Ideologier

1 röster
2850 visningar
uppladdat: 2009-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag fick en kompletteringsuppgift inom ämnet Ideologier i samhällskunskap där jag skulle välja ett parti och sedan leta reda på olika värdering och frågor som de står för och placera dem inom de olika ideologierna; konservatism, socialism och liberalism.

Det här arbetet räckte upp för att jag skulle få mitt VG.

Jag har valt Miljöpartier av två orsaker;

Personligen så tycker jag att miljön är en viktig sak att bry sig om, och genom att gå lite djupare i det här partiet så kommer jag också lära mig mer om den saken.

Också därför att ”partiet betecknar sig som blocklöst och samarbetar med såväl det borgerliga som det socialistiska blocket i olika frågor och på olika nivåer” så att det kan bli intressant vilka olika frågor de svara på till de lika ideologierna.

Jag har tittar runt lite på internet efter saker som MP står för, och efter att jag har valt ut några speciella saker så kommer jag utefter det svara på vilken ideologi de förespråkar i just den frågan.

Jag har letat lite i tidningar och gamla artiklar, men jag har inte hittat någonting som jag kände att jag kunde få användning av, därför så nöjde jag mig med att använda Wikipedia och Miljöpartiets partiprogram.

”Partiet betonar vikten av deltagardemokrati och profilerar sig främst inom områden som miljö och energi men ofta även i frågor som jämställdhet, feminism och djurrätt. Partiet har valt att i stället för partiledare ha två språkrör, ett manligt och ett kvinnligt. Detta dels av jämställdhetsskäl (för att uppnå jämlikhet på alla nivåer), dels eftersom partiet förespråkar kortare arbetstider då två språkrör kan dela på arbetet.”

”Tillsammans kämpar vi för långsiktigt hållbara, demokratiska samhällen, där människor tar ansvar, både lokalt och globalt. Vår vision är samhällen som lever i fredlig samexistens, verkar i jämlikt samarbete och där människor, djur och natur respekteras.”

Det som jag syftar på ovanstående text är främst jämställdheten, mycket gällande män och kvinnor. Att de har två språkrör – en man och en kvinna – för att uppnå jämlikhet tycker jag är en väldigt bra idé för att understryka att de tar den frågan på allvar. Och det faktumet anser jag hör hemma hos socialismen.

”Alla människor har samma värde och likvärdiga, grundläggande rättigheter. Människor måste ges frihet att utifrån sina förutsättningar och möjligheter utvecklas till egna individer.”

”Kulturell mångfald och olika livsval ska uppmuntras. Människans frihet att bestämma över sig själv ska bara begränsas av hänsyn till andra människors frihet och säkerhet, hänsyn till kommande generationers rätt till en god livsmiljö och hänsyn till andra kännande varelser.”

”Genom rätten till lika möjligheter och olika levnadsuttryck utvecklas människor till självständiga individer. Mänsklighetens mångfald är en del av samhällets drivkraft. Vi menar därför att människor måste vara fria att utvecklas utan att bli förtryckta av fördomar. Vi värnar därför rätten att vara olik. Människor ska kunna leva fria från utseende- och rollmallar och ha rätt att vara den de är, leva på det sätt de önskar och älska dem de älskar. Vi arbetar för ett samhälle som är fullt tillgängligt för funktionshindrade, jämställt mellan könen och ickediskriminerande avseende etnisk bakgrund, livsåskådning, sexualitet och ålder. Den grundläggande friheten ger människan möjlighet att åtnjuta livskvalitet, vilket är målet för vår frihetspolitik.”

Det som jag vill få fram från ovanstående är den mänskliga friheten, att man som människa ska ha friheten att själv utveckla oss till den vi ska bli. MP kämpar starkt för jämlikhet och av det så måste landet vara fritt från fördomar emot personer som inte är som alla andra. Och den frågan hör tveklöst hemma hos liberalismen.

”Vi vill ha ett samhälle där makten utgår från folket och där fler är direkt delaktiga i de beslut som fattas.”

Det är kort och gott ett demokratiskt tänkande, vilket är någonting som MP också prioriterar starkt i sitt partiprogram. Och det är en tanke som hör hemma hos socialismen.

”En trygg värld är en plats där varje människa har sina grundläggande sociala, ekonomiska och politiska rättigheter tillgodosedda. I en rättvis värld är resurserna likvärdigt fördelade. Vi har bara en jord och vi är alla beroende av varandra. Vår livsstil påverkar andra människors möjligheter. Vi vill verka för en rättvis och miljömässigt hållbar fördelning av jordens resurser. Vi bejakar fritt kulturutbyte med möjlighet att arbeta och studera var man vill.”

Det får mig att tänka på Socialdemokraterna hur de vill att alla så många resurser som möjligt ska vara fördelade så att största möjlig jämlikhet kan skapas.

Att vi alla är beroende av varandra och att resurserna ska fördelas likvärdigt och dessutom fritt kulturutbyte är ett typiskt socialistiskt tänk som st&a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Miljöpartiets partiprogram (http://mp.se/files/82000-82099/file_82014.pdf) Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Milj%C3%B6partiet)

Kommentera arbetet: Ideologier

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-17]   Ideologier
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58107 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×