Varje dag får muslimska kvinnor världen

11 röster
11626 visningar
uppladdat: 2009-04-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Förord

Varje dag får muslimska kvinnor världen över sina rättigheter kränkta endast på grund av en sak. Att de är kvinnor. Födda med två x-kromosomer och enligt muslimska män mindre värda. Varje dag får vissa av dem utstå en fruktansvärd behandling från såväl sin man som andra manliga släktingar.

Många muslimska kvinnor styrs av sin man med järnhand och får inte visa sin kropp eller hår för andra män överhuvudtaget. I varma Kabul och i andra stora muslimska delar av världen går in princip alla troende kvinnor runt i heltäckande slöja med hål endast för ögonen. Hur skulle det kännas för oss? Att gå runt med heltäckande dräkt hela dagarna utan att få visa upp våra nya blusar och smycken. Så lever kvinnor världen över idag. Varför då? Jo, de tillhör Islam.

I Jahiliyyan (tiden före Islam och koranens uppenbarelse) hade kvinnor i mellanöstern och Arabien mycket låg status och värde. För att nämna ett exempel så kunde söner ärva sina fars hustrur efter hans död. Samtidigt samlade de rika männen stora harem med kvinnor och de pågick även byten av kvinnor. För en hustru var det en stor skam att föda en dotter och enligt legender kunde maken bli så arg att han begravde sin dotter levande. Många var övertygade att det förutom vanäran också var ekonomiskt jobbigare att uppfostra en tjej. Självklart blev kvinnorna överlyckliga när en ny religion etablerades. En som fördömde alla hemskheter som varit tillåtna under Jahiliyyan och som skulle göra dem friare. Men hur stor var egentligen skillnaden? Hur mycket bättre är egentligen Islam.

I mitt arbete har jag undersökt hur ett äktenskap ser ut för kvinnan och mannen. Vem har störst rättigheter och varför?

Mellan år 1990-2005 har det enligt Brottsförebyggande rådet i snitt dödats 16 kvinnor per år i Sverige på grund av svartsjuka. Under samma period skedde 11 så kallade "hedersmord", det vill säga mord där motivet enligt familjen varit att försvara sin heder. Alla dessa mord har inte med muslimer att göra men tyvärr så har de flesta det. Tänk dig själv att bli mördad bara för att du blir kär i en kille från en annan nationalitet eller börjar umgås med nya vänner som din familj inte tycker om.

I det här arbetet kommer jag gå djupare in på hur kvinnans situation i Islam egentligen ser ut. Tillåter koranen hedersmord och står det egentligen i den att alla kvinnor ska bära slöja? Framförallt, hur har den mentaliteten som muslimska män tycks ha byggts fram? Hur kan man som pappa vilja ta livet av sin dotter för att hon vill dejta sin nya klasskompis som är svensk?

Äktenskap och skilsmässa

Inom islam är äktenskap inte en plikt för varken mannen eller kvinnan men det är önskvärt och kvinnor som inte gör det blir av gifta kvinnor ofta sedda som konstiga och blir ofta bortstötta från sin vänkrets. Var femte sharialag (lag som har sitt ursprung i koranen) är relaterad till giftermål.

Att skriva ett äktenskapskontrakt är mycket vanligt men inte nödvändigt (det finns ingen lag som kräver det). Ofta får kvinnan en hemgift (Mahr) som hon själv får ta hand om och fördela. Med detta får hon en viss ekonomisk frihet och kan bestämma lite mer själv vad hon vill göra. För mannen är det ett sätt att visa att han kommer klara av att försörja sin familj. Mahr kommer från början från den arabiska kulturen och dess seder. Islam har sedan utvecklat detta och idag är det mycket vanligt hos muslimska familjer vid giftermål.

Hemgiften är uppdelad i två delar, dels en "lön" som betalas ut direkt vid giftermålet och dels en andel som delas ut om kvinnan blir änka. Den andra delen kan också i vissa fall betalas ut vid skilsmässa. Detta sker dock bara om det är mannen som har skiljt sig från kvinnan, inte tvärtom.

Den här uppdelningen är ett beslut som varje familj tar men totalsumman är viktig. Är den tillräckligt hög så kan man höja sin familjs sociala status. Är den dock i de lägre regionerna så sjunker statusen och mannen drar skam över hela sin familj.

Polygami är tillåtet till viss del inom islam. En man kan gifta sig med upp till 4 kvinnor. Hans enda måste är att lova att älska alla kvinnor lika mycket och försörja dem alla. Tänk dig att leva i ett sådant äktenskap där du kanske är den minst omtyckta av hustrurna men ändå känner att du måste stanna eftersom mannen är så fin och rik och en skilsmässa skulle dra skam över din familjs heder.

Sura 4 i koranen belyser trots detta att polygami är i princip omöjligt och idealet är ett monogamt leverne (att man bara lever med en partner).

Enligt sharia måste båda mannen och kvinnan godkänna äktenskapet men det är allmänt vett enligt de flesta muslimer att bruden ska acceptera sin fars brudgumsval. Det sker på grund av detta i muslimska länder ofta barnäktenskap eller trolovningar där unga tjejer lovas bort till killar i sin egen ålder eller äldre. En flicka kan till och med vara trolovad till en kille som hon aldrig har träffat.

I de flesta sådana fall har flickan ingenting att säga till om och används bara som ett föremål som fraktas bort från släkten (för det ska ju hederliga kvinnor göra: gifta sig och flytta hemifrån). I Saudiarabien tillåts till och med äktenskap för flickor från 8 års ålder. De får däremot inte begära skilsmässa förrän de blir myndiga. De anses nämligen inte vara mogna för ett sådant viktigt beslut när de är yngre. Det kanske låter konstigt i dina öron och det gör det i mina med. De är alltså tillräckligt mogna för att flytta hem/gifta sig med en total främling men inte enligt muslimerna kapabla att avsluta ett ofta kärlekslöst äktenskap? Som åttaåring ska man oroa sig för sin första skoldag eller första kram från en pojke inte över sin första dag som gift.

I koranen finns regler som avgör vilka du får gifta dig med. Det viktigaste mannen ska tänka på är att hans brud måste vara troende. Helst ska hon självklart tillbe den muslimska läran men även kristendomen, hinduismen och judendomen accepteras. De är dem religioner som islam har haft mest kontakt med genom historien. Enligt koranen så är det tillåtet för en kvinna att gifta sig med en man från en annan religion men jurister (män såklart) har bestämt att detta ska ändras och enligt lagen får detta nu inte ske.

Skilsmässa går att få (även om Allah föraktar den) men det är i första hand mannen som kan begära den. Genom att upprepa ordet Talaq (ungefär "jag skiljer mig från dig") tre gånger inför vittnen kan mannen upplösa äktenskapet. I vissa muslimska länder är det bara tillåtet för kvinnan att skilja sig om mannen är psykiskt sjuk eller impotent (oförmögen att befrukta). Kvinnan avsäger sig vid skilsmässa brudpengen (Mahr). Om en man skiljer sig från sin hustru så måste han betala underhåll under 3 menstruationscyklar.

Har paret fått barn ihop så tillhör barnet mannen och vid skilsmässan får pappan oftast vårdnaden.

Enligt koranen är män och kvinnor jämlika fast de har olika uppgifter. Kvinnans är att ta hand om familjen och hemmet, mannens att försörja och utbilda sin familj inom islam. Det skiljer sig inte alls särskilt mycket från hur det ser ut i större eller mindre skala världen över. Det är inte ett problem som bara Islam har. Den här ojämställdheten som får kvinnor att stanna hemma och laga mat medan mannen sitter på ett fint kontor eller är ute och reser kan man finna i varje befolkad del på denna planet. Den är bara mer eller mindre motarbetad. För det är vad som krävs, att kvinnor får chansen och vågar utbilda sig för att få sina drömmars jobb.

I Sverige finns också det här problemet. Kvinnor som jobbar och sliter minst lika mycket som män har sämre lön och ganska dåliga villkor vid till exempel graviditet och mammaledighet.

Koranens åsikter om giftermål verkar inte riktigt stämma överens med vad dagens lagar eller ska jag säga den allmänna uppfattningen säger. Det är något som regeringer i muslimska länder verkligen måste ta itu med. Vi i Sverige kan bli bättre på att ta emot och utbilda kvinnliga invandrare så att de får en chans att bli något mer än bara mamma och hemmafru.

Ett muslimskt äktenskap

Män får gifta sig med:

•          Upp till fyra kvinnor

•          Som kan vara muslimska, kristna, judiska eller hinduer.

•          De har ansvar för att försörja sin familj

•          De får aga sin fru vid "nödsituationer"

•          Får vid skilsmässa ofta vårdnaden om eventuella barn

Kvinnor får gifta sig med:

•          En man

•          Som måste vara muslim

•          De har ansvar för hemmet och barnens uppfostran

•          Ses ofta som en skam för sina föräldrar vid eventuell skilsmässa

Det är 2009, vi kan surfa på internet, åka till månen och prata i mobiltelefon med någon på andra sidan jorden och så här ser ett muslimskt äktenskap ut? Vakna politiker och andra ledare inom Islam. Så här får det inte se ut.

Slöja

Hijab är ett krav i Koranen som säger att både män och kvinnor ska klä sig anspråkslöst och inte ha kläder som drar till sig för mycket uppmärksamhet. En vers som många använder som källa till klädregeln är Sura 24:31, som säger, "Säg ock till de rättrogna kvinnorna, att de behärska sina blickar och akta sin lem och ej visa sina behag undantaget vad som alltid är synligt därav! Och må de kasta sin slöja över sin barm och ej visa sina behag annat än för sina män eller sina fäder eller sina mäns fäder eller sina söner eller sina mäns söner eller sina bröder eller sina bröders söner eller sina systrars söner eller sina kvinnor eller de slavar, över vilka de råda.".

De flesta troende muslimer anser att kvinnan ska klä sig och agera på ett sätt som inte drar till sig uppmärksamhet av den sexuella sorten då hon möter främmande män. Det finns dock olika grader av hur mycket som måste täckas. Vissa tycker att bara ögon och händer ska få synas, andra anser att till och med händerna bör täckas. Vissa muslimer som är lite mer avslappnade i sin tro låter sina kvinnor gå klädda endast i långklänning, en sjal runt huvudet och ansiktet synligt. Hur du tillåts gå klädd avgörs av var du bor och vilken kultur som finns där.

Frågar du en troende muslimsk kvinna varför hon egentligen bär slöja så blir förmodligen svaret: Det står i koranen. Men är det verkligen sant? Säger koranen någonting speciellt om hur kvinnor i alla klimat år 2009 ska klä sig?

De två ord i koranen som ofta lyfts fram som syftande på kvinnors klädsel är khimâr (vers 24:31) och jilbâb (33:59). I 24:31 (utdrag längre upp på sidan) uppmanas de muslimska kvinnorna att för vissa sorters män och kvinnor inte visa "sina behag" mer än vad som är synligt samt att täcka sin byst med en khimar. Vad syftar då detta två ord på? Det är faktiskt inte alls säkerställt att det är de plagg som ordet idag pekar på.

I 33:59 så får profeten Muhammed uppmaningen att säga till sina hustrur, döttrar och vänners kvinnor att svepa en jilbâb kring sig för att folk skulle känna igen dem.

Mer än så står det inte i koranen om kvinnlig klädsel, mer exakta regler finns inte. Som troende muslim får man därför problem. Hur ska man veta hur en khimar eller en jilbâb ser ut?

Lärda inom Islam säger att man som muslim därför måste leta efter information i haditherna, texter som berättar om Muhammed, hans nära vänner och hur de har agerade i olika situationer. I dessa böcker som alltså inte finns i koranen kan man hitta lite närmare beskrivningar av kvinnors kläder och det är utifrån dessa som man har utformat de religiösa regler som många idag följer. Enligt dessa skrifter syftar khimâr på ett klädesplagg som täcker håret och halsen medan Jilbâb var en dräkt som täckte resten av kroppen. Hijab blev samlingsnamnet för den klädesdräkt bestående av de två delarna som kvinnor förväntades ha på sig utanför sitt hem. Muhammeds fruar bar alltid hijab och de är ett ideal för hur muslimska kvinnor bör se ut. Därför fortsätter kvinnorna inom islam att bära plaggen.

Kvinnans klädsel ses som ett sätt att behålla skillnaden mellan könen när kvinnorna är ute på marknaden eller hemma hos grannen. Motståndare till slöjan anser att Muhammeds fruar hade på sig dessa under en viss tidperiod. Det var en modetrend helt enkelt, en trend som inte går att översätta till dagens samhälle.

Måste kvinnor verkligen bära slöja då? Det är det som är frågan.

Klädsel har alltid varit en symbol för olika yrkesgrupper, samhällstillhörigheter och religioner. Idag har dock inte kläder en särskild stor betydelse om du vill visa vilken sorts grupp av människor du tillhör. Det är istället ett val man gör själv.  Från början gick både kristna, judiska, muslimska och drusiska kvinnor klädda i någon form av huvudduk. Det är idag bara islam som fortfarande håller hårt på dessa regler.

Kvinnor och deras kroppar har i alla tider sexuellt erotiserat och lett till fantiserande från många män. I många kulturer har det ansetts vara väldigt viktigt att täcka kvinnors vackra och tilldragande "attribut" med kläder och tyg. Detta för att man inte ska uppmuntra den sexuella fantasin hos män. Ibland har dessa seder förvrängts och blivit till regler. Det är det som har skett inom islam. Det finns alltså både i koranen och i haditherna antydningar om att någon sorts täckande kläder använts av kvinnor. Även teologer ser huvudduken och slöjan som en självklar del av kvinnors klädsel.

Det är förutom att bära vissa speciella kläder viktigt att inte ha massa smink eller smycken som ger ett "billigt" intryck och drar till sig uppmärksamhet från männen.

Vissa av de som deltar i den ständigt pågående debatten om hur muslimska kvinnor bör klä sig har dock börjat tvivla. De anser att verserna i koranen endast innebär Muhammeds kvinnor och att de hörde till en förfluten tid.

Det är vanligt att muslimska kvinnor som flyttar till Sverige fortsätter att bära slöja, även om de inte har en man eller en vänkrets som kräver det längre. Jag tror att det beror på en sökning efter gemenskap. Har man svårt att komma in i det svenska samhället så dras kvinnorna till andra muslimer, de känner en samhörighet och har på sig slöja för att vi andra också ska förstå den. Kanske kan det också vara så att de vill hålla kvar vid sin kultur, de ser kanske slöjan mer som en tradition som de vill behålla än en regel som kan brytas.

De kvinnor som bor i muslimska länder bär nästan uteslutande slöja om de inte tillhör en mindre troende familj. De har inte mycket till val, kanske tvingar deras män dem till att följa reglerna kanske är det föräldrarna.

Jag tycker att det är fel att kvinnorna i de länderna inte riktigt har något val. De måste för att visa sig hederliga gå runt och dölja sina egna kläder bara för att män inte ska få sexuella fantasier. Det är någonting annat som jag tycker är väldigt konstigt, varför ska kvinnor behöva dölja sina former och sin hud? kan inte männen bara lära sig/uppfostras till att inte se kvinnan som ett sexobjekt som man kan fantisera om.

Att göra som Muhammed bara för att det står i haditherna känns också ganska dumt. Man kan ju inte jämföra han och hans vänners liv med människorna år 2009. Alla och då menar jag alla människor på jorden är alldeles för begåvade för att behöva leva sitt liv som en gammal profet. Skapa ditt eget liv istället, ta nya utmaningar och klä dig som du vill.

Att förbjuda slöja tycker jag dock inte är en särskilt bra idé. På ett sätt är nog hijab en trygghet för många muslimska kvinnor och att förbjuda människor från att känna sig trygga känns inte som en smart plan.

Jag tycker dock att valfriheten måste bli större. Ingen ska känna sig tvungen att ha på sig en viss sorts täckande kläder och det ska vara okej för en kvinna att ha kläder med vackra färger och varierande längd. Jag vet inte hur det är för dig men jag känner mig alltid gladare och starkare när jag känner mig snygg och välklädd.

Hedersmord

Den 24 juni 1999 mördas svenska Pela Atroshi av sin far och tre farbröder under en semesterresa till före detta hemlandet Irak. Den 21 januari 2002 mördas Fadime Sahindal även hon av sin far under ett familjebesök i Uppsala. Dessa två hemska händelser har fått benämningen hedersmord: grova mord på nära familjemedlemmar med syftet att återupprätta familjens heder. Är dessa mord tillåtna enligt koranen och vad får pappor att vilja gå så långt som att mörda sin dotter bara för att hon umgåtts med fel folk?

Hedersmord har inte stöd i koranen utan har ett kulturellt ursprung. Fortfarande idag känner sig många muslimer (beroende på var de kommer ifrån) inte som individer utan som medlemmar i en familj. Tänkandet är väldigt patrikalt och bygger på att mannen har ansvaret för hela familjen och därmed även kvinnornas uppträdande. Om någon kvinnlig medlem i "klanen" (ofta en ung kvinna) på något sätt bryter sig ur sin kulturs eller familjs mönster genom att t.ex. säga nej till ett giftermål eller ha en relation med någon från en annan religion (exempelvis en svensk?) så anser man att kvinnan har skadat familjens heder och därför behöver straffas.

Själva hedersmorden har sitt ursprung från en tid då det inte fanns några riktiga lagar, statsmakt, domstolar eller poliser. Om någon råkade ut för ett brott var det upp till hans/hennes släktingar eller vänner att straffa brottslingen. Det ansvaret hade ofta mannen som är släktens patriark och beskyddare. Männen var också tvungna att se till att deras hustrur och döttrar skötte sig och uppförde sig som kvinnor borde enligt deras kultur. Om kvinnorna bröt mot någon av reglerna så låg skammen på familjefadern som inte lyckats sköta sin uppgift tillräckligt bra. Han fick skämmas och ansågs svag och för att återupprätta sin heder var det lika bra att döda den oskötsamma kvinnan. Då behövde varken fadern eller familjen skämmas längre. Detta är ursprunget till dagens hedersmordskultur.

Att säga att koranen förespråkar hedersmord är alltså helt osant. Islam tillåter inga mord överhuvudtaget. Istället kommer dessa hedersrelaterade brott från en kultur som bygger på att alla ingår i en familj där mannen är överhuvudet som får ta allt ansvar. Detta är inte heller rättvist men det är också en tolkningsfråga. En muslimsk man kan ju välja att inte mörda sin dotter och leva resten av sitt liv i skam. Jag vet inte men för mig verkar det vara ett ganska lätt val. Hellre ett liv i skam över att min dotter har gjort fel än ett liv med skammen över att ha mördat min dotter. Hedersmord är något hemskt som måste stoppas. Till Sverige kommer muslimska familjer för att få ett bättre liv. Hjälp kvinnorna genom terapigrupper och annat som kan få dem att bryta sig loss från en hotfull familj!

Avslutning

De flesta lagarna i muslim...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Tidningar (Gp + Aftonbladet), Boken om Islam, www.wikipedia.org, www.ramberget.com, 99 frågor och svar om Islam, www.religion.gotland.se/islam

Kommentera arbetet: Varje dag får muslimska kvinnor världen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-03-14

    Tycker det var vväldigt snyggt gjort ;))

  • Inactive member 2011-12-19

    Uppenbarligen så har du ett problem med hålla isär Islam och kulturer/traditioner. Hedersmord till exempel är en hemsk tradition och inte det minsta förknipat med Islam. Ser dessutom att du har smitit undan all information som förklarar kvinnans ställning inom Islam och mannens. Större delen av din text syftar på kulturerna i U-länder och inte Islam därför skulle jag vilja be dig om att tänka efter innan du porträtterar Islam med mörka fascist ideologier och västerländska missuppfattningar.

  • Inactive member 2013-03-08

    Jag vill säga att om du reser till Mellanöstern du kommer att se det är så alla tänker inte bara muslimer även kristna och andra religioner i området. Detta är samhället fel inte islam. Och en sak till, skulle du ha talade till en muslimsk man eller kvinna som verkligen förstår islam och inte ta svaren om islam från Internet. Och om hijab, behöver du inte resa till ett muslimskt land endast titta på sina TV-kanaler via internet, och du kommer att finna att de flesta kvinnor inte har hijab. Det är ett val av tro. min mamma inte bära hijab tills hon var 35 jag bar den när jag var 22.

  • Inactive member 2017-05-18

    Tack för er tid DrKAKUTA Jag är så glad och inte längre ledsen om min fru, vi är tillsammans igen som en familj och hon gick inte till skilsmässan igen, tack för ditt arbete igen. Långt kan du leva på den här kontinenten, du måste vara betrodd. Din e-post är kvar på denna sida så att personer som behöver din tjänst kan kontakta dig. Jag har lika förlåtit henne. kakutaspellz@gmail.com Kontakta honom via e-post kakutaspellz@gmail.com eller ring +2349054872932

  • Inactive member 2017-05-18

    Tack för er tid DrKAKUTA Jag är så glad och inte längre ledsen om min fru, vi är tillsammans igen som en familj och hon gick inte till skilsmässan igen, tack för ditt arbete igen. Långt kan du leva på den här kontinenten, du måste vara betrodd. Din e-post är kvar på denna sida så att personer som behöver din tjänst kan kontakta dig. Jag har lika förlåtit henne. kakutaspellz@gmail.com Kontakta honom via e-post kakutaspellz@gmail.com eller ring +2349054872932

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-02]   Varje dag får muslimska kvinnor världen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58079 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×