eller i alla fall skaffa sig stödpunkter i landet, våren 1940. Tyskarna hade sedan hösten 1939 börjat planera "operation Weserüburg".

Tyskarna är på väg

Den 8 april vid lunchtid fick Norges regering information av Danmark om att ett tyskt fartyg var på väg norrut och att de hade passerat Stora Bält tidigare på dagen.

Invasionen

När tyskarna var på väg hade invasionen egentligen börjat redan några dagar innan. Då hade tyskarna nämligen seglat in i storstädernas hamnar i Norge under falsk flagg. De tyska soldaterna låg gömda under däck i väntan på förstärkning som skulle hjälpa dem i ockupationen.

Natten till den 9 april började en enorm flotta fullastade med militärer och vapen anlända till Norge. Sex divisioner och nästan hela tyska flygvapnet deltog i invasionen. 7000 av Norges försvar var mobiliserat när tyskarna anlände och 4800 norska soldater saknades eftersom de var på en stor övning i nordnorge. Det gjorde att bara hälften av Norges fästningar var bemannade. Men befästningarna Moses, Aron och Josava klarade ändå att sänka den tyska kryssaren blücher när den var på väg in i Dröbakssundet. Ca 1000 tyska soldater dog när blücher sänktes. Då fick Norge försprång så att den norska kungafamiljen och regeringen kunde förflyttas till en säkrare ort. Tillflyktsorten blev staden Hamar. Stora delar av Norges
gulddreserv hann norrmännen också frakta till säkrare ort.


Häftiga strider

När den brittiska flottan kom för att hjälpa Norge hamnade de direkt i blodiga strider med tyskarna när de anlände till Norge. Striderna led till att man förlorade många man på båda sidor, speciellt i Narvik, där striderna var som hårdast.

Brittiska och franska arméstyrkor kom i form av förstärkning efter ett tag. De gick direkt in i de blodiga striderna om de åtta norsk städerna som tyskarna försökte ockupera. Men engelsmännen och fransmännen hade inte mycket att säga till om i dessa strider när tyskarna hade en sådan perfekt organisation.

Alla de åtta städerna som tyskarna hade riktat in sig på kapitulerade inom 24 timmar.

Tyskland tar kontroll över Norge

Hela södra delen av Norge var ockuperat av tyskarna i början av maj 1940. Narvik var det enda ställe som de allierade kunde ta tillbaka ifrån tyskarna.

Engelsmän och fransmän begav sig hemåt. Det fanns tillräckligt att göra hemma. Det var bara en tidsfråga innan Norge skulle kapitulera så det fanns ingen anledning för Fransmännen och engelsmännen att stanna kvar. Efter 62 dagar av blodiga strider kapitulerade Norge. Den norska kungafamiljen och den norska regeringen åkte till London med båt och kunde inte återvända till Norge förrän 5 år senare.

Vidkun Quisling
Vidkun Quisling. urfadern till ett norskt nazistparti kallat "Natjonal samling". Från att ha varit en högt ärad och hyllad medarbetare i Nansen i Ukraina på 1920 talet var 1945 troligtvis en av de mest bespottade
männen i Europa. Vad hände? Vi börjar om från början med historien om Vidkun Quisling, en man som en gång skulle förråda sitt land Norge för Nazisterna.

Vidkun Quisling föddes i ett borgerligt och religiöst hem i Telemark den 18 juli 1887. Han hade läshuvud och var en elitelev. han utbildade sig till militär och var under åren 1918-1919 norsk militärattaché i Petrograd. På 1920-talet var han under en tid bosatt i Sovjetunionen och medhjälpare i Fritjof Nansen under svältkatastrofen på Krim. Men efter hemkomsten ändrades hans inställning mot kommunismen. Under åren 1931-1933 var han försvarsminister i Norge. År 1933 startade han sitt egna parti
"Nasjonal samling" (NS). I de följande valen fick inte NS så mycket uppmärksamhet men samtidigt som missnöje med arbetslöshet ökade så ökade medlemsantalet. I december 1939 fick Quisling träffa Hitler och han erbjöd Hitler sin lojalitet. Samtidigt med detta möte lade han fram en plan för Hitler hur man skulle göra för att ockupera Norge och att Hitler skulle få planen på ett villkor, att Quisling skulle få bli regionchef i landet när landet var ockuperat. Tyskarna fick mycket hjälp av Vidkun Quisling, bl.a. när han den 6 april diskuterade planen med en tysk officer.

Om Vidkun Quisling hade avlidit innan kriget hade han blivit ihågkommen som en humanist och medhjälpare till Fritjof Nansen. Hans namn har istället blivit en synonym för "förrädare".

Vidkun Quisling under kriget

När invasionen startades av Tyskland förklarade Quisling sig själv till ny statsminister. Men den norske kungen accepterade inte Quisling så den 15 april 1940 tvingades Quisling att avgå.

Efter genomförandet av ockupationen förbjöds alla politiska partier förutom NS. Quisling blev utsedd till "ministerpresident" och hans inflytande ökade. hans brutalitet var oftast värre än den tycka ockupationsmaktens
brutalitet.

Tyskland som nu hade tagit över Norge började omorganisera det norska samhället så de skulle bli som nazisterna. Den tyska rikskommissarien, som nu hade makten i Norge, utsåg den 1 februari 1941 återigen Quisling till statsminister i Norge.
Judarna flydde till Sverige p.g.a. att Quisling inte tyckte om judar helt enkelt. Kommunister och några socialdemokrater flydde även till Sverige. de som inte hann fly skickades till koncentrationsläger nere på
kontinenten. Quisling var inte bara en mäktig man som gav order, han var även med vid transporter av folk som skulle till koncentrationslägren.

Vid andra världskriget slut dömdes Vidkun Quisling till döden för
landsförräderi och avrättades den 24 oktober 1945.

Den norska motståndsrörelsen

När ockupationen var fullbordad bilbade en grupp norrmän en
motståndsrörelse, som sedan växte och blev större. Denna rörelse kan man säga fortsatte kriget mot tyskarna och deras anhängare genom sabotage. Vid Rjukan i Telemark i Norge höll tyskarna på med framställning av tungt vatten som skulle användas vid tillverkning av en atombomb. Storbrittanien hade fått information om detta och planerade att försstöra fabriken genom att bomba den. Men skulle de göra de så skulle hela staden Rjukan förstöras och många oskyldiga människor skulle dö. Motståndsmännen tog därför initiativ till att förstöra den själva.

Motståndsrörelsen hade en god relation till engelsmännen. Tack vare denna kune de begära så mycket vapen och ammunition till kuppen som de behövde. Utrustningen släpptes ner med flygplan av engelsmännen på uppgjord plats.

Judeförföljelserna i Norge under andra världskriget

Vid invasionen fanns det ungefär 2100 judar i Norge.
Redan i maj 1940 var de norska judarna tvugna att lämna in sina
radioapparater till ockupationsmakten. Indragningen var den första antijudiska åtgärd som vidtogs i Norge. Ungefär samtidigt tvingades de två judiska trossamfunden att lämna in sina medlemslistor till polisen. Listorna innehöll uppgifter om medlemmarnas ålder, födelseort och medborgerskap.
Tyskarnas beslagtagande av synagogan i Trondheim den 21 april 1941 innebar en dramatisk klimatförändring till det värre för stadens judiska befolkning. Hösten samma år förstördes en rad judiska egendomar, oftast under brutala omständigheter. Sabotagen skedde i samverkan mellan tyskarna och Vidkun Quislings NS-regim.


Den 20 januiari 1942 kom lagen om att samtliga judars legitimations skulle stämplas med ett rött "J".

Genom den aktionen fick ockupationsmakten och Quisling-regimentet ett avgörande underlag för en ny och katastrofal fas i judeförföljelserna - massarresteringar och deportation ut ur landet. De tre största
arresteringsaktionerna skedde i Oslo den 26 oktober och den 26 november 1942, samt i Trondheim den 7 oktober 1942 - samtliga genomfördes av nazifierad norsk polis. Skeppen Monte Rosa, Donau och Gotenland skickade allt som allt 770 judar från hamnen i Oslo till Auschwitz-Birkenau. Bara trettio av dem överlevde.

Uppskattningsvis kunde 1100 av de cirka 2100 judar som bodde i Norge 1940 med hjälp av den norska motståndsrörelsens hjälp fly till Sverige innan massarresteringarna inleddes.

Krigets slut

i Norge kapitulerade samtliga tyska trupper, ca 400 000 man, den 7 maj 1945 utan strid. Detta skedde samtidigt som Tyskland kapitulerade på samtliga fronter, två dagar efter "dagen D" då de allierade invaderade Normandie i norra Frankrike.

Många av "Nasjonal samling" medlemmar begick självmord. Quisling häktades och dömdes till döden för landsförräderi tillsammans med två av sina ministrar. Totalt dömdes 30 nazistanhängare till döden, varav 25 avrättades.

Kriget mot Tyskland hade krävt 3200 norska modiga liv, som kämpat för sitt fosterland.

Den 7 juni 1945 återvände kung Haakon hem till Oslo igen efter fem år av sitt liv i London.

<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Norge under andra världskriget + Vidkun Quisling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-07

    den här e ju bara bäst :D

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-22]   Norge under andra världskriget + Vidkun Quisling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5729 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×