SO – Skrivuppgift

2 röster
5721 visningar
uppladdat: 2009-05-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

SO - Skrivuppgift

1. När Tyskland gav upp första världskriget så blev de påtvingade att skriva på Versailles freden av Ententen (USA, Storbritannien och Frankrike m.m. länder).

I freden så stod det bl.a. att Tyskland skulle betala 132 miljarder mark i skadestånd. Det bl.a. gjorde så att Tysklands börs sjönk och de hamnade i en ekonomisk kris. En biljon mark var ungefär lika mycket värt som en svensk krona är värd idag. Jag kan tänka mig att folk började bli desperata (speciellt de fattiga och arbetslösa) och när Hitler kom med sina extrema åsikter och sin nationalism plus att Hitler gav det Tyska folket ett hopp om framtiden så började folk lägga märke till honom. En stor fördel som Hitler hade var att han var väldigt bra på att tala och han hade ett bra kroppsspråk vilket gjorde att han nådde ut till sina lyssnare.

Några år senare så blev Hitler ordförande för Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (NSDAP). Efter det så började Hitlers propaganda att sprida sig ännu mer.

På 1930-talet så kom den stora depressionen som började i Wall Street i USA, det gjorde att väldigt många i Tyskland blev arbetslösa. Det gjorde så att fler folk blev fattiga som gjorde att fler folk lyssnade på Hitlers extrema åsikter.

Några år efter det så tog Hitler makten i Tyskland.

Jag tror helt enkelt att det var att folket var så desperata på en snabb lösning som gjorde det möjligt för Hitler att ta makten i Tyskland.

2. Först så fick han ett jobb i riksvärnet att spionera på det tyska arbetarpartiet (NSDAP) i en ölhall. Där så stod folk och pratade om politik osv. Hitler började prata och de blev så imponerade att han fick en plats i partiets styrelse. Hitler började att samarbetade med SA, SA blev hans livvakter och trubbelmakare på gatorna, de gick helt enkelt och slog ner folk från andra partier Hitler trodde kunde bli ett hot. År 1921 tog Hitler över Anton Drexlers roll som ledare för NSDAP.

Den 8 november 1923 så gjorde Hitler en stadskupp, kuppen misslyckades och Hitler blev åtalad för högförräderi och han blev straffad till 5 års fängelse. Hitler höll ett tal i domstolen och straffet blev förkortat till bara 9 månader. Under tiden Hitler satt i fängelset så skrev han sin bok Mein Kampf.  Boken släpptes och ökade hans popularitet ännu mer.

Den 20 december 1924 så släpptes Hitler ut ur fängelset.

Han återgick till ledare i sitt parti. År 1928 fick NSDAP 2,8 % i riksdagsvalet. År 1930 så fick NSDAP 18,3 % i riksdagsvalet. År 1932 så fick NSDAP 37,3 % i riksdagsvalet och nu hade det blivit det största tyska partiet. I november det året så gick de back till 33 %.

År 1933 så blev Hitler utnämnd till rikskansler av Hidenburg (president i Tyskland). Hitlers parti växte sig större och med hjälp av Fullmaktslagen så förbjöd Hitler och regeringen alla andra partier i Tyskland, Tyskland blev en polisstat. År 1934 så dog Hidenburg och Hitler hade nu den högsta posten i Tyskland och därför blev han ledare för Tyskland.

De avgörande stegen tycker jag var när Hitler fick jobb att spionera i ölhallen som senare gjorde att han blev medlem i NSDAP.

När Hitler började samarbeta med SA tycker jag eftersom de gjorde hans parti starkare och andra motståndarpartier svagare.

Att Hitlers fängelsestraff blev förkortat så mycket eftersom det gjorde att han kom ut fortare och intresset för honom hade inte försvunnit än.

3. Det hade kunnat förhindras om folk hade lagt märke och stoppat honom innan det var försent. Jag menar att i början så tyckte ingen att han var något (bortsett från dem i NSDAP) att bry sig om. Sen började hans makt att växa mer och mer. Hitler gjorde en stadskupp och hamnade i fängelset. Sen så kom han ut ur fängelset och fortfarande så gjorde ingen något. Hitlers makt växte sig för stor tills det var försent och sen så var det för riskabelt att göra något i risk att reta up en stor del utav folket.

Göra något = Att döda Hitler, att förbjuda hans parti eller att sätta honom i fängelset för högförräderi i mer än nio månader.

Samma sak var det när Hitler redan hade tagit makten i Tyskland, Frankrike och Storbritannien m.m. länder struntar i att han tar Österrike och en del utav Tjeckoslovakien, Ingen tog Hitler på alvar förrän det var försent.

4.* I Sverige så tror jag inte att en person som Hitler skulle kunna ta makten, i alla fall inte på ett tag, och även om en gjorde det så skulle dens parti vara tvungen att ha mer än 50 % utav alla röster för att kunna bestämma något helt själv.

Men om Sverige fick en hög arbetslöshet, och inflation så skulle det svenska folket kunna bli missnöjda med regeringen och kanske börja lyssna på mer extrema åsikter och på det sättet skulle en som Hitler kunna ta makten eftersom vi skulle bli desperata och vilja ta den snabbaste lösningen, det var det som hände i Tyskland mellan första och andra världskriget.

Men det finns väldigt många fattiga länder idag som redan har ledare som Hitler fast kanske ändå inte lika grymma t.ex. Robert Mugabe (Zimbabwe), Hu Jintao (Kina) och Kim Jong II (Nordkorea).

*Jag tror inte någon med samma politik som Hitler skulle kunna ta makten idag eftersom de flesta vet vad som menas med nazism och vet hur förödande det blev senast man gick den vägen.

Men om det skulle hända någonstans så tror jag det skulle vara i ett land där demokratin är ny eller inte finns för då är det fortfarande starka grupper från innan demokratin som inte gillar den och därför gör en statskupp för att ta över makten.

5.* Det demokratiska system vi har idag tror jag är säkert mot sådana som Hitler eftersom i demokrati så finns det något som heter mänskliga rättigheter, och om man står och gapar att man måste utrota en viss människogrupp så skulle man nog inte komma så långt.

Men samtidigt så kan Sverigedemokraterna komma in i den svenska riksdagen och det kan ju nästa ses som samma sak. Men samtidigt så har alla andra partier sagt att de skulle ta avstånd från Sverigedemokraterna och det skulle betyda att de skulle behöva minst 50 % för att kunna bestämma något i riksdagen. Demokrati = folkstyre.

* Jag tror att demokratin kommer att försvinna men aldrig helt. Någon gång i framtiden när det är andra tider och andra förhållande så kanske demokratin tynar bort. Folk kommer att komma på nya system som kommer ersätta varandra, men någon gång kanske det är någon som tycker att det var bättre när alla hade tryck och yttrandefrihet, mänskliga rättigheter osv. och sen sprida det vidare. På det sättet så tror jag att demokratin alltid kommer att finnas.

* Enligt mig så är den västerländska demokratin det bästa system i världen idag. I den västerländska demokratin så får man rösta på vem eller vilka som ska styra sitt land, man har tryck och yttrandefrihet m.m.

Fast samtidigt så kan man undra om USA är en demokrati eftersom de har elektroröster och på hur de behandlade f&ar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: SO – Skrivuppgift

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-04]   SO – Skrivuppgift
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58138 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×