Jane Austen

7388 visningar
uppladdat: 2009-04-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jane Austen

Ni misstar er, Mr Darcy, om ni tror ert sätt att framföra ert frieri beredde mig någon annan tillfredsställelse än den att det besparade mig det deltagande som jag kunde ha känt om ni hade uppfört er på ett mera gentlemannamässigt sätt.

Hon såg hur han ryckte till, men han sade ingenting och hon fortsatte:

•        Ni kunde inte ha erbjudit mig er hand på ett sådant sätt att jag hade frestats att svara ja.

Återigen var hans förvåning tydlig och han såg på henne med ett uttryck av en på en gång misstro och förödmjukelse. Hon fortfor:

•        Från första ögonblicket av vår bekantskap fick jag klart för mig hur inbilsk och självisk ni var, och det var början till en motviljan som undan för undan har blivit allt starkare. Jag hade inte känt er en månad förrän jag var på det klara med att ni var den siste på jorden som jag någonsin skulle kunna gifta mig med.

Detta citatet kommer från Jane Austens (som mitt författar porträtt kommer handla om) andra bok och även den mest kända Stolthet & Fördom eller Pride & Prejiduce som original utgåvan heter.

Boken handlar om som alla andra hennes böcker om en kvinna som har sämre förutsättningar i livet än vad hon förtjänar. Hon har ofta ett ett starkt intellekt som inte passade i 1800 talets England där kvinnan skulle sitta rätt, niga rätt, tala rätt och skriva rätt som i Jane Austens och hennes kvinnokaraktärers fall.

Stolthet och fördom är ett väldigt bra exemplar på dåtidens England i början av 1800 talet även om jag får en känsla av att det utspelas lite tidigare, det sociala spelet med en klang av feminism och komik. Huvudkaraktären är som i alla andra av hennes böcker en kvinna med intelligens och en stark känsla för värdighet. Elisabeth Bennet är den näst äldsta av fem döttrar. Hennes far Mr. Bennet är en sann gentleman med sarkastiska inslag som säger att hans tre yngsta döttrar Marie, Kate och Lydia är de tre dummaste flickorna i England. Detta för att Lydia och Kate är som sin mor, de drar all sin uppmärksamhet mot karlar, snygga karlar, för att de som deras mor, vill bli bort gifta. Deras mor i sig, Mrs Bennet ser det som sin livs uppgift att gifta bort sina döttrar. Å andra sidan är Jane den äldsta dottern och Elisabeth den moraliska som aldrig kommer gifta sig utav något annat än kärlek "jag kommer lära dina barn spela instrument, väldigt illa" säger Elizabeth till Jane om sin framtid. Båda är smarta och sköna till utseendet, även om Mrs Bennet säger att Elizabeth är skön, men inte lika vacker som Jane. De ligger i underläge gentemot männen som har samma intellekt som dem, och de överklassiga kvinnorna som anser, liksom resten av samhället, att de har inget att komma med mot de överklassiga männen. De har ingen hemgift, som kan vara avgörande om en man av högre rang ska ta en kvinna av lägre rang. Deras omständigheter blir värre när Mr Bennet inser att hans fru Mrs Bennet inte kommer ge honom någon son. Det var bara söner som fick ärva av sin far på den tiden. Det betyder att deras kusin, Mr Collins kommer att ärva Long Bourn som gården de bor i heter, och allt annat som Mr Bennet äger. Det betyder att han kan köra ut Mrs Bennet och flickorna så fort Mr Bennet går bort, eftersom ingen av de fem döttrarna har ingått giftermål, i början av boken.

Det är en romantisk roman med sociala inslag. Elizabeth vet vad som förväntas av henne av samhället. Men ändå kan hon inte gifta sig mot sitt hjärtas vilja då mr Collins, den fåniga kuseinen med ingen känsla av värdighet eller smart intellekt, friar till henne. Hon nekar honom och det gör osämjan mellan henne och hennes mor ännu värre.

När Elizabeth träffar Mr Darcy, som visar prov på överklassens högmod, genom att inte dansa då "det finns många damer som saknar kavaljer" säger Elizabeth till sin kloka väninna Charlotte Lucas, tycker hon först inte alls om honom. Han visar stor karaktär som rik ungman med ett sinne för rättformhet och etik. En man som följer samhällets överklass, osynliga regler men ändå så synliga, till punkt och pricka. Att han säger oförskämda saker om att hon inte skulle vara tillräckligt vacker för att fresta honom att dansa med en sån medelklass kvinna som henne gör henne bara mer bestämd om att han är den sista mannen i Hampshire hon någonsin skulle kunna dansa med. Elizabeth litar på sin känsla för folk utan att tveka och varför skulle hon inte, hon har en väldigt stor känsla för värdighet och även hon, som Mr Darcy,  för etik. Hon visar sitt avsky mot honom på ett sätt som inte är oartigt utan mera lämpligt men med lite antydan till fräckhet som Mr. Darcy uppfattar med vad man tror, bara mer anledning att få rätt med att familjen Bennet är en familj som inte bryr sig om eller förstår sig på värdighet. Iallafall när man pratar om de tre yngsta systrarna, mrs Bennet  och även någon gång hos Mr  Bennet.

Det som är så otroligt bra med hur hon berättar allt är när Mr.Darcy förklarar alla missuppfattningar och feltolkningar gentemot Elizabeth, genom ett brev som hon får av honom efter att den första upptrappningen kommit. Elizabeth är välmedveten om sin familjs opassande uppträden. Kate och Lydia som uppför sig väldigt ovärdigt, även vid vissa tillfällen lite slampigt då de på olika tillställningar springer efter officerarna som är opassande om man tänker på deras ställning och ålder..

Marie, som är den gudfruktiga i familjen skulle man egentligen inte kunna tro illa om. Men hennes själviska sida är lika stor som Lydias och Kates men på ett helt annat sätt. Hon behöver ingen bekräftelse genom karlar, utan hon vill ha uppskattning och beröm för sitt kunnande i piano,sång och litteratur. Nästan att folk ska hylla henne. Ett tillfälle är tillställningen hemma hos Mr.Lucas där hon börjar spela på pianot. Ingen konstigt alls med det, det var väldigt vanligt att man lät flickorna spela och sjunga som underhållning men Marie sjunger inte särskilt vackert så folk lät henne spela och sjunga en låt, som det anstår, men när Marie börjar på en andra kommer Mr. Bennet fram och säger till henne "Marie, vi tackar så mycket för sången men är det inte dags att låta de andra unga damerna visa vad de kan?" Marie blir då mycket ledsen, så även om folk inte vill höra mera av Maries sång tycker de att det är orespektsfullt av Mr. Bennet att köra iväg sin dotter. De anser honom som lite för hård, och borde veta bättre. Mr. Bennet har också viss tendens till, som sin fru, att visa sig inte respekfull mot de som är ställda över honom. Han som Elizabeth visar, fast med mer osmidighet och ingen finess, att om de överklassiga inte vill ha något med dem att göra så vill de inte ha något med dem att göra heller. Detta är något mycket fult och anses som väldigt olämpligt.

Detta brevet ger en vänding i boken som ändrar dispositionen i boken. Elizabeths känslor ändras för Mr.Darcy. Både pga brevet och att hon ser hans gods, Pemberley som är syorslaget, och därigenom alla tankar och åsikter i boken. Den är i början mycket om samhällets oskrivna lagar, hur folk ska uppföra sig, vad som är lämpligt, om kvinnor med sämre förutsättningar än vad de ötjänar, och kvinnans ikke existernade rihet gentemot mannen. Eter upptrappningen genom brevet från Mr. Darcy handlar det mer om ångrande, känslan av att döma för fort och den svåra frågan för en kvinna som Elizabeth, har man tid att ångra sig och framför allt, kan man gå över sin självrespekt bara för att erkänna att man hade fel?

Jag ska inte avslöja slutet men som Jane Austen säger till sin syster Cassandra i filmen "En ung Jane Austen" får alla hennes karaktärer storslagna slut. De får allt de vill ha på ett bra sätt, som inte alls var vanligt på deras tid.

Jane Austen föddes 1775 som yngst av sju barn till en medelklassig präst i Hampshire, som hennes böcker har fått utspela sig mycket i. Hennes älsklings syster Cassandra förlorar sin fästman genom en resa som han gör till Afrika där han dör i gula febern. Hennes systers olycka ger henne inspiration till hennes skrivande som allt annat i hennes liv gjorde. Man märker i hennes böcker, om man vet något om henne, att hon tar mycket från sitt eget liv.

Man märker i "Stolthet och Fördom" när Mr.Collins friar till Elizabeth att Jane Austen själv varit med om att en man med mindre känsla för värdighet och intelligens som henne själv friade till henne och att samhällets oskrivna lagar säger att en flicka som hon med ingen förmögenhet, kontakter eller familj måste acceptera. Från skillnad från Elizabetn accepterar Jane Austen, men redan dagen där på avbryter hon örlovningen till Harry Bigg-Wither som var sex år yngre än henne själv. Hon var då tjugosex år gammal.

Jane Austen var en kvinna som såg igenom salongernas, folkets, samhällets fasad. Allt handlade om yta, hur man såg ut, vad man sa, vilka man umgicks med, huset man bodde i och marren man ägde. Tyvärr handlade inget om djupsinne, intellektet iallafall hos kvinnor ansågs det fult och det var något mödrarna ville tysta ner och förneka om deras döttrar hade det. De var uppfostrade till att niga rätt, sitta rätt, tala rätt och skriva rätt som i Jane Austens fall och det var något man förväntade att de skulle följa till punkt och pricka.

Man kan likna salongerna med dagens tv såpa Big Brother. Där även där allt handlar om vad som syns, hur man ser ut os.v.

Många anser att hennes böcker handlade om motsatsen till hennes liv, det liv hon ville ha. De handlar om passion, sex i lönndom, kärleksmöten och att motsätta sig samhället och ändå få allt man vill ha. Att våga göra något som ansågs fel. Det sägs att när hon var tjugo år blev hon förälskad i den blivande irländska högsta domaren Tom Lefroy.  De blev blixtförälskade men de kunde tyvärr inte gita sig pga av Toms morbror som motsatte sig bröllopet, och Tom var helt beroende av sin m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jane Austen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-02]   Jane Austen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58082 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×