Existentiella Frågor

6840 visningar
uppladdat: 2009-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

"Behandla andra som du själv vill bli behandlad"  - Jesus.

Jag är inte troende, men den där raden måste jag säga är nog det smartaste någon människa någonsin sagt.

                                                                                         

I urminnes tider så har människan funderat på sitt arv och var vi kommer ifrån, jag hade tänkt mig också en existentiell fråga men inom ett annat område: Människan, homo sapiens. Vad är det som gör att vi ser skillnader hos varandra? Och vad är det som har fått människor i historien att ha varandra som slavar? Även förföljelse av människor, Vad är det som gör att just dessa förföljdes och varför?! Är kvinnor mindre värda än män och varför har de alltid varit så i historien. Vad har olika religioner för perspektiv på skillnader mellan män och kvinnor?

Om vi ska börjar i vår egen kultur. Här i norden hade vi slavar eller "trälar" som vi kallade det under Vikinga tiden. Trälarna var ofta rövade långt bortifrån. Och man hemförde dem under många av sina vikingatåg(plundringståg.) Trälarna hade inga egna ägodelar, de blev slagna och dåligt behandlade.  De var där för att utföra jobb, och dessa var ofta smutsiga eller tunga jobb som ingen annan vill göra. De hade också fula namn så att man skulle förstå att det var mindre värda än andra människor.

Varför hade de dessa människor som slavar? Såg de inte deras lidande och hur dåligt de mådde av att bli bort ryckta från sina hem och sina familjer?

I den kultur vikingarna hade med asagudar m.m. så var det inget brott att ha en träl. Människorna var till och med rangordnade, med att trälar skulle finnas och ligga längts ner i näringskedjan. Slavarna var helt enkelt något som alla hade, några som var samma som djuren. De var helt enkelt så. Vikingarnas trälar var oftast vita, alltså samma hud färg som oss.  Trälhandel upphörde i Norden i samband med att vi över gick från Asatron till Kristendomen. Som förbjöd utnyttjandet av andra människor.

Slav handeln med de svarta från Afrika som bedrevs under 1700- 1800talet i Europa men mest i Amerika. Det flesta svarta från Afrika rövades bort från sina hem och familjer precis som vikingarna gjorde med sina trälar.  Men Amerika var ju ett kristet land, hur kunde dessa människor. Som var så djupt kristna. Plåga andra människor på detta sätt?

Om man ska knyta hop detta då. Människor har förtryckt och dödat varandra i alla tider från tidigaste forntiden ända fram till andra världskriget och än i dag, Och varför då? Kristendomen är en varm religion som förespråkar kärlek som sitt rättsnöre men ändå har man förföljt människor och haft människor som slavar och förtryckt andra folkslag. Det finns vissa skrifter i bibeln som kan förespråka slaveri. Men jag tror att slaveriet, har mer att göra med människans EGO! Människan är god innerst inne, men alla har en ond sida. Nämligen egot som får oss att bli giriga och bara tänka på oss själva. Under Vikinga tiden så var träldomen helt enkel något som var, man hade inte tid att sitt och tänka på att denna slav kanske led eller hade svåra pysiska problem. Man hade nog med problem själv som det var. Sedan slavhandeln med de svarta.  Jag tror nog att när vi vita kom och mötte dessa människor som bodde i hyddor och inte hade städer och liknade som vi. Man tyckte synd om dem, och vill hjälpa dem. Men det fanns även människor som använde sitt ego och kom på att man lätt skulle kunna fånga in en sådan där svart och sedan tjäna pengar på dem.  Muslimernas synsätt på slaveriet var att den som var född muslim inte fick vara slav. Det var vad det islamska rådet bestämde då Européerna började ta slavar i närheten av deras områden.  Islam och Kristendomen är väldigt lika. Och egentligen tycker man nog att man vid en tid som 1800 skulle ha varit nog barmhärtiga för att inte ta slavar. Men egot som faktiskt är ett muslimskt synsätt på det onda i människan. Tog över handen under en period i vår långa historia av människor. Och vad tyckte gud/Allah om det? Antagligen tyckte han/dem inte om det eftersom att han/dem förespråkar att vi ska respektera och älska varandra.

Det onda i människans inre kommer för alltid att existera så länge människan går på den här jorden. Vi måste helt enkelt lära oss att alla liv är precis lika mycket värda som ditt eget liv är för dig själv, Och att acceptera och respektera varandra åsikter och funderingar. Och det vikigaste att hjälpas åt och förstå varandra så att vi får en bättre värld. En sak som fortfarande är väldigt aktuellt i dag, som det även var då är mannens förtryck av kvinnan. Slaveri av vissa stadier existerar fortfarande i vår moderna värld.  Till exempel sexhandeln då ungar tjejer säljer sina kroppar för att kunna överleva.

På Vikinga tiden så var kvinnor väldigt väl behandlade. De hade ju till och med kvinnliga gudinnor ex: Freja. Kvinnan var chefen i hemmet, och kvinnor fick säga vad det tyckte utan att be om lov och det kunde till och med slå till sina män. Det var nästan som dagens moderna samhälle. När kristendomen kom till Norden så var det annorlunda. Flickor vart glas, och skulle synas men inte höras. Under 1700 och 1800 så var kvinnor grovt underskattade visst fanns det kvinnor som skiljde sig från mängden som: Selma Lagerlöf och Jane Austin. Flickor fick inte ha för djup urringning och inte visa vaderna m.m. Och detta var en tid då kristendomen var rättsnöret i den tidens Europa.

Muslimernas sysätt på kvinnan brukar ju vara ett väldigt omtalat ämne. De får inte visa sitt hår och inte gå ut själva. Och jämt och ständigt tjatas det om herdersmord. Men det flesta muslimer är inga självmorsbombande fundamentalister. Koranen säger att mannen ska vara kvinnans föremyndare och att han får tillrättavisa henne om hon gör fel. Men det betyder ju inte att han får misshandla och förtrycka henne. Islam är en kärleksreligion precis som kristendomen. Det handlar om mannen själv och vad han anser, om man ska ta koranen bokstavligt eller inte anser jag är upp till en själv. Och det flesta män tycker faktiskt att det är väldigt bra att världen håller på att bli moderniserad så att kvinnor ska få lika mycket rätt som männen i vårt samhälle. Men det är en lång väg kvar. Och sedan kommer denna stora fråga varför det fortfarande är skillnad män och kvinnor, och varför det alltid har varit det!

Kvinnan brukar oftast beskrivas så här: Kvinnan är en varelse som är varm och kärleksfull. Och känner medlidande med andra levande varelser.

Medan mannen beskrivs så här: Mannen är en varelse som är hård och kan stå emot varje prövning utan att vekna. En man får inte gråta eller visa med känsla det är skamligt. Om man ska ta i så är detta mannen och kvinnas ideal tyvärr. Men om man fortfarande ser varandra så, hur går det med de män som faktisk har lätt till tårar och de kvinnor som kanske inte är någon bra moders figur. Ska de frysas ute?! Att kvinnan är så nedtryckt beror nog till stor del på att vi är så känslosamma. Vi har ett annat mer känsligt och förgyllt skeende av världen än vad männen har. Det har nog en mer djurisk syn på detta. Jag tror att det kan ha startat någon gång när vi var grott människor. Kvinnans var den som födde barnet. Och mannen var den som fick ta sitt spjut och ge sig ut i vildmarken, medan kvinnan tog hand om och passade barnet. Och om kvinnan var i fara. Så var såklart det mest självklara att mannen som hade muskler efter all jakt och annat arbete den som skulle rädda henne. Sedan utvecklades detta till någon slags sed, som tyvärr blivit ett ideal. Vi ska helt enkelt vara svagare så har det alltid varit. Men det betyder ju inte att mannen ska behöva ha ett storhets vansinne och inte låta flickor gå i skolan och inte rösta och att helt enkelt inte ha någon rätt alls. Så har det ju varit genom i historien. Men kvinnan har faktiskt inte gjort så mycket heller, även om vissa har försökt.  Vi har surt accepterat våran lott. Men skillnaderna mellan män och kvinnor, har också mycket att göra med tiden. Hur svårt det  var att leva och liknande. Och det kan betyda att det var betryggande för alla parter att veta var deras plats var. Kvinnan var hemma och mannen jobbade. Det är en uppdelning som har fungerat bra. Men nu när världen är som den är, det är inte lika svårt längre och man behöver (ialla fall i stora delar av världen) inte oroa sig om hur man ska få mat. Då behövs förändringen. Och som tur är så kommer den mer och mer, kvinnan får utbilda sig och i de flesta länder har kvinnor röst rätt. I Sverige är det inte alls stor skillnad. Men vi måste se till att sudda ut gr&aum...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Existentiella Frågor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-27]   Existentiella Frågor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58127 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×