Renässansen

10 röster
16803 visningar
uppladdat: 2009-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Renässansen

Omkring sent 1300 - 1500 tal så var det en tid där ett helt nytt kulturliv föddes, allt fler började forska om människokroppen och naturen på riktigt.

Inom vetenskap, teologi, litteratur och konst så tittade man bakåt i tiden, på äldre texter på grekiska och latin, i slutet av renässansen så började de bildade att intressera sig mer i material på hebreiska och arameiska istället.

Balletten samt teatern föds, allt fler började bli astronomer och forska om astronomi eftersom det var en stor sak vid den tiden.

Många, bl.a. kyrkan påstod att jorden var platt vid tidigare tiden (medeltiden).        Christoffer Columbus trodde inte på den teorin som eller tesen snarare, och tog sitt manskap och sina skepp tack vare godkännanden av Kronprinsen Ferdinand och prinsessan Isabella. Den historien hör ju till världsomseglingarna, just den historien, just den "omseglingen" blev till en stor succé, Christoffer landsatte sig med några av sina män på ön Bahamas, han hade hittat en ny kontinent, som han kallade för Indien. Och urfolken/urinvånarna för indianer.

Det var en stor man vid namn Nicolas Copernikus som kom med teorin att jorden var rund, att jorden snurrade runt sin egen axel och runt solen, han blev dömd till döden för hans "påhittade" "usla" teori vid den tiden.

När han hade dött så insåg man att hans teori var existerande, det just det jag hade skrivit lite högre up, många astronomer dvs. ett helt nytt kulturliv.  

Men den historian valde jag inte att skriva om eftersom mer än 80 % av klassen tog den.  Tillbaka till renässansen som då kommer ursprungligen ifrån Italien och betyder pånyttfödelse. Det var i slutet på 1300-talet man började tala om en pånyttfödelse av antikens kultur, konst och vetenskap.

Renässansen var en revolution för individen och fritt tänkande dvs. att många så att säga "uppfinningar" blev uppfunna, som ett exempel; 
Boktryckarkonsten, Boktryckarkonst är en teknik att överföra text och bild från en infärgad förhöjd yta med löstagbara typer till papper med hjälp av trycket från en press. Den moderna västerländska boktryckarkonsten anses ha uppfunnits av Johannes Gutenberg c:a 1440. Innan den hade man alltid skrivit alla böcker för hand, men nu lärde man sig att trycka text med hjälp av gjutna bokstavs typer. Arton år senare tryckte man den första bibeln på det här sättet. Litteraturen handlade främst om ungdom och skönhet och om hur lätt skönheten försvinner. Det var filosoferna som försökte hitta själens substans och dess förhållande till kroppen. Man gick tillbaka att skiva på ett sätt man skrivit på antiken, man skrev mycket dikter, både på latin och så sitt eget språk. 

De äldsta böckerna i det moderna boktryckeriets historia kallas inkunabler. Dessa är vanligen först tryckta med svart text, och därefter har boktryckaren för hand målat röda eller blå anfanger styckvis.

Man började skapa konst på ett nytt sätt. Konstnärerna ville fånga det exklusiva i alla människor. En av de största mästarna från renässansen är Leonardo da Vinci, han gav sitt liv åt att undersöka och lära känna den värld han levde i. I sina målningar använde han sig av alla hans kunskaper, överblicken, atmosfären, människokroppen, och annat. Hans målningar var verklighetsskildrande, tillskillnad från hur konsten hade varit under medeltiden. Han höll inte bara på med konst utan också ritningar över fort, flygmaskiner och den mänskliga kroppen. han var en riktig "renässansmänniska", en person som höll på med allt utan att specialisera sig.

(Det var en tid där litteraturen också ägde rum)

Under renässansen så förlorade kyrkan mycket av sin makt, Varför? Jo. Luther hade protesterat mot kyrkan, han hade skrivit upp de s.k. 95 teserna, många grejer om vad kyrkan hade gjort fel, som ett exempel, att just den katolska kyrkan utnyttjade det fattiga folket på pengar. Lurade i de att dem såkallade avlatsbreven kunde skona de från synderna de gjort.

Avlatsbreven var en källa för att känna pengar som kyrkan hade, med det menas att folket betalade kyrkan, de syndade synerna och de var fria från allt ont de gjort. Kyrkans makt ifrågasattes i och med mer kunskap.

Furstarna tog över, inkvisitionen startade dvs. att jaga bort alla protestanter.

Renässansen la grunden till hur vi i stort sett tänker idag.

Vad var konsekvenserna?

Jaa, att folk liksom väcktes upp ur sin medeltida mer primitiva dvala.

Utvecklingens kugghjul började snurra igen och man började rota och gräva i vetenskap och filosofi som funnits bevarat från antiken.

Det blev väl så att folk fick sig än och annan tankeställare

Det 30 åriga kriget var också en riktigt stor konsekvens.

Jag tror att renässansen förändrade väldigt mycket för hur världen är idag. Hur skulle det se ut om feodalsystemet var något som vi fortfarande använde? (Jag tycker jag ändå att det feodala systemet används lite i Sverige, som jag skrev på historia provet). Om renässansen hade vart i en senare period hade troligen inte världen varit så utvecklad som den är idag, varken filosofiskt eller tekniskt.

Renässanshumanisterna satte individen i första hand, inte kyrkan eller något annat, utan att människan ska vara i centrum för sig själv. Människan hade nu fått en slags friare vilja i samhället, men fortfarande präglades det mycket om kyrkan. I början av den här nya idévågen var det främst de rika som började följa det, men sedan började de nya tankarna påverka hela samhället. Under renässansen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Renässansen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-05]   Renässansen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58145 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×