O Brother, Where Art Thou?

3410 visningar
uppladdat: 2009-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

"O Brother, Where Art Thou?" är en lite speciell komedi, allt händer under 30-talet i Missisippi. Everett (som spelas av George Clooney) är en småtjuv som tröttnat på fångarbetet han blivit satt på, han tvingas arbeta som stenhuggare för att avtjäna straffet. Han lyckas rymma med fångarna han var länkad med, Delmer och Pete som inte är så smarta. De går ut på ett äventyr och deras mål är en skatt som Everett lovat att dela med dom, 1.2 miljoner dollar, Everett ljög egentligen vilket visar sig senare i filmen, anledningen till att han flydde var för att hans fru skulle gifta sig med en annan man. de blir jagade av poliser hela vägen och många stora upplevelser väntar dom.

Filmen utspelas under 30-talets depression i USA, den internationella handeln hade sjunkit kraftigt pga lågkonjunkturen som ahde slagit till, många företag i USA gick i konkurs vilket ökade arbetslösheten, man såg detta i filmen. Nästan inga man såg var rika, förutom de mäktigaste personer man såg (politikerna).

Man får se säljare, skojare, musikanter och radiostationsinnehavare, men det jag la mest märke till är att man fick se Ku Klux Klanare i filmen, som strävade efter vit överhöghet, de skulle bränna en musiker för att han var svart, musikern spelade gitarr med Everett och hans kompanjoner på en radiostation, men Everett och hans kompanjoner räddade honom innan han skulle brännas, att se Ku Klux Klan sådär offentligt på landsbygden i filmen var annorlunda, och i och med att ledaren i klanen i filmen även var en borgmästarkandidat så kändes allt oorganiserat när det gällde staten och polisen deras ansvarsområden. Poliserna i filmen var inte så hårda mot brottslingarna när de hade rymt och verkade inte vara så jätteeffektiva när de letade efter rymlingarna, och jag tror det var lättare för fångar att rymma på den tiden än vad det är idag då vi har fängelser med strikta regler och bra koll av vakter. Men jag fick en känsla av att poliserna ändå var strängare och allvarligare mot de dömda, och hade hårdare straff.

Det jag la mest märke till var alltså Ku Klux Klan, segregationen, de delade in folk i två olika raser, svarta och vita och de svarta var underställda de vita. Under 30-talet var rastistiskt tänkande djupt hos stora grupper, speciellt i södern. Ku Klux Klan hade slutat existera för ett tag men i början av 1900-talet (1915) återupplivades klanen. Klanen växte snabbt och medlemmare ökade mellan år 1910 till år 1930. Men under 1930-talets depression (där handlingen i filmen utspelades) minskade klanens makt, ledare blev avslöjade och avslöjade även sina anhängare för mord och andra brott, till slut ingrep myndigheterna och klanen upplöstes år 1944. En annan sak jag la märkte till var de politiska valkampanjerna, mycket i filmen var kopplingar mellan den klassiska musiken och den politiska kampanjen vilket hänvisade till traditioner, anstalter och den bossistiska politiken som definierade den södra politiken i första halvan av 1900-talet. Bossism = Politiken var centrerad mot en enda mäktig person (bossen) och en organisation bestående av mindre mäktiga personer som kunde mycket om finans och hade socialt själv-intresse för bossens politik. Politikerna som var med i kampanjerna använde mycket av raidon, musiken till att få ut deras meddelanden till folk. W. Lee O'Daniel, före-detta guvernör av Texas, hade en sopborste/kvast, som var ett välanvänt kampanjknep under den tiden. Genom att ha den med sig lovade han att sopa bort korruptionen. Filmen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: O Brother, Where Art Thou?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-20]   O Brother, Where Art Thou?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58113 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×