Film analys Gökboet

7 röster
24795 visningar
uppladdat: 2009-04-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Film analys Gökboet

Anslag: Det börjar när man ser bilden av United arts, anslaget forsätter sedan med att det kommer en sorglig musik som tecknar på att detta inte är en komedi eller en skräck film precis utan mer en drama film eller något åt det hållet. Till musiken får man se en lugn, stilla och helt fridfull natur, vilket ger en bra känsla av intresse för den tysta naturen smälter så bra ihop med musiken.

Presentation: Redan från början får man en bild av det handlar om ett mentalsjukhus, men man får fel bild av mentalsjukhuset. Man får bilden om att det är bara farliga sinnesjuka människor som sitter där inne när man ser all säkerhet som t.ex. galler för fönsterna, båset som miss Ratched delar ut medicin i m.m.

Randle Patrick McMurphy: Är en mycket fräck typ som inte tar skit av någon och han gör precis som han själv vill. Redan från början när han kommer till mentalsjukhuset så förändras det mer och mer, både de boende och personalen. Han är även mycket bra på att föra sin talan och han får snabbt de boende över på sin sida och blir mycket omtyckt av de boende.

Miss Ratched: Är en mycket känslokall och egoistisk kvinna som egentligen inte bryr sig om vad de boende tycker och tänker, bara så länge de följer henne order och visar henne respekt så njuter hon. Hon vill ha makt över de boende till 100 % de kan man bara se när McMurphy vill se på basebollmatchen på tv i första röstningen vågar bara två räcka upp handen.

Cheif: En mycket lugn och fridfull person som ingen tänker på typ från McMurphy kommer in i bilden, då han får honom till att spela basket och tala efter att han lurat alla boende och vakter att han är stum och döv. Men med tiden bli han och McMurphy väldigt tajta de kan man bara se när McMurphy kommer i slagsmål med en av vakterna så kommer Cheif och skyddar McMurphy så mycket han kan.

Fördjupning: Börjar någon gång när McMurphy träffar föreståndaren till mentalsjukhuset för första gången och slutar när han slår vad med grabbarna att han kan reta upp Miss Ratched till 100 % på en vecka.

Konfliktupptrappningen börjar när McMurphy börjar gå emot personalen vilket leder till hårdare tag från personalen. Konfliktupptrappningen varar till och med när Den yngste tar livet av sig.

Konfliktförlösningen: börjar när McMurphy ser att den yngste är död och då flyger han på Miss Ratched och stryper henne, och konfliktförlösningen varar till och med när han blir slagen i huvudet och svimmar.

Avtoning: Börjar när grabbarna sitter och snackar om vad som egentligen har hänt McMurphy, sen på natten blir han lagd i sängen efter att ha blivit lobotomerad så han är helt väck och det är totalt omöjligt att kommunicera med honom. Sen Kommer Cheif och kväver honom och jag tror att det är för att Cheif tycker att dom har förstört McMurphy så mycket redan och de ska inte få förstöra honom ännu mer. Avtoningen slutar med att Cheif slår sönder rutan och rymmer.

Protagonister: Är Cheif för han som inte pratade och inte gjorde något om dagarna började helt plötsligt att spela basket och umgås med de andra istället för att stå i sitt hörn som förut. Men hans största utveckling är att han vågar rymma som han sa i början att han inte kan göra. 

Miss Ratched gör också en stor utveckling efter att McMurphy har strypt henne så blir hon en mycket snällare person och bryr sig lite mer om de boende.

McMurphy gör själv en stor utveckling och blir en mycket generös och omtänksam person mot de boende.

Jag kommer här nedan att försöka tolka filmen Gökboet, Symbolerna är alltså: frihet - förtryck, medeltid - renässans och klok - galen.
Jag tänkte börja med frihet - förtryck. Om man ser till filmens karaktärer så är det Miss Ratched och hennes anställda som utövar förtrycket mot de intagna. Många av dem som är på mentalsjukhuset är där av egen vilja, men har blivit indoktrinerade på så sätt att de inte tror att de kommer att kunna ta vara på sig själva när de kommer ut. De har blivit inkastade i ett järngrepp som Miss Ratched har om dem.
Man blir ganska tidigt i filmen varse om att det kommer handla om makt och förtryck. I en av de inledande scenerna när Miss Ratched kommer så har hon nyckeln, den som symboliserar både makt och frihet - men i detta fall är det makt som är representerat. Hon, Miss Ratched, låser upp gallerdörren och det är en direkt makthandling, man vet att det är hon med nyckeln som har makten och kontrollen över utvägarna.


När McMurphy kommer så blir det helt plötsligt oordning på Miss Ratcheds avdelning. Hon måste bli ännu strängare för att tygla McMurphy. Hennes illvilja gentemot McMurphy och hennes strävan efter ordning får henne att bli kallare mot de intagna och använda de andra anställda som vapen mot dem. Förtrycket är tydligt.


Det finns dock ett par symboler som kan symbolisera frihet också. Vi har till exempel vattenbehållaren i duschrummet. McMurphy försöker lyfta den men han kan naturligtvis inte eftersom den är på tok för tung för honom. Det blir en symbol i den situationen på så sätt att man kan nästan i förväg förstå att den kommer att spela en stor roll för någon, senare i filmen. Det blir till något att sträva efter, att kunna lyfta den och kasta ut den genom ett fönster. Den enda som är stark nog för att lyfta den är Chief, men han känner sig för liten, för svag. Jag skulle vilja tro att det är Miss Ratched som har tryckt ner honom psykiskt, genom sitt styrelseskick - en steril miljö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Film analys Gökboet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-03]   Film analys Gökboet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58084 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×