Övervakningssamhället

4 röster
7319 visningar
uppladdat: 2009-03-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Den första moderna övervakningskameran uppfanns och installerades av Walter Bruch, anställd på Siemens AG. Det var en innovation som kom att förändra möjligheterna att bevaka och kontrollera, sex decennier efter Walter Bruch idé fanns det över fyra miljoner övervakningskameror enbart i Storbritannien. Det medför att där fanns en kamera fördelad på var fjortonde person, och antalet kameror har bara ökat sedan dess. Övervakning har kort sagt blivit en norm i britternas vardag, något som många av oss svenskar med all rätt hoppas på att så inte kommer att ske i Sverige. Men i dagsläget ser prognosen dyster ut för dem, särskilt efter lagstadganden av både FRA och IPRED. Följderna är att polisen utan förvarning får ta del av enskilda individers telefon och datakommunikation, bära dolda kameror samt bryta psyksjukas patientsekretess. Oron för att det system som nu byggs upp skall eskalera och den personliga integriteten begränsas, även om detta scenario ur ett visst perspektiv redan är på väg att ske; är inte bara stora utan även begripliga. I grunden finns nämligen en legitim ängslan för att tal och åsiktsfrihet skall komma att åsidosättas, något som skulle vara ett hot mot demokratin.

Det är just detta scenario som behandlas i Karin Boyes fiktiva roman "Kallocain" från 1940. I Romanen skildras genomgående hur huvudpersonen Leo Kall och människorna i hans omgivning kontrolleras av en totalitär stat. Det övervakningssamhälle som Leo Kall lever i och som i boken benämns som "Världsstaten"; genomsyras av ett angiverisystem som är orsaken till en ökande grad av paranoia hos honom. Romanen platsar därmed i genren skräckromaner, men skiljer sig från de flesta i en obehaglig men betydelsefull detalj: Samhällen med övervakningsapparater som "Världsstatens" har funnits och finns än idag. Nazityskland hade Gestapo och Stasi spred förföljelsemani i forna DDR. Före detta Sovjet hade KGB som numera heter FSB och Burma dikteras alltjämt av en militärjunta. Och nog är det svårt att föreställa sig ett övervakningsstyrt Sverige som skulle kunna jämställas med dessa stater utan varken talfrihet eller åsiktsfrihet? Men denna svårighet leder till att vi förtränger de situationer som tyder på att just ett sådant system är på väg att upprättas. Med andra ord gör vi oss skyldiga till självbedrägeri, vilket gör situationen än mer allvarligare. Att försöka handla förebyggande mot ett scenario vars möjlighet man förnekar, är som att tillbedja en Gud man inte tror på - resultatet blir allt annat än slagkraftigt.

Tidigt i historien berättar Boye om ett sanningsserum som Leo Kall har skapat: Kallocain. Kallocainet är i slutfasen av sin utveckling och testas därför på levande människor. Historien om ett sanningsserum förblev inte bara fiktion. Tio år efter Boyes "Kallocain" undersökte CIA och FBI i ett projekt kallat "Artichoke", huruvida det var möjligt att utveckla just ett sanningsserum. Kanske bör listan med övervakningssamhällen uppdateras, så att även USA med FBI och CIA får sin rättmätiga plats? Och vad skulle det innebära för demokratin då USA är känt för att vilja framstå som dess beskyddare? Att potentialen finns visar hur skör demokratin är och därmed hur berättigad oron för dess åsidosättande är.

I romanen utmålar Boye "Världsstaten" som en kommunistisk diktatur, inte minst på grund av ordval såsom "medsoldat" och deras överdrivna nästan religiösa fokus på "Staten". Nog kan det tyckas som fantasilöst, stereotypiskt och kanske till och med klumpigt att koppla samman kommunism med övervakningssamhälle, men det finns en tydlig anledning till varför Boye gör detta! Kommunistiska samhällen medför och kräver nämligen övervakningssamhällen för att fungera. Kommunismens broderskap, solidaritet och osjälviskhet har inga moraliska brister - humanism har aldrig varit inhumant, men det är tillvägagångssätten för att få alla att tänka i dessa banor som är omänskliga. Kommunismen fungerar väl så länge majoriteten delar samma strävan, men alla människor är individer med egna intressen och därför är systemet som byggts upp dömt att eskalera. Det mest praktiska sättet att undvika detta är att kontrollera människor genom övervakning och skrämma dem till likatänkande. Den rädsla vi har för kommunism är, om man skänker problemet litet eftertanke, inte rädslan för ideologin utan för diktaturen och egentligen det medförda övervakningssamhället. Och när väl ett övervakningssamhälle inrättats, är det otroligt svårt att upplösa. Ett särskilt intressant exempel är tidigare nämnda före detta Sovjetunionen. Efter dess fall avskaffades aldrig övervakningsapparaturen med KGB i centrum, istället omdöptes och uppdaterades det till FSB. Putin som i dagsläget är Rysslands premiärminister och som före detta var landets statsminister, startade sin karriär som agent i KGB. Det sägs att nuvarande presidenten Medvedjev är Putins marionett, vad säger då att Putin inte är KGB:s? Att Ryssland efter Sovjetunionens fall nu åter har tenderat gå mot ett kontrollsamhälle är därför ganska väntat, med tanke på stadsmaktens starka anknytning till KGB...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Övervakningssamhället

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-17]   Övervakningssamhället
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58042 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×