Islam - Genusteori: Sexualitet och Kön

1 röster
7233 visningar
uppladdat: 2009-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Genus: Sexualitet och Kön

Teori

Jag har arbetat med läroboks texter som Lars-Göran Alm har skrivit. Böckerna har varit detaljerade och bra, man har hittat det mesta man letade efter, dock så va det religions böcker vilket gav ett lite annorlunda resultat. Böckerna går igenom allt från början fram till nutid, det är väldigt bra styckeindelat med underrubriker och vanliga rubriker så att man lätt kunde sålla fram vad man ville ha. I och med att det var två böcker en A och en B så gav det ett lite annorlunda perspektiv, böckerna behandlade i princip samma saker men endå ur olika synvinklar. Den ena var mer detaljerad och ingående medans den förste var mer uppe och rörde på ytan. Jag använde mig även av en annan bok vars författare heter Birgitta Thulin och Sten Elm, denna bok använde jag ytterst lite eftersom den inte innehöll vad jag letade efter lika mycket som de andra gjorde och jag gillade inte deras sätt att skriva på, boken var helt enkelt rörig och det hängde inte samman. Styckena kom inte i kronologisk ordning det hoppade väldigt mycket i avsnitten om olika saker. Så det är ingen bok att rekommendera. Ja har även intervjuat en muslimsk kvinna i övre medelåldern, tyvärr förde jag ingen dokumentation på det eftersom jag gjorde intervjun efter ett träningspass. I alla fall så pratade vi om allt från min syn på muslimer till traditionell mat. Jag fick genom det samtalet mycket mer förståelse för muslimer och jag tror det reflekterades genom mitt arbete. Hon ansåg att vi svenska inte ska tro att terroristerna är muslimer eftersom de strider mot allt vad islam står för med sina handlingar. Kommer inte på mer konkreta saker nu som sades under samtalet, det var nämligen så länge sedan det fördes.

Koranen

Koranen är islams heliga skrift, den kom till på så sätt att Muhammeds anhängare skrev ner allt de fick höra och Muhammeds sekreterare Zayd skrev ner uppenbarelserna. Muhammed var nämligen inte själv skrivkunnig. Koranen innefattar 114 kapitel på arabiska.

Livet för en muslim

Muslimer följer många lagar och regler i sin vardag, de får t.ex. Inte äta blodmat eller friskött. När man slaktar djur bör de alltid stå vända mot mecka och slaktaren måste säga ”I Guds Namn” innan de lägger ett snitt över halsen och på så sätt dödar djuret. Saker som folket i västvärlden upplever som kul och roande så som alkohol, droger och hasard spel är förbjudet inom islam. Muslimerna tror nämligen på att dessa förbud är ett sätt för Allahs omtanke om människans välbefinnande, både ekonomiskt och medicinskt. Man får heller inte lämpa någon prostitution, eller pornografi.

Ideal och Verklighet

Trots att det är mycket som pekar mot ett kvinnoförtryck i muslimska länder, men nu kan man se att det finns många anledningar bakom. Det är inget emot kvinnor i sig utan det har framkommit ur ett väldigt manspräglat samhälle för länge sedan, där kvinnorna fått ta ett steg tillbaka. Om man tänker efter så är inte kvinnans roll i islam olik den muslimska kvinnans roll. Det är bara det att nuförtiden finns det inte så många troende kristna men det finns massor av troende muslimer. Ett lysande exempel på att muslimer är jämställt mellan könen är Indonesiens förre president Megawati Sukarnoputri hon är en kvinna som lyckades ta presidentrollen i ett land med islam som huvud religion. Man kan säga att den tidiga utvecklingen av islam bygger på element från både judendomen och kristendomen, men även andra arabiska traditioner man hade på den tiden. Muhammeds uppenbarelser strider inte med någon av dessa religioners grundprinciper som bland annat är att det bara finns en värdig gud, som vill ha både moralisk uppriktighet och hängivenhet. Islam bygger idag på precis som för många hundra år sedan sociala och personliga riktlinjer för både kvinnor och män.

Islam Idag

Islam var en stor religion som var överlägsen inom politik och kultur under medeltiden, men under 1500-talet började det bli oroligt i de islamska länderna med maktförskjutningar vilket resulterade i att det tog en negativ vändning i historien. Senare under 1800-talet började motgångarna bli riktigt svårlösta både inom politiken och oss folket. Många inom det islamska folket började tvivla på att dyrka helgon, man började använda amuletter och annat för att skydda sig mot de onda makterna. Man ansåg att alla motgångar som det islamska folket fått utstå var guds straff till folket. Man trodde att det enda botemedlet var att reformera och rena islam inifrån, helt enkelt få bort allt missbruk och återskapa den starka och passionerade tron på Allah. Det erövrades också stora delar av den islamska världen av de europeiska stormakterna som blev till kolonier utan politisk självständighet. Detta resulterade i att några muslimer utbildade sig i västvärlden och fick uppleva lagstiftningar som skilde sig stort från de islamska. Man fick också se teknik som var långt mer utvecklad än den islamska, även vetenskapen hade kommit långt förre den islamska världen. De insåg snabbt vad som skulle behöva göras ifall man ville få tillbaka sin självständighet och framgångsrika. Men den stora frågan blev självklart hur skulle man göra för att binda samman ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Religionskunskap för gymnasiet (A-kursen) av Lars-Göran Alm Wikipedia

Kommentera arbetet: Islam - Genusteori: Sexualitet och Kön

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-01-28]   Islam - Genusteori: Sexualitet och Kön
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=57972 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×