Islam

5 röster
5027 visningar
uppladdat: 2009-04-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

MUHAMMED

Muhammed föddes år 570 e. Kr och dog 62 år senare. Han föddes på den arabiska halvön Mecka, Nuvarande Saudiarabien. Hans far hette Abdullah och hans mor Amina, eftersom familjen var fattig så kunde Muhammed varken läsa eller skriva.
Muhammeds Far Abdullah dog strax innan Muhammed föddes, sex år senare dog också hans mor.

Sexåriga Muhammed blir föräldralös och flyttade till sin farfar men efter att hans farfar också dött så flyttade han till sin farbror. Hos sin farbror blev han uppfostrad till köpman och fick snart jobb hos en rik kvinna som var kameldrivare. Kvinnan som hete Hadiga började snart fatta ett sådant tycke för sin tjänare att hon erbjöd sin hand. Muhammed tog anbudet och även om Muhammed var 15 år yngre än henne så blev det ett lyckligt äktenskap.

Hadiga skänkte honom två söner och fyra döttrar. Sönerna dog när de var unga och samma sak hände med en son som han långt senare fick med en slavinna i Medina. Istället ska Muhammed ha tagit sin farbroderns yngste son Ali som eget barn.
Däremot växte döttrarna upp och ingick äktenskap, men bara en utav dem, Fatima efterlämnade några barn och det är därifrån Muhammeds släkt fortsätter.

Då Muhammed var runt fyrtio år hade han träffat många judar och kristna. På den tiden hade kristendomen spridit sig till Arabien både från Syrien i norr och Abessinien i söder.

Vändpunkten i Muhammeds liv blev att han började ägna sig mer åt religion.
Han gick runt och grubblade över domedagen då Gud skulle döma folk för ens gärningar etc. Det gick en tid och han mognade, han började bli mer och mer övertygad om att det bara fanns en gud, han trodde sig själv vara en gud och att han hade blivit tillsagd att tala om sanningen för sina landsmän.
För att vara ostörd uppsökte han Meckas ensliga områden och där ägnade han sig åt fasta och bot.

En natt då han dragit sig tillbaka och befann sig på berget Hira tycktes han blott se ängeln Gabriel som gav honom ett meddelande från gud. Han berättade några dagar senare för sin hustru om sin uppenbarelse och hon var den första som började tro på honom.
Han försökte föra budskapet vidare men anklagades för att ha ljugit ihop allt.

GUDSBILD

De i islam dyrkar endast en Gud. Gud är en och det finns ingen vid hans sida. Det finns alltså ingen gud utom gud. Gud är herren, han ser allt, hör allt och gör allt efter sin egen vilja. Gud är barmhärtig och alla suror (kapitel) i koranen förutom en inleds med "Gud den barmhärtige, förbarmares namn".

Det är gud som skapar världen och det är han som tar hand om oss varje dag. Allt är beroende av gud men människan har en fri vilja att ta emot och förkasta de han säger.
Tar man emot blir man belönad annars blir man dömd i domedagens straff. Efter en tid då du varit död uppstår du och flyger upp till himmelen, för att dömas utav gud.

De länder som är målade med svart är majoriteten muslimer och de med grått har ca
10-15 % muslimer.

UTBREDNING

Det finns ca 1,3 miljarder muslimer runt om i världen. Exempel på länder som har mer än
95 % utav befolkningen som är muslimer: Iran, Irak, Pakistan, Somalia, Tunisien, Turkiet, Afghanistan, Algeriet, Marocko och Indonesien.
De första muslimerna som bosatte sig i Sverige kom på 1940 - talet. Antalet muslimer varierar med tanke på vad som räknas som muslim, men ca 350 000

HELIGA BYGGNADER - MOSKÉN

Moskén är muslimernas heliga byggnad. De kan variera mycket till utseendet men kännetecknas oftast på sina minareter, det motsvarar kyrkornas torn. På minareterna finns högtalare och det är därifrån man kan höra bönerna fem gånger om dagen.

Det var formen på Muhammeds hus i Medina som blev modellen för moskéerna.
I moskén finns det inga bänkar att sitta på bara mattor på golvet.
Utanför Moskén finns en omgivande borggård och en pelarhall. Det finns också alltid en fontän eller liknande för att tvätta sig innan gudstjänst.
I moskéerna finns det en nisch som pekar åt vilket håll Mecka ligger åt. Män och kvinnor ska inte be tillsammans, de finns oftast balkonger runt om bönsalen för kvinnor och barn. En kvinna kan också få tillåtelse att be hemma. En troende muslim bör be minst en gång i veckan, fredag är officiell böndag.

Moskén kan också vara mer än bara gudstjänst lokal, de kan även vara bibliotek, härbärge och sjukhus.

HELIGA PLATSER - MECKA

Mecka är en stad i Saudiarabien och vallfärdsort för många pilgrimer. Där finns templet Kaba, som också är kallad "guds hus". Det är den heligaste platsen eftersom den anses vara den första byggnaden ägnad åt dyrkan av gud.
Kaba är en stor kubisk byggnad som står mitt på gården i moskén Masjid-ul-Haram. Kuben är täckt utav ett svart tyg som har guldbroderade skrifter från koranen. Rättrogna muslimer vänder sig till Mecka när de ber. Om du inte är muslim så tillåts du inte att komma in i Mecka.

Mecka är islams heligaste plats tillsammans med Muhammeds moské i Medina och moskén i Jerusalem.

HÖGTIDER

Fredagsbönen:
Fredag är dagen då den obligatoriska samlingsbönen äger rum. Man kan också be varje dag 5 gånger om dagen men det är inte lika nödvändigt.

Fredagsbönen är obligatorisk för männen men för kvinnorna är de frivilligt. Tiden då man ber är mellan soluppgång och middag. Imam är den ledare som leder gudstjänsten genom alla olika moment. En bön i en moské sägs vara värd 25 gånger så mycket som att be i hemmet eller på ett torg. Dessa dagar ger muslimerna glädje, att de t ex fullbordat det gud har befallt dem.

Fastan:
Fastan infaller under månaden Ramadan och är den nionde månaden i det islamska året.
Det var under Ramadan som Muhammed fick sina uppenbarelser.

Under fastan avstår man från mat, från att solen har gått upp till solens nedgång. Förutom att troende genom fastan bevisar sin gudstro har den också gynnsam effekt. Men övar sig i behärskning och tålamod, man blir medveten om sina egna mat behov.

Man renas och man påminns om de fattigas situation.'
Undantag för fastan är sjuka, gravida kvinnor och barn.
I koranen står det "Nöd bryter lag".

SKRIFTER - KORANEN

Koranen är islams "bibel". Det är guds ord som uppenbarades till Muhammed via ängeln Gabriel.

Vid den här tiden var araberna väldigt begåvade poeter. Koranen kom med vackra ord, berättelser och historier som ingen människa kunde efterlikna.
Det största undret var att Muhammed inte kunde skriva, så han berättade sina historier för araberna och de skrev ner de.

I koranen säger gud att han ska skydda hans bibel ifrån att ändras strykas och att saker ska skrivas till. Koranen är och ska förbli samma bok, den kan också bara tolkas. Den äkta koranen kan endast läsas på arabiska, därför vill många troende muslimer lära sig arabiska för att kunna läsa den riktiga koranen. Koranen säger också att alla är lika mycket värda, fattiga som rika!
Koranen berättar mycket om livets uppkomst, alla människor kan hämta bevis från koranen. Vetenskap som inte stämmer med koranen saknar grund och är inte sann. Gud är den högsta läraren och allt vi lär oss kommer från gud. Koranen samlades på Muhammeds tid på läderbitar, benbitar och stenar.
Varje Ramadan lästes den upp för Muhammed. Koranen är guds sista uppenbarelse och grundläggande källa till islams lärdomar och lagar.

Islam har fem pelare. Pelarna är som dina fem fingrar och det är en plikt.
Dessa är också obligatoriska för alla, oavsett kön, kulturell bakgrund, social status eller nationalitet.
Då muslim betyder underkastelse inför guds vilja, så är det viktigt för en muslim att följa dessa fem pelare för att underkastelsen ska ske.

  • Du skall bara ha en gud.
  • Islams trosbekännelse lyder: "Det finns ingen gud utom gud och Muhammed är hans sändebud" Var och en som uttalar trosbekännelsen kan själv betrakta sig som muslim.
    Genom att medvetet och med ärlig tro utropa:
    "Ashhadu an lä iläha illä-Lläh, wa ashhadu anna Muhammadan rasulu-Llah" Som betyder
    "Jag vittnar att det inte finns någon gud förutom Allah och att Muhammed är
    hans sändebud". Så blir du muslim.

    Barn som är födda i muslimska familjer behöver inte utropa denna vittnesbörd eftersom de redan betraktas som muslimer.

  • Du skall förrätta bönen.

  • En rättroende muslim ber fem gånger om dagen.Bönen kan utföras var som helst, hemma, på jobbet eller ute i det fria.
    Eftersom medvetandet om guds existens hela tiden närvarar i bönen så blir relationen mellan skaparen och människan mer verklig.
    Att be fem gånger om dagen innebär en stor belöning för de troende vid domedagens dom.

  • Du skall fasta under månaden Ramadan

  • Ramadan är årets fastemånad, enligt traditionen då Gabriel förmedlade Koranen till Muhammed. Eftersom det islamska året är 11 dagar kortare så förskjuts ramadan från att vara på den svalaste tiden på året till att vara på den hetaste.
    Under ramadan fastar alla varje dag dvs. man får varken dricka eller äta något då solen är uppe. Man får heller inte ha sexuellt umgänge eller röka under fastan.
    Fastan har flera syften är att motstå "livets lättköpta frestelser" Då man själv varit hungrig så har man lättare för att kunna hjälpa de hungrande och fattiga som sällan får mätta sin mage. Det visar också på osjälviskhet, självbehärskning, beslutsamhet och viljestyrka.

  • Du skall skänka 2,5 % utav din årsinkomst till fattiga och behövande.

  • Detta kallas "zakat" och är en religiös skatt som rika betalar. Just ordet zakat betyder rening, det är när du betalar zakat som du renar dina ekonomiska tillgångar.
    En person med gott om pengar som vägrar ge zakat dömer sig själv i helvetets eld. Det är när du ger allmosa som du renar dina pengar, ger du inte allmosa så handlar du med smutsiga pengar.
    Muslimerna uppmanas också att ge allmosa utöver den obligatoriska zakat. I koranen står det att du ska tacka den givmilde skaparen igenom att vara givmild. Man ger zakat den 27 dagen i månaden Ramadan.

  • Du skall minst en gång i livet utfärda en pilgrimsfärd till Mecka.

  • Vallfärden är som de fyra andra plikterna, obligatorisk! Syftet med vallfärden är att bli renad från synd.
    Det sägs att en hemvändande pilgrim har slutat synda. Pilgrimsresan är bara giltig om man själv sparat ihop pengarna. Före en pilgrimsresa ska man ha betalat alla räkningar och betalat av alla sina skulder.
    Pilgrimer ser oftast resan som det sista, de skriver testamente och tar farväl utav familjen.
    För djupt religiösa är det en dröm att dö på en helig plats. De tror att själen kommer direkt till paradiset.

    ISLAMS HISTORIA

    Muhammed föddes ca 570 e. Kr på den arabiska halvön Mecka.
    Omkring år 610 e. Kr fick Muhammed en uppenbarelsen om att en ängel vid namn Gabriel (Djibril) flög ner från himmelen med ett budskap från gud. Budskapet var att människan skulle erkänna gud som sin skapare och att gud ska dyrkas ensam. Man skulle också underkasta sig honom, ordet muslim betyder "den som underkastar sig" och islam betyder "underkastelse".

    Muhammed varnade för domedagen där gud skulle döma varje människas gärningar och straffa dem med helvetets straff eller belöna dem med paradiset.
    Han fick motstånd i Mecka och flydde därför till Medina. Muhammed flydde år 627 och de är där tidsträningen för muslimerna börjar.
    Enligt gud har de funnits flera profeter och dessa har också varit muslimer de hette: Nuh (Noa), Ibrahim (Abraham), Musa (Mose) och Isa (Jesus)

    I Efterhand fick Muhammed inflytande bland arabstammarna runt om och Islam blev mer och mer betraktat som en egen region. Man hade en överenskommelse att leva tillsammans i fred och tolerans där alla fick behålla sin egen religion. Judarna bröt överenskommelsen flera gånger och då bestämde sig muslimerna för att utplåna dem genom att avrätta dem. Striderna ledde till att Muhammed vann och kunde inta Mecka.

    JÄMFÖRELSE

    Båda religionerna har uppkommit från Judendomen. Upphovsmannen till Islam är Muhammed, han var den förste muslimen. Det var genom honom som människorna fick Koranen. Upphovsmannen till Kristendomen är Jesus. När Jesus kom till jorden och började predika om Guds kärleksbud så blev folk kristna, han lyckades inte övertyga alla. Hans närmaste anhängare var hans 12 lärjungar. De hjälpte till att sprida religionen efter Jesus död. Även Muhammed hade ...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Islam

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Liknande arbeten

    Källhänvisning

    Inactive member [2009-04-16]   Islam
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58105 [2024-04-16]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×